Bursa'da  her ayın 3. Pazar günü Nilüfer `de  Agora kapalı pazar yerinde antika pazarı kuruluyor. Benim gibi  pek çok  tarih sever vatandaş buraya akın ediyor. Neler neler var. Eski  plaklar, belgeler, fotoğraflar, eşyalar , halı, kilim, çeşitli siyasi figürlere ait özel eşyalar, eski pullar ,eski madeni ve kağıt paralar vs.vs

Bursa'da her ayın 3. Pazar günü Nilüfer `de Agora kapalı pazar yerinde antika pazarı kuruluyor. Benim gibi pek çok tarih sever vatandaş buraya akın ediyor. Neler neler var. Eski plaklar, belgeler, fotoğraflar, eşyalar , halı, kilim, çeşitli siyasi figürlere ait özel eşyalar, eski pullar ,eski madeni ve kağıt paralar vs.vs. Buradan aldığım belge ve fotoğrafların bir kısmını makale haline getirip takipçilerimle paylaşıyorum. Hem aldığımız şey bir işe yarıyor. Hem de internette doğru bilginin yayılmasına ufakta olsa katkımız oluyor.

21 haziran 2020 tarihinde antika pazarı tezgahları arasında gezinirken bir plak dikkatimi çekti. Kırmızı beyaz renklerin hakim olduğu plak ,ön yüzü ,ortadan ikiye bir çizgiyle bölünmüş. Üst kısım Amerika Newyork şehri panoraması , 1952 yılında hizmete açılan Birleşmiş milletler binası , sağ tarafda o dönemin dünyanın en yüksek binası, 1931 yılında inşa edilmiş Empire State binası ve diğer gökdelenlele beraber bir kareye sığdırılmış.Alt kısımda ise eski İstanbul` a ait , nefis geniş açı bir fotoğraf.Tarihi yarımada Ayasofya` dan Sultanahmet `e kadar geniş açı panaromik bir resim.Adam plak değil sanki bir sanat eseri yapmış .Çerçeve yap duvara as.Plağın arka yüzüde güzel.Dünyaca tanınmış 4 ünlünün sözleri yer almış.

1 – Amerikan başkanı Thomas Jefferson : Bize hayatı veren aynı zamanda hürriyetide vermiştir.

2 – Ziya Gökalp : En büyük mefküre millet ve hürriyet mefkûresidir.

3 - George Washington : Hürriyet kök saldığı zaman çabuk büyüyen bir nebattır.

4 – Atatürk : Hürriyetinde müsavatında ( eşitlik,denklik) adaletinde istinat ettiği nokta millet hakimiyetidir.

Plağı long player zannetmiştim ama işi bilen arkadaşlar , onun bir taş plak olduğunu söylediler.Normalde taşplak kömüre yakın bir mazeme olduğu için ağırdır.Ama bu plak , yumuşak naylon kaplı bir kartondan imal edilmişti.Plaktan anlamıyorum.Sadece görseli güzel olduğu için satın aldım. 35 Lira verdim. İçinde ön yüzünde o dönemin caz ve tango sanatçısı Celal İnce `nin seslendirdiği dostluk şarkısı .Arka yüzündede 4 ünlünün Hürriyet için söylediği sözler yer alıyor.Plak 1954 yılında Amerika` nın sesi radyosu tarafından neşredilmiş.İzmir fuarında halka ücretsiz dağıtılmış.

Bilindiği üzere Osmanlı devleti Müttefiki Almanya `nın isteğiyle 1. Dünya savaşı dönemi 1917 de Amerika` ya savaş ilan etmiş .Diplomatik ilişkileri en alt düzeye indirmişti.Normalleşme 1927 yılında yani 10 yıl sonra Washington `a sefir olarak Ahmet Muhtar beyin atanmasıyla son buldu.Atatürk döneminde başlayan Türk Amerikan ilişkileri , İnönü döneminde daha ileri safhaya ulaştı.Menderes dönemi ise zirve yaptı.Kore savaşına, Amerikan askerinin yanına bizde asker yolladık .Sonrasında Nato üyeliği .1954 de cumhurbaşkanı Celal Bayar` ın Amerika` ya uzun bir seyahati gerçekleşti.Bayar Amerika da çok sıcak karşılanıp ağırlandı .Çok sayıda şehri gezdi .Bu seyahat esnasında kendisine birde jeep hediye edildi.Menderes dönemi adeta ülke Amerikan mandasına dönüştü.1959 da ise ilk defa ülkemize bir Amerikan başkanı Eisenhover ziyarete geldi.Menderes Dönemi basınında sürekli Amerika` yı öven metheden yazı ve haberler yayınlanıyordu.Amerika` dan alınan tahıl maddeleri uçak gemi askeri mazemeler o dönem basınında bol bol haber olarak yer almaktaydı. İşte bu plakta Türk Amerikan dostluğuna ithafen yapılmıştı .Plakta okuduğu şarkınının sözleri o dönemi anlamak için yeterlidir.

