Hep kaybeden ülke; ABD

ABD, Vietnam bozgunundan buyana hep kaybeden ülke oldu; ne Afganistan’da, ne de Irak’ta başarı sağladı…

Soğuk savaş döneminde, İslam ülkelerini kullanarak Rusya’yı çevreleyen “Yeşil kuşak” planını devreye soktu.

Rusya dağılıp, sözde radikal İslami örgütleri sahneye çıkınca, ABD bu kez “Ilımlı İslam” projesine yöneldi.

Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) çerçevesinde İslam ülkeleri demokrasiye geçecek ve sözde radikal İslamcıların başvurduğu terör sona erecekti.

Bu çerçevede 18 Aralık 2010'da Tunus'ta başlayan Arap Baharı, kısa sürede yayıldı ve Tunus, Mısır, Libya, Suriye, Bahreyn, Cezayir, Ürdün, Suriye ve Yemen’de etkili oldu.

Diktatörler devrildi, halka dayanmayan İktidarlar düştü, ardından seçimler yapıldı ve halkla bütünleşen partiler iktidara geldi.

Ancak ABD, Irak’ta Saddam’ı, Libya’da da Kaddafi’yi devirmekle kalmayıp, mevcut devlet yapısını da yerle bir edince, oluşan boşluğu terör örgütleri doldurmaya başladı.

Hele de Mısır’da yapılan seçimlerde Müslüman Kardeşler ağırlıklı parti iktidara gelince; ABD, İslam ülkelerini demokratikleştirme hamlesinden vazgeçerek yeniden böl parçala, yönet politikasına yöneldi.

İşte bugün başta Irak ve Suriye olmak üzere kimi ülkelerde oynanan oyun budur…

ABD bunu neden yapıyor, derseniz Trump’ın seçilmesinin ardından öne çıkan en önemli neden olarak İsrail’in güvenliğini gösterebiliriz.

Plan şu; en büyük tehdit olarak görülen İran baskılanacak, İsrail’in etrafında bir güvenlik çemberi oluşturulacak.

Ancak ABD’nin uyguladığı tüm politikalar İran’ı zayıflatmak bir yana, daha da güçlendirdi.

Başta Irak olmak üzere, Yemen, Lübnan ve Suriye’de de kazanan İran oldu; ve de kazanmaya devam ediyor…

ABD’nin hem stratejik ortak, hem dost güç, hem de NATO müttefiki olarak gördüğü Türkiye’yi es geçip Kuzey Suriye’de bir terör kuşağı oluşturmaya çalışması da bu yüzden.

Bunları şundan yazıyorum; sakın bir ülkenin ekonomik, politik ve askeri gücüne bakarak, çok akıllı politikalar uygulayacağını sanmayın.

Baksanıza ABD’ye, uyguladığı tüm politikalar ters tepti; gerçeklerle yüzleşmek yerine devekuşu gibi kafasını kuma gömünce, kaybetmekle kalmadı bölgeyi de kan gölüne çevirdi.