İLGİ OBEZLİĞİNE KARŞI ÖNERİLER

Geçen hafta ilgi obezliğini yazmıştım. Sıra çözüm önerilerinde:

1. İlginize saldıran unsurların bir kısmı apaçık zararlıdır. Zararlı olanlardan kurtulmak için filtre yeteneklerinizi geliştirin. Zararlı bir arkadaştan uzaklaşmak nasıl daha iyiyse, bu tür içeriklerin olduğu hesaplardan da uzaklaşın. Bırakın takip etmeyi, olsun bitsin.

2. İlginize saldıran unsurların bir kısmı zararsız geyiklerdir. Bunlarla ilgili zaman kısıtı koyun. Geyik olmayan konulardan da keyif almanın mümkün olduğunu unutmayın. Geyik için ideal kısıt: 0 Dakika/Gün. Rahatlamak için gerekli olduğu durumlar hariç :)

3. İlginize saldıran unsurların bir kısmı az yararlı şeylerdir. Az yararlı olmalarının sebebi kalitelerinin kısıtı ya da temel ilgili alanlarınıza uzaklıkları olabilir. Az yararlı ve çok yararlıları birbirinden ayırmayı ve gerçekten kaliteli olanı seçmeyi öğrenin.

4. Kendinizi tanımaya vakit ayırın. Özünüzü dinleyin. İlgi alanlarınızı, sizin için gerçekten değerli alanları bilin ve öğrenin. Bunlara 'su katılmamış' zamanlar ayırma yeteneği geliştirin. Odaklanamayan insan yetenekli olsa ne yazar!

5. Gerçekten kaliteli ve yararlı uyaranları filtreleyip alabilir hale geldiniz. Ama iş bitmedi. Bunlar bile haddinizi aşacaktır. Artık yokluklar dünyasında değil çokluklar dünyasındayız. Kaliteli ve yararlı uyaran kaynakları arasında bile seçim yapın. Kaliteli ve faydalıyı ayırt etmeyi öğrendinizse, bunların içinde nasıl seçim yapacağınız çok önemli değil. İyiler hele de en iyiler arasında gerekirse rastgele bile seçim yapabilirsiniz.

6. Allah aşkına, dikkat aralığınızı genişleterek gerçekten önem verdiğiniz konulara gerçekten odaklanın. Bir tweet okuyabiliyorsanız ama o konu sizin için çok önemli olduğu halde ve içerik çok kaliteli olduğu halde devamındaki akışı asla okuyamıyorsanız, büyük sorununuz var.

7. Önem verdiğiniz konularda KİTAP OKUYUN. Bir konu sizin için çok önemliyse bu konuda yirmi otuz tane kitap okumuş olmanız gerekir. Ama günümüz şartlarında bir tane bile okuduysanız bahtiyarsınız. Yetinmeyin, odaklanın, derinleşin.

8. Önem verdiğiniz konularda tüketici olmakla yetinmeyin, üretici haline gelin. Yazın, çizin, fikir üretin, insanlarla konuşun, dinleyin, anlatın... Öne düşün.

9. Ve unutmayın, odaklanmanıza ve ilerlemenize, gelişmenize engel olan zararlı ya da yararlı ne olursa olsun her türlü uyaran, beyninizin afyonudur, esrarıdır, bonzaisidir. Bunlar uyuşturucudurlar. Ve uyuşturucular kadar tehlikeli, zararlı ve bağımlılık yapıcıdırlar.

10. Yapacaklarınızı seçerken de tekrarlanabilir, geliştirilebilir, üzerine inşa edilebilir şeyler seçin. Böylelikle maymun iştahlı hevesler değil de akıllıca geliştirilen büyük yapılar haline dönüştürebilirsiniz ilgilerinizi.