İslam’ın neresini güncellemeyelim?

Bir önceki yazımda, İslam’ın güncellenmesi gerektiğini anlatmıştım. İslam’ı güncelleyelim tamam, ama ne kadarını güncelleyelim? İşte bu sorunun cevabı, sizin anlattığınız fikirlerin toplum tarafından kabul görme oranını çok etkiler. Çünkü İslam’ın her şeyini güncellerseniz, asılla bağlantısını bırakmazsanız, o dinin güncellenmiş hali olmaz. O din, yeni bir din olur. Arabalar kara ulaşım aracıdır, ama bir arabayı kanat takıp uçurmaya başlarsınız, artık o araba olmaz. İsim araba olsa bile, hava ulaşım aracı olur. Ve hava trafik kurallarına tabii olur. Eğer yüzdürürseniz, deniz taşıma aracı olur ve deniz trafik kurallarına tabi olur. Yani bir aracın en temel özelliğini değiştirirseniz, artık ona yeni bir isim verilir. İşte güncellenecek dinin her şeyini değiştirirseniz, artık o yeni bir isim alır. İsmi İslam da olsa, o gerçekte İslam değildir. Yeni bir dindir. Önemli olan yeni bir din yapmadan, İslam’ı güncelleştirmek lazım. Yani eski ile gelenek ile bağlantısını koparmadan güncelleştirmek lazım. İhtiyaç miktarı kadar güncelleştirmek lazım.

***

Allah Teala dahi yeni bir peygamber gönderince, eski dinlerle olan bağlantısına daima vurgu yapıyor. Örneğin İsa a.s. peygamberimiz tevratı tamamen hükümsüz bırakmadan, yeni ameli kurallar getirmiştir. Yani İncil, tevratın devamı sayılır. Kuran da hep var olagelen İslam dininden bahseder. Kuran’da tüm peygamberlerin İslam dinin değişik yüzyıllardaki tebliğcisi olduğu kabul edilir.

***

İslam’ın hepsini güncellemeyecek isek İslam’ın neresi güncellenmemelidir? İhtiyaç duyulmayan yerler, sırf modern hayat algısına uymuyor diye güncellenemez. Doğru kabul edilmesinden vazgeçilmesine ihtiyaç duyulan bilgiler nelerdir? Bizim Müslüman olmayan, batı toplumlarından daha geri kalmamıza neden olan yanlış inanılan bilgilerdir. Kim karar verecek? Tabii ki insanlar karar verecek. Nasıl karar verecek, düşünerek, içtihat ederek karar verecek, rüya ile amel edemeyiz. Hadi bakalım! İslam’ın neresi güncellenemez sorusunun cevabını aramaya başlayalım.

***

İslam’ı güncelleme, modern hayat ile çatışan bilgilerin yanlış olduğuna kanaat getirip, doğru olanların kabul edilmesi şeklinde anlaşılıp uygulanırsa, o durumda yeni bir din doğar. Seküler modern dünyada, hümanizm esastır. İnsan, inancı ne olursa olsun değerlidir. İnsanlığa iyilikleri olan bir insanın kafir olarak öldüğü için cehennem gideceğini söylemek, hümanizm felsefesine aykırıdır. Bu bilgiye göre hareket edilip İslam’ın Allah inancı güncellenirse, ister kafir ister Müslüman her iyilik yapan insanı, cennete alan bir Tanrı inancı doğar. İnsancı ne olursa olsun, insanı cehenneme atmayan bir Allah inancını savunmak zorunda kalırsınız, kafirler cehenneme gidecek diyemezsiniz, hele bu çok sevilen bir sanatçı veya bilim adamı ise ağzınızı dahi açmamalısınız. Öteki medyaya haber olursunuz, nefret söylemi yapıyor diye. Hakkınızda soruşturma açılır.

