İslamcı yazar olmanın 7 şartı

Bu yazıda ki amacım, insanları rencide etmek değil, benim için ideal bir İslamcı yazar olmanın kriterlerini ya da şartlarını ortaya koymaktır. Bu kriterlere uymayan, “gerçekte yazar değildir” demek istemiyorum. İslamcı kelimesi ile bilinçli Müslüman kavramını kast ediyorum.

Bence İslamcı yazarlarda bulunması gereken yedi şart.

1. Fikir yapısının oluşmasından en çok kuran etkili olmalıdır.

İslam’ın kitabını bilmeyen birinin, İslamcı bir yazar olması da mümkün değildir. Kuranı düzenli olarak okumalı, bu okuma, lafzın okunmasından çok, mealini yani anlamının okunması şeklinde olmalıdır.

2. Peygamberimizin yaşamı ve dini uygulaması olan sünneti çok iyi bilmelidir.

Peygamberin misyonu dinin uygulamasını göstermektir. Yani kuranda yazılanın eyleme dönüşmüş şeklini göstermektir. Böyle bir misyonu olamasa idi, kuran bir anda kitap halinde iner ve peygamberde onu insanlar verir ve görevi biterdi.

3. Kuran ilimlerinin en önemlileri olan Fıkıh Usulünü, kelam ilmini ve tefsir usulü’nü iyi bilmelidir.

Fıkıh usulü islamı yorumlamanın en iyi yöntemini gösterir. Fıkıh usulü; insanın eylemlerinin islam uygunluğunu yorumlar. Kelam ise insanın düşüncelerinin; tevhide, nübüvvet ve ahret inançlarına uygunluğunu yorumlar. Dolayısıyla bu ikisinin bilinmesi zorunludur. Bu anlayış ile İçtihad: kuran ve sünneti yorumlayıp ne dediğini anladıktan sonra, yaşanılan olayların, kuranın ve sünnetin bizim uymamızı istediği kurallara, uygun olup olmadığını yorumlamaktır. Aslında her İslami yorumcu meseleler hakkında yorum yaparken kendi çapında içtihad yapmaktadır. Tefsir usulünün de bilmesi, kuranı anlamada ve ona göre yorum yapmada önemlidir.

4. İslam tarihi ve özellikle mezhepler tarihini çok iyi bilmelidir.

Düşüncenin gelişebilmesi için insanın önce geçmişte düşünen insanların düşüncelerini genel olarak bilmelidir. Düşünenlerin düşüncesi üzerin de düşünmemiş bir kişinin yeni bir düşünce üretmesi çok zordur. Geleneğini bilmeyen geleceğe bir iz bırakamaz.

5. Günümüz sosyal bilimleri genel olarak bilmelidir.

Felsefe, Sosyoloji, psikoloji, iktisat, hukuk, gibi sosyal bilimlerin kavramlarını ve tezlerini genel olarak bilmeyen bir İslamcı yazar hayatı bilmiyordur.

6. Farzları eda etme ve İçki, fuhuş gibi büyük günahlardan uzak duruma gayretinde olmalıdır.

Beş vakit farz Namazlarını dahi kılma gayretinde olmayan ve büyük günahları alenen işleyen birinin topluma, islam adına yorum yaparak yön vermeye çalışması, çok ciddiye alınmaması gerekir.

7. Kibirli olmamalıdır.

En önemlisi budur. Tevazu hakikati görmenin en önemli şartıdır. İnsan kibir olunca sadece kendini hakikat sanır. Nasıl anlarız bir yazarın yazısından kibirli olduğunu? 1400 yıl boyunca ortak bir kanaat oluşturulan konu hakkında; “bu konuda herkes yanılmış ben doğrusunu anladım” diyorsa biri, kibrine yenik düşmüştür. Ona şöyle demek lazım, dünyanın en akıllısı ve tek akıllısı sen değilsin, geçmişte yaşayanlarında hepsi aptal değil. Bir kişi herkes yanılmış ben doğrusunu buldum diyorsa, ona trafikte ters giden temel fıkrasını anlatmak gerekir.

Bu yedi şart aslında bilinçli Müslüman olmak isteyen herkese lazımdır.