Hz. Hüseyin’i kaybettik (10 Ekim 680)

Hz. Hüseyin'in Kerbela kıyamı ve faciası Müslüman zihninde hiç unutulmadı. Hep içimizde bir yara olarak kaldı. Onun kanı maalesef tüm ümmete bulaşmış oldu. Onu seven ve de sevmeyen de herkes bir şekilde bu kana bulaşmış oldu. Kıyamete kadar da Müslümanlar Peygamber torunu öldürmenin cezasını çekeceklerdir.

Kılıçlar bir kere çekildi ve bir daha kınına girmedi. Hz. Osman şöyle demişti isyancılar: "Bana karşı kılıç çekerseniz bir daha yerine koymazsınız" gerçekten de öyle oldu.

Kerbela ve Hüseyin hep sızlattı içimizi.

Kerbela'ya ölüme/şehadete giden Hz. Hüseyin yolda şair Frezdak'a rastlar. Frezdak'a Kufe'yi sorar. Çünkü o Kufeden gelmektedir. Frezdak tarihe geçen şu cevabı verir: "Onların kalbi seninle, fakat kılıçları Emevioğullarıyla"

Evet kalbimizle cüzdanımız/çıkarlarımız arasındaki tercihte kalbimizi değil de cüzdanımızı seçtiğimizde mutlu olamayız.

Zengin oluruz ama mutsuz oluruz.

Hz. Hüseyin, korkmadı bu cevaba, yoluna devam etti yetmiş kişilik ailesiyle. Tarihte Kerbela savaşı diye kaydedilir bu olay. Hz. Hüseyin'in ordusu ile Yezid'in ordusu arasında savaş yapıldığını söylerler. Hiç yetmiş kişilik kadın/çocuk ve yaşlıdan oluşan ordu olur mu? Bu bir savaş veya ordular savaşı değil, bu bir katliamdı...

Hz. Hüseyin, Hüseyni bir kıyam yaptı ve şehit oldu.

Öldürülenler Peygamberimizin soyuydu. Emevi ordusu komutanı Sa'd b. Ebi Vakkas'ın oğlu Ömer'di. Kufe valisi de Ziyad b. Ebihi'nin oğlu Ubeydullah'tır. Tüm peygamber soyunu kılıçtan geçirdi. Hz. Hüseyin soyundan sadece Zeynelabidin çok küçük olduğundan kılıçtan kurtuldu. Böylece hz.Hüseyin'in nesli bu çocuk üzerinden devam etti.

Öldürülenlerin başları kesilerek Şam'a Yezid'e gönderildi. Kerbeladan Şam’a gönderilen başlar şu şahıslara aittir:

Hüseyin b. Ali, Ali b. Hüseyin, Abdullah b. Hüseyin, Abbas b. Ali, Ca’fer b. Ali, Osman b. Ali, Muhammed b. Ali, Ebubekir b. Ali, Abdullah b. Ali, Ebubekir b. Hasan, Kasım b. Hasan, Abdullah b. Hasan, Abdullah b. Akil, Ubeydullah b. Akil, Cafer b. Akil, Abdurrahman b. Akil, Muhammd b. Ebi Said b. Akil, Muhammed b. Abdullah b. Cafer, Avn b. Abdullah b. Cafer.”

Kadınlar esir alındılar. Onların kafası kesilmedi.

İşid'in kafa kesme geleneğini nereden teverrüs ettiğini gösteren önemli bir olaydır bu.

Bu gün gerçekleşen kerbela olayını ve Hz. Hüseyin'i rahmetle anıyoruz. Bir daha Hüseyinler öldürülmesin derken, aslında hep Hüseyinlerin öleceğini bilmenin hüznüyle yazıyı noktalıyorum.