Demokratlar nasıl uzun yıllardır veya kendilerini bildi bileli Cumhuriyetçi oldukları halde Trump’a karşı Demokratların Safına geçenlerin desteğini ön plana taşıdıysa, Cumhuriyetçi Parti kongresinde de benzer Demokratlar gördük. Bolca Afrikalı Amerikalı konuşma yaptı. “Radikal İslami terör” sözünü bir kez duydum.

Cumhuriyetçi Parti Kongresi ile Trump resmen 'Parti'nin başkan adayı oldu.

Geçen hafta tarihin ilk sanal kongresi olan Demokrat Parti kongresini izledik.

24 Ağustos Pazartesi ise Cumhuriyetçi Parti'nin Kongresini izlemeye başladık. Dört gün sürecek.

Her ikisi de TV'lerden canlı yayınlandı.

Kimi kanallar Demokratların kongresinde daha az reklam arası vermişken Cumhuriyetçi Parti kongresinde daha fazla ara verdiler.

Demokratların adayı Joe Biden son gün onur konuşmacısı olarak Delaware'deki evinden konuşarak adaylığı kabul etmişti.

Trump ise ilk gün Kongre'nin olduğu Charlotte, Kuzey Karolina'ya gitti ve konuşma yaptı. Katılımcıların '4 yıl daha' sloganlarınaysa 'onları çıldırtmak işiyorsanız 12 yıl daha deyin' diye cevap verdi.

Ayrıca her akşam kongre yayınlarında konuşacak.

Politik olarak kongreye dahi gitmeyerek koronayı ciddiye alma mesajı veren Biden'dan farklı olarak Charlotte'a indiğinde maske takmadığını da söyleyelim.

Trump birlik vurgusu da yaptı. Fox, Cumhuriyetçi Kongrede birlik vurgusu Demokratların kongresindeyse ayrılıkçı mesajlar geldiğini belirten manşetleri ekrana taşıdı.

Hem Trump hem diğer konuşmacılar Biden'ın kaç yıldır siyasette olduğunu hatırlatarak hiçbirşeyi düzeltmediğini vurguladılar.

Pazartesi akşamı konuşmacılardan 'Silahlarınızı sizden alacaklar', 'aileniz güvende olamayacak', 'çocuklarınıza istediğiniz eğitimi veremeyeceksiniz' benzeri ifadeleri duyduk.

Cumhuriyetçilerin dört yıl içinde neyi yaptıklarını da içeren videolar yayınlandı.

Trump akşam yayını sırasında, koronavirüsle mücadele ediş biçimine dair algılar negatife doğru giderken, Beyaz Saray'da aralarında sağlık çalışanlarının da bulunduğu Kovid-19 atlatmış kişileri ağırladı. Bu etkinliğin ne zaman kaydedildiğini bilemedi havuz gazetecileri. İki hemşire, bir polis, nasıl iyileştiklerini, tedavide ne olduğunu anlattılar. Trump da korkulacak bişey olmadığını ifade etti…

Birkaç konuşmacıdan sonra Trump'ın diplomasi yeteneği ve müzakereciliğini vurgulayan video yayına girdi. Trump 50 kadar 'rehine'nin yönetimleri döneminde hapsedildikleri ülkelerden getirildiğini aktardı.

Prodüksiyonda; haberlerde Türkiye'nin Rahip Brunson'ı serbest bıraktığını aktaran bölümleri gördük.

Ardından Trump yönetiminin serbest bırakılmasını sağladığı (İran, Venezuela gibi ülkelerde tutuklanmış ve serbest bırakılmış) 6 rehineyle ekrana çıktı. İlk söz hakkını Rahip Brunson'a vermeden önce; 'Erdoğan'ın çok iyi olduğunu' şerh düştü ve uzun görüşmelerden sonra kabul ettiği için minnettar olduklarını söyledi. Brunson'a da ' Sen de Türk halkına hala minnettarsın sanırım değil mi' diye sordu. Erdoğan'ı her fırsatta sözlü de olsa kolluyor. Bu net.

Trump seçimleri; 'kilise, iş ve okul' ile ' şiddet, yağma, isyan' arasında gerçekleşecek bir seçim olarak niteledi.

Demokratlar nasıl uzun yıllardır veya kendilerini bildi bileli Cumhuriyetçi oldukları halde Trump'a karşı Demokratların Safına geçenlerin desteğini ön plana taşıdıysa, Cumhuriyetçi Parti kongresinde de benzer Demokratlar gördük. Bolca Afrikalı Amerikalı konuşma yaptı.

'Radikal İslami terör' sözünü bir kez duydum.

Geleceğin Cumhuriyetçi başkan adayları arasında görülen, ABD'nin eski BM temsilcisi Nikki Haley ise Biden'in ve Obama'nın dış politika kararlarını eleştirdi. Salı günü de Melanie Trump'ı dinleyeceğiz.

Kongre başlamadan Wisconsin'den Pazar günü gelen polis tarafından vurulan Afrikalı Amerikalı Jacob Blake'in haberi yeni protestoları getirecek gibi duruyor.

Polis akademilerinde ders olarak aktarılan Wayne Dinkhaller örneğiyle polisin tutuklamaya direnen kişiyi defalarca vurarak öldürmesi yasal gösteriliyor. Şu ana kadar bir tutuklama gelmedi polise.

Dinkhaller örneğinde arabaya giden şüphelinin silah alıp polisi vurduğu hatırlatılıyor. Tutuklamaya direnen kişinin arabaya gitmesinden korkan polis yasal hakkını kullanmış oluyor. Neden defalarca ateş etttiği ayrı bir konu. Şüpheli ağır yaralı ve hastanede tedavisi sürmekte.