Kutlu şehir İstanbul'un maneviyatına öyle erler hizmet etti ki şehri selamlamaya çıktığınızda adım başı bu hali hissediyorsunuz. Nime’l ceyş hazaratı, fethin heyecanını asırlar öncesinden duymuşçasına bu sefere iştirak ettiler.

Kutlu şehir İstanbul'un maneviyatına öyle erler hizmet etti ki şehri selamlamaya çıktığınızda adım başı bu hali hissediyorsunuz. Nime'l ceyş hazaratı, fethin heyecanını asırlar öncesinden duymuşçasına bu sefere iştirak ettiler. Beldemizin Fatihi, Ebul Feth ve Gazi Fatih Muhammed Han hazretleri fetih için zahir kısımları tamam edip sıra mana kısmına gelince Akşemseddin Hazretlerinden aldığı mana eğitimiyle fethin hazırlıklarını çift taraflı (dünya-ahiret) şekilde meydana gelmesine vesile kıldı.

Yazımızda cümle nimel ceyşi ve evliya-ı kiramı selamlayıp teberrük olması açısından Hırka-i Şerif Mahallesi deyince yürekleri heyecanlanan gönül dostlarına o civarının sırlı erlerinden nime'l ceyş Kemaleddin Efendi Hazretlerinden bir nebzede olsa bahsetmeye çalışacağım.

Kemaleddin Efendi, Konya Aksekili olup Hazreti Fatih Mehmed Han ile İstanbul'un fethine katılan nime'l-ceyş'dendir. Adı ile anılan mescidin ilk banîsidir.

Kabri yenilenmiş olup taşında şunlar yazılıdır:

Banî-i Evvel Aksekî

Kemaleddîn Efendi

Rahmetullah-ı Aleyh 857

Zamanla harab olan Akseki Mescidi 17.asır'da ikinci banîsi (banî-i sanî) Reîsü'l-Küttab Dal Mehmed Efendi tarafından yeniden yaptırılmıştır. Bu sebeple mescidin diğer bir adı Dal Mescidi'dir. Uzun yıllar metruk kalan mabed H.1315-M.1897 senesinde üçüncü banî (banî-i salis) Hacı Şevkî Efendi tarafından bugünkü şeklinde, ahşap ve çatılı olarak inşa edilmiştir. Her iki zatın kabride ilk banî Akseki Kemaleddîn Efendi'nin medfûn bulunduğu mihrab tarafındaki hazîrededir.

Mescidin giriş kapısı üstündeki kitabede şunlar yazmaktadır:

Sa'yi meşkûr ola merhûm Kemalüddînin

Dînîne devletine hizmet ile oldu said

Hazret-i Fatih ile şehri Stanbula gelüb

Yapdı bu mescidi kim medfeni de ande bedid

Kalbi aşık gibi olmuş idi virane ü harab

İdüb ol ma'bedi mesdud felek ahdi medid

Yetişüb kıldı Hacı Şevkî Efendi ihya

Yeniden eyledi, ma'mur anı ba sa'yi mezid

Hissemendi niami ecrü mesûbat itsun

Hırka-i paki risaletiden anı rabbi mecid

Pederü maderinin rûhları şad olarak

Bulalar cenneti alada safa-i cavid

Sa'di beş vakıt gelüb okuna hangi tarih

'Akseki Mescidi himmetile oldu tecdid'

Ya Hû 1315, Ramazan-ı Şerîf

Fetihden sonra Konya-Akseki'den getirilen halk Sarıgüzel yakınlarındaki bu mahalleye yerleştirilmiş ve adına da Akseki denilmiştir.