İslami sosyal proje bankası

İslam’ın hem bireylere yönelik hem de topluma yönelik nihai hedefleri vardır. İslam’ın ideal bir insan ve ideal bir toplum tanımı vardır. İslam’a göre ideal toplumun ile amaç toplumdaki ideal insanların oranını yükseltmektir. Her toplumdan ideal insan çıkar ama ideal İslam toplumundan daha fazla oranda ideal insan çıkar.

***

İslam da ideal insan peygamberlerdir, ideal toplumda asrı saadet toplumudur. İktisat ilmindeki tam rekabet şartlarının oluştuğu tam rekabet piyasası ideali gibi İslamında asrı saadet ideali vardır. Yani hiçbir zaman gerçekleştirilemeyecek ama gerçekleştirilme yolunda daima çaba sarf edecek idealdir.

***

Günümüz dünyasında, Müslümanlar ideal insan hedefine gitmek için ideal toplum oluşturma konusunda başarısız olduğu için geri kalmışlardır. Tanzimattan beri çözüm aranan konu budur. İlerleme var ama nihai amaca ulaşmadığımız, Müslümanların uğradığı zulümleri durduramadığımızdan sonucuna bakarak anlaşılabilir.

***

Bizim, savaşta ölüm korkmadan gidecek insan bulma sorunumuz yok, savaşanlara en iyi silahı üretip verecek teknoloji üreten insanlara ihtiyacımız vardır. İyi silah üretip kendimizi savunacak gücümüz olması içinde üstün bir teknoloji üretmemiz gerekir. Üstün bir teknoloji içinde iyi bir eğitim sisteminin olması gerekir, iyi bir eğitim sistemi içinde adil bir toplum düzeni gerekir, adil bir toplumda ancak şeffaf bir toplum düzeni kurmakla oluşabilir, şeffaf bir toplum düzeni içinde, eleştirilere açık bir toplum düzeni gerekir, eleştirilere açık olabilmek içinde herkes için özgürlük istenen bir toplum gerekir. Özgür insanlar, özgür toplumlardan çıkar. Özgürlük sadece eleştiri hakkından ibarette değil, ekonomik bağımsızlıkta bir özgürlük garantisidir. Temel ihtiyaçların garanti altına alınması da bir özgürlüktür. İnsanların karşılaştığı her sorun, insanın özgürlüğünü kısıtlayan bir sonucu içerir.

***

Özgür bir toplumun kurulması için gerekli olan İslami sosyal projeler üretmeliyiz. İslami sosyal projeler herkes tarafından üretilebilir. Ancak bunları bir çatı altında toplamak çok önemli, herkes proje üretiyor ama üretilen projelerin ortak bir adresi yok. Bu büyük bir eksikliktir. İslami sosyal proje bankası kurulmalıdır. İslami kaygılar ile üretilen projeler, bir kaynakta toplanmalı, belirli bir kurul tarafından incelendikten sonra, internet sitesinde yayınlanmalıdır. İsteyen her kişi bu projeleri alıp hayata uygulayabilmelidir. Bu projelerin toplandığı internet sitesinde, projeyi üretenin kimliği ve özgeçmişi olmalı, projeyi inceleyen kişilerin bilgileri yer almalıdır. Söz konusu internet sitesinde, proje üretme ve yazma kriterleri olmalıdır. Proje yayınlandıktan sonra, proje hakkındaki eleştirilerde yayınlanmalıdır. Hatta uygulamaya geçirilen projeler ile ilgili haberler bu site içinde yer almalıdır. Projelerin kitapları tanıtılmalı, sosyal proje yürüten vakıf ve derneklerin projeleri ve sonuçları yayınlanarak tanıtılmalıdır. Belki site masraflarına katkıları dahi olur. Neyse, başka bir yazıda daha çok ayrıntıya gireriz.

***

Böyle bir sitenin masraflarını kim karşılayacak? Bu kadar İslami vakıf ve dernekten bir tane gönüllü çıkar diye ümit ediyorum. İmkanım olsa ben yapacağım da, maalesef fikir var imkan yok. Ama böyle bir proje yürütmek isteyen hayır kuruluşu olursa meccanen yardım edeceğim. Hadi hayırlısı….