I insan, T insan, π insan, göl insan

Yokluklardan ve çokluklardan bahsedip durduk. Yokluktan çokluğa ve bolluğa geçince insanın daha fazla şeyle ilgilenmesi, daha fazla konuda bilgilenmesi gayet mümkün. Peki bunu obezlik haline getirmeden nasıl yönetebiliriz?

Öyle ya, istediğimiz şey darlık yaşamak değil. Yokluğun da çokluğun da darlığını yaşamak yerine, çokluğun güzelliklerini yaşamayı hedeflemek daha güzel olur.

İlgi ve bilgi obezliğine karşı bunu düşünürken başlıktaki insan modellerini ele alabiliriz: I insan, T insan, π insan, göl insan

Bunlar da ne diye düşünüyorsanız, anlamlara değil şekillere kafa yorun. T insanı belki duymuşsunuzdur. Diğerlerini ben uydurmuş olabilirim, belki literatürde de geçiyordur. Amacım ille yeni bir şey bulmuş olmak değil... Amacım, kendim ve sizler için nasıl bir yol izlemek gerekir üzerine kafa yormak.

Önce tanımlarını düşünelim her birinin: I insan, tekil uzmanlık edinen ve başka hiçbir şeye bakmayan insan demek. Kulağa korkunç geliyor ama pek çok kişinin kariyer yaklaşımı bu oldu on yıllar boyu. T insan, tekil bir uzmanlığın yanına başka alanlarda da daha yüzeysel olsa da ilgi alanları katan kişi demek. π (pi) insan, ikili uzmanlık edinen ve etrafındaki ilgili konulara bakan kişi demek.

Bunların herbiri giderek daha iyi. I insan yerine T insan olmak, bir bakıma insan olmaya başlamak demek. Çünkü tekil bir uzmanlık alanına öyle dar bir şekilde hapsolmak insanlığa aykırı. Belki saplantılı bazı insanlar çeşitli ilerlemeleri bu sayede sağladılar, ama kendileri için iyi mi oldu?

T insan olmak, bir hedef sayılamaz bence. İnsanın doğal hali zaten T insan olmayı gerektirir. Merakı iptal etmiş olmanız gerekir T insan olamamak için. (Ne yazık ki bunu başarabilmiş, yani merakı iptal etmiş çok insan var.)

Pi insan olunca çift kanatlı kuş oldum, etraftaki ilgili konulara da göz atıyorum ne güzel diye düşünmeyin. Ben diyorum ki: Göl insan olalım. Kendinizi gelişen bir göl gibi hayal edin. Çok sayıda sağlam temeliniz, derinliğiniz olsun. Ve giderek de genişleyin.

Su gibi olun. En güzel şekilde yayılın. Ortamın şartlarından en güzel şekilde yararlanın. Kendi özelliklerinizden en güzel şekilde yararlanın. İnsan zihninin ve kabiliyetlerinin sınırı yok. Bir göl gibi doğal ve kolay bir şekilde büyütün kendinizi, derinleştirin, genişletin.

Büyümenizin sağlıklı olduğunu kontrol etmek size kalmış. Bazen genişlemek inceltir sizi, dayanıksız kılar. Bazen derinleşmek su kapasitenizin büyük kısmını dipsiz bir kuyuya akıtmak anlamına gelir.

Uzmanlıklarınız olsun, onlarla derin köklere sahip olun. Niye iki taneyle sınırlı olsun ki uzmanlıklarınız? Sağlıklı, dengeli ve su gibi doğal bir akışla oluyorsa kaç tane olursa olsun. İlgileriniz olsun, onlarla yayılın. Yeni derinlik fırsatlarına yayılarak ulaşırsınız.

Uzmanlık ve ilgilerinizi bir göl gibi yönetin, bir göl gibi yaşayın. Su gibi olun. Suya zorluk yoktur. Su, doğal olanı bulur. Eğimleri en iyi su bilir, derinlikleri en iyi su ölçer. Daha kolay olan yolu hep bulur.

Ben bunu yapmaya çalışıyorum kendi hayatımda.