***

Ancak daha kötü bir durum var. Allah inancınızı güncellediniz. Dediniz ki yeni tanrı inancında; tanrı, insanların kendisine inanıp inanmasına bakmıyor, “kötülük yapmıyor, insanlara iyilik yapıyorsa, insanlar tarafından seviliyorsa, cehenneme asla gitmez, ışık hızı ile cennete gider” derseniz. İslam’a davet ettiğiniz bir Hıristiyan da bu yeni güncel inancınızı öğrenip, “ne zaman güncellediniz bunu” derse, siz de “daha bu yüzyıl güncelledik” derseniz; Size gülüp, “ya hu siz Müslümanlar 1400 yıldır, daha nasıl bir tanrıya inanacağınıza karar verememişsiniz, ben sizin dininize niye gireyim, sonradan da yeni kurallar çıkarırsanız ben ayak uyduramam” derse. Nasıl o adamın bize gülmesini engelleyeceğiz? Bu çelişkiyi açıklamak çok zor mu? İmkansız mı?

***

Eğer ben, İslam’ı güncelleme adı altında “İslam’ı uygulamak istememe niyeti” ile hareket etmeye başlarsam, İslam’ın her inancını ve her amelini ortadan kaldıracak yorumlar bulabilirim. İslam’ı güncelleme adı altında yaptığım yorumlar sonucunda; İslam, dede korkut masalları gibi hikaye şeklinde anlatılan ve uygulanmayan bir masal, dilden dile dolaşan sözlü kültür ya da kitaplara kaydı düşülmüş yazılı bir kültür haline dönüştürebilirim. Sonra unutulur gider. Aşağıda İslam’ı ortadan kaldırıcı birkaç güncelleme örneği sıraladım bile…

***

İnsanı sev, kafana göre iyilik yap kurtul anlayışı daha rahatlatıcı ve mutlu edici deyip İslam’ı güncelleyebilirsiniz. Hangi dinde ve inanç da olursa olsun, her iyilik yapanı cennet alan bir tanrı’yı kabul edince de kimse Müslüman olmak istemez, çünkü bir sürü insanın hoşlanmayacağı kural var. Sabah erken saati abdest al, namaz kıl, zor iş bunlar. İslam gitti o zaman.

***

Namaz, konusu bu gün ki Müslüman için zorunlu değildir. Bilgi toplumunun insanları çok eğitim aldığı için spor ve yoga ile zaten bedenini disipline edebilir şeklinde güncelleme yapabilirisiniz. Hem insanın Allah yönelmesi için duada yeterlidir diye savunmada yapabilirsiz. Güle, güle namaz diyebilirsiniz.

***

Oruç, o zamanların gelişmemiş insan topluluklarını, azgınlıktan uzaklaştırmak, fakirlerin halini hissettirmek ve perhiz yaptırmak içindi deyip; bu günün insanının zaten medeni, hem aç fakirde kalmadı ve diyetisyen kontrolünde yeni perhiz çeşitleri bulundu diyebilirsiniz. Oruç da gitti güme. Oruçtan da kurtulunca insan bir başka rahat olur! Mutluluğun önünde engel kalmaz!

***

Hac ibadeti, daha rahat iptal edilir. İnsanlar birbirleri ile tanışmak için hacca gidiyor, ne gerek var öyle milyonlarca sıcakta terletmeye diyebilirsiniz. Bu gün iletişim araçları çok gelişti, hacdaki birliktelik internet üzerinden de sağlanabilir, hem televizyonda da seyredebiliriz gibi bahaneler ileri sürebilirsiniz. Hem hac için verilen parayı garibana ver, denilerek taraftar da toplanabilir. Böylece hac zorluğu da ortadan kaldırılabilir.

***

Görüyorsunuz, gayet başarılı iptaller var. Size bir başarılı iptal daha. Zekât’a ne gerek var. Zaten vergi veriyoruz. Zekâtta iptal. Oh ne güzel İslam oldu!

***

Kader konusu çok önemli, kaderi asla iptal etmeyelim, yoksa mutsuz olan insan, nasıl mutlu olmayı becerecek. Her türlü günahı işledikten sonra başına gelen musibete katlanmak için “ayyyyy kadere çok inanırım şekerim!” demezse, insan mutlu olamaz ki JJJ

****

Yukarıdaki güncellemeler uygulanırsa, İslam çok güzel bir din olur! herkes kabul eder! Tabi yersen!J

Bir daha ki yazı güncellenecek konular olsun inşaallah.