İnsan olmak kolay değil. Sevmek, saygı duymak, dinlemek, anlamak, iş yapmak. Tüm çevrenin sorumluluğunu taşımak. İnsan olmanın en rutin işleri bile zordur ve bilgelik gerektirir.

İnsan olmak kolay değil. Sevmek, saygı duymak, dinlemek, anlamak, iş yapmak. Tüm çevrenin sorumluluğunu taşımak. İnsan olmanın en rutin işleri bile zordur ve bilgelik gerektirir.

İnsan kalmak kolay değil. Diyelim ki insan olmayı başardık. İçimizde insan olamadığımıza dair bir kuruntu kalmadı. Peki bozulmamamız garanti midir? Değildir. Hep tetikte kalmak gerek.

Uyum sağlamak kolay değil. Kanunlar, örf ve adetler. Kendimizle ve toplumla çatışmamak için kendimizi zor tutuyoruz. Beraber yürüme planı yaptığımız herkes bir imtihan.

Çocuk büyütmek kolay değil. İnsanlığa yeni bir insan kazandırmak. Ona yolu göstermek. Önünde yürümek. Örnek olmak. Elinden tutmak. Masumiyeti muhafaza etmek.

Çalışmak kolay değil. Aç ve açıkta kalma korkusunu aşmak. Ayrıca bir türlü doymamak da diğer bir tehlike. Doğanın dengesini ve insanın mayasını bozmadan üretmek ve tüketmek.

Çalıştırmak da kolay değil. Doğru çalışanı bulmak. Adaletle davranmak, herkese tam olarak hak ettiğini vermek. Emeği görmezden gelmemek. Ödül ve cezayı yerinde kullanmak.

Eş olmak kolay değil. En küçük bir yolculuk bile içinde büyük riskler taşırken hayat yolculuğuna birlikte çıkmak… Evlilik sevgi işi olduğu kadar cesaret işi de…

Yönetmek kolay değil. Önde gitmek. Yol yordam göstermek. Halkı aydınlatmak. Halkla beraber aydınlanmak. Kendini adamak. Koltuk mu önemli yoksa halk mı bilmek.

Yönetilmek kolay değil. Yönetenlerin işlerinde mantık göremeyiz. Kendimizi tepeden inme kanunların içinde buluruz. Adalet imkansızdır. Aklımız refah içinde yaşayan halklara gider.

Ölmek kolay değil. Nasıl ve nerede hayata veda edeceğimiz merak ve stres konusudur. Elimizdeki her şeyi kaybetme korkusu yakamızı bırakmaz.

Hayatta hiçbir şey kolay değil. Yalnız 'Her zorlukla beraber bir kolaylık da vardır'. İnşirah suresinde geçen bu ilahi teselliden de haberdar olunmalı. Hayat zor ki tesellisi Allah'tan.