İNGİLTERE, BREXİT, AVRUPA BİRLİĞİ VE ÇİN

Başlık, aslında yazacağımızın ve aslının çok gerisinde kalmaktadır. Zira olayın Afganistan, Pakistan ayağından tutunda OPEC Ülkelerinden Venezüella ve onun Devlet Başkanı olan Maduro’ya kadar girift, karmaşık bir boyutu vardır.

Evvela İngiltere’yi ve haliyle karmakarışık milletler, inançlar ve dillerin iç içe geçtiği birleşik krallığın içine bir göz atmak gerekmektedir. Gerek sosyo teolojik, gerek sosyo ekonomik, gerek etnolojik olarak kocaman bir kaos ve her an patlamaya hazır bir bomba niteliğindedir. Zaten bu karışıklık, kaos ve karmaşa sebebiyledir ki İngiltere’nin bir bakıma beli kırılmaktadır. Bu sarmalın patlaması riskinin çok yüksek olması, Orta Doğu ve Asya’ya olan elinin ve dilinin kısalması ve hamlelerinin de gizli olmasına sebep olmaktadır.

Bu durumu bir koz olarak kullanan ABD, Kanada üzerine önemli yatırımlar yapmakta ve Kuzeyin tehlikeli çocuğunu bir bakıma Kanada eliyle kontrol etmektedir. İplerinin sıkı kontrol edilmesi gereken bir Ülke olan İngiltere, Avrupa Ülkeleri üzerinde ki hegemonyasını hiçbir zaman yitirmek niyetinde değildir. Görünürde devreye sokulan brexit, birçok kişi ve kanaati ters köşe yapmaktadır. İngiltere, Avrupa bilirliğinden gerçekten ayrılmak ve orada ki sahip olduğu yaptırım gücünü Almanya’ya bırakmak niyetinde olabilir mi !?

Zira ikinci Dünya savaşı sırasında Fransa’yı bütünüyle işgal edip hemen sonrasında hedefini İngiltere olarak belirleyen Almanya, İngiltere üzerinde ki hesaplarını hiçbir zaman ortadan kaldırmış değildir. Rafa kaldırılmış olan plan, İngiltere tarafından asla unutulmuş ve göz ardı da edilmemektedir.

Tablo böyle iken brexit tamamen bir aldatmacadır. Çıkıyormuş gibi yapılarak Birleşik Krallık tebaasını konsolide etme ve kontrol altında tutulma girişimidir. Zira yakın tarihte İskoçya da yapılan Birleşik Krallıktan ayrılma referandumu kıl payı reddedilmişti. Bir çok yumuşak karnı bulunan İngiltere, ABD ve Almanya tarafından çeşitli zaman ve zeminlerde okşanmaktadır.

Olay ve oyun çok karışık ve girift demiştik. Bir taraftan İngiltere’nin Almanya ve AB hesapları, diğer taraftan ABD’nin İngiltere ve Çin hesapları, bir başka taraftan Almanya’nın Rusya hesapları aklın sınırlarını zorlayan taktik, stratejik, ekonomik ve siber savaşlara sahne olmaktadır.

ABD’nin Kanada da tutukladığı huawei şirketinin sahibinin kızı ve şirketin ceo’sunu tutuklamış olması, hem savaşın şiddetini hem boyutlarını ve hem de evrildiği yönü göstermesi bakımından son derece çarpıcıdır.

Huawei şirketinin geliştirdiği istihbari programlar, siber teknik ve taktikler ve özellikle de yapay zekâ dolayısıyla, 2025 sonrasın da, Çin’in haberinin olmadan adım dahi atılamayacağı gerçekliği, ABD’nin elinin ve ayağının birbirine dolaşmasına sebep olmuştur. Aynı zaman da bütün Asya ve Afrika üzerindeki Çin etkisi, ABD’nin sahip olduğu tüm karizmaya silinmesi mümkün olmayan çizikler atmaktadır.

ABD ve Trump, bütün bu gelişmelerin önüne geçmek için birbiri ardına hamleler yaparken İngiltere, Almanya ve AB ülkeleri ile olan sorunları dolayısıyla yaptırım gücü olan hamlelerden uzak düşmektedir. Bu durum ABD’ye daha hırçın ve agresif hamleler yaptırırken, aynı zaman da kırk parçaya bölünmesine de sebep olmaktadır. Bu agresif yapı ve bölünmüşlük dolayısıyla Orta Doğu da yaptığı bir takım icraatları yüz gözüne bulaştırırken, sorunlar yumağına başka yumaklar eklemektedir.

Bütün bu hamleleri yakından takip eden Almanya, ikinci Dünya savaşında Rusya’yı başına bela eden İngiltere’ye dair hesaplarını da, brexit üzerinden İngiltere’yi boşa çıkartacak kartları devreye sokarak kullanmaktadır. Kendi yanına çektiği Fransa’nın iç işlerinde ki kaos, Almanya’nın elini zayıflatan bir başka çıkmaz olarak durmaktadır. Her ne kadar Almanya ve Rusya arasında ikinci Dünya savaşından yarım kalmış bir hesaplaşma olsa da, ABD’nin Rusya’ya yaptığı ekonomik boykotu en ciddi şekilde delen bir ülke olduğu gerçeğini de unutmamak gerekmektedir.

Önümüzde ki elli yıllık süreçte hesapların, kavgaların ve savaşların şekil ve sınırlarının olmadığı gerçeğini açıkça ortaya koymaktadır. İşte böylesi büyük savaşların çıkacağının gerçekliğine rağmen, Ülkemizin bu duruma kendisini nasıl hazırladığı ve bu anlam da hangi çalışmalar ve hazırlıklar yaptığı ise kocaman bir muammadır.

Fotoğraf çok büyük. Oyun çok büyük ve gelecek dünya tam bir felaket…