Amerika Amerika

Türkler dünya kurdukca

beraberdir seninle

hürriyet savasinda

bu bir dostluk sarkisidir.

kardesligin yankisidir

Kore'de olduk kan kardesi

sönmez bu yanginin atesi

azmimizdir hür yasamak

dünyada sulhü sağlamak

kavgalar hep bu ugurda

istiklal aski ruhumuzda

Amerika Amerika

Türkler dünya kurdukca

beraberdir seninle

hürriyet savasinda

senin New york'un

yükselir göklere

benim İstanbulum

destandır dillere

Amerika Amerika

Türkler dünya kurdukca

beraberdir seninle

hürriyet savasinda

Ankara ile washington

İzmir` im San Fransisco'n

benzer derler birbirine

doyulmaz güzelliklerine

o muhteşem beldelerin

pınarların nehirlerin

ünlü şelalen Niagara

Haykırır gücünü dünyaya

Amerika Amerika

Türkler dünya durdukça

berberdir seninle

hürriyet savaşında

Plağı neşreden Amerika` nın sesi radyosu o dönem neredeyse tüm dünyaya belli saatler boyunca yayın yapabiliyordu.Peki bu nasıl oluyordu.Radyo istasyonu Courier isimli bir geminin içinden yayın yapıyordu.Kısa dalga boyunda yayın yapan radyonun amacı o dönem kominist yayın yapan Varşova ve Moskova radyolarına karşı propaganda yayını idi.Hürriyet, demokrasi , eşitlik, özgürlük diyerek milyonlarca insanı yıllarca kandırdılar.Amerika` yı o yıllar kurtarıcı olanlar şimdi şeytan diyor.

CELAL İNCE KİMDİR

1922 Adana doğumludur.ilkokul eğitiminden sonra, o zamanlar musiki muallim mektebi olan konservatuvara devam etti. 1941'de istanbul'a taşındı. Bu tarihte Ankara radyosunun müdürü olan mesut Cemil bey, Celal İnce'ye program yapması için teklifte bulundu. Ankara radyosunda yıllarca tango ve caz yayını yaptı.Türkiye de kaldığı dönemde Yeşilçam filmlerindede oyunculuk yapmıştır.50 li yıllarda Amerika ya gidip 6 sene konservatuar eğitimi aldı Amerika` nın sesi radyosunda programlar yaptı.Melinda isimli bir Amerikalı hanımla evlenmiş halen Chicago'da yaşamaktadır şuan 98 yaşında olması lazım.2002 Yılında Amerika nın sesi radyosuna bir raportajda vermiştir.İnce nin değişik plak stüdyolarından çıkarmış olduğu çok sayıda albüm günümüze ulaşmıştır.Türk Amerikan flörtü bize attığı onca kazığa rağmen , inişli çıkışlı olarak, yaklaşık 75 yıldır devam ediyor.

Celal İnce Dostluk plağında müthiş görsel İstanbul ve Newyork

Plağın arka yüzü 4 ünlünün hürriyet hakkındaki sözleri.

Radyo haftası mecmuası kapağında caz ve tango sanatçısı Celal İnce

Şahsi arşivimden Amerika` nın sesi dergileri.Bu dergiler Amerikan emperyalizmini dünyaya hoş göstermek için çok sayıda dilde yayın yapıyorlardı.Radyo şuanda internet üzerinden yayın yapıyor.You Tube de kanalıda var.

Amerika `nın sesi radyosunun vericisi Courier isimli gemi