Hayat Senin Ellerinde!

Kadınların korkulu rüyası haline gelen, çağımızın önemli sağlık sorunlarından biri meme kanserine karşı toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla çok çeşitli etkinlikler yapılıyor ve erken teşhisin önemi sürekli dile getiriliyor. Ankara Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (ASİAD) “Hayat Senin Ellerinde” sloganıyla düzenlediği seminerde neler yapılması gerektiği, koruyucu önlemler, beslenmenin önemi ve dikkat edilmesi gerekenler anlatıldı.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sancar Bayar, “Meme kanseri önlenebilir mi?” başlıklı sunumunda Japonya’da 80 kadından 1’i meme kanserine yakalanırken ABD’de 8 kadından 1’inin meme kanseri olduğunu belirtti. Ülkemizde de 8 kadından 1’i meme kanserine yakalanıyor.
Prof. Dr. Bayar, alınacak önlemlerin anne karnındayken başlaması gerektiğine dikkat çekerek şöyle sıralıyor: Radyoaktiviteden korunmalı, yüksek doz östrojenden korunmalı, yağlı diyetten uzak durmalı, alkol alınmamalı, stresten uzak durulmalı, böcek zehirlerinden uzak durulmalı.
Meme kanserinden korunmak için çocukluk çağında ise yapılması gerekenler; öncelikle obeziteden çocukları korumak, fiziksel aktiviteye yönlendirmek, kozmetik ürünlerden uzak durmalarını sağlamak olacak. Erişkin dönemde ise, doğum kontrol haplarının 10 yıldan fazla kullanılmaması gerektiği dile getiriliyor.

Peki neler yemeli?/yememeli?

Mangal tüketimi abartılmamalı, hormonlu etlerden uzak durulmalı, taze meyve, sebzeler tüketilmeli, alkolden uzak durulmalı.

Zeytinyağı Tüketin

Akdeniz yöresinde meme kanserinin az görülme sebebinin düzenli zeytinyağı tüketimi olduğunu biliyor muydunuz? Ayrıca brokoli, karnıbahar, lahana, Brüksel lahanası, meme kanserine karşı koruyucu özellikte sebzeler arasında geliyor. Ayrıca soya ve keten tohumu, meme kanserine karşı içlerindeki östrojen maddesi ile önemli koruyucular.

Nar, Üzüm, Domates Kalkanı

Nar ve domatesin meme kanserine karşı koruyucu etki gösterdiği dile getirilirken üzümün antiviral (virüslere karşı etili), antikanserojen, gençleştirici ve ömür uzatıcı etkileri bulunuyor. Lifli besinlerin de meme kanserine karşı koruduğu ve sebze, meyve, tam buğday veya kepekli ekmekte bol miktarda lif olduğu vurgulanıyor.
Bu kadar mı? Devam ediyoruz. Melatonin içeren gıdaların da meme kanserine karşı koruyucu olduğu, melatoninin vişne, ayçekirdeği, lahana, patates, pirinç, portakal, üzüm, elma, ve muzda bulunduğunu öğreniyoruz. Melatonin dünyada bilinen en güçlü antioksidan maddelerden biri. Tabii ki yediklerimize dikkat etmenin yanında düzenli egzersiz yapmanın ve alkolden uzak durmanın meme kanseri gelişimini azaltacağını unutmamalıyız.
Meme kanseri belirtileri neler?
Meme kanserinin en önemli klinik bulgusu memede ağrısız, sert kitledir. Ayrıca kanlı meme başı akıntısı, meme başı ve derisinde değişikliklerle hastalar doktora başvurmalıdır. Meme kanserinde en önemli tarama yöntemi 40 yaş üstünde meme muayenesi ile birlikte yapılan mamografidir. Meme kanseri tüm kanser hastalıkları içinde en çok tedavi edilebilen kanser türü olduğundan tarama programlarıyla erken teşhisin de katkısıyla iyileşme oranı oldukça yüksek. Dolayısıyla el muayenesi ve taramaları ihmal etmememiz dileğiyle…

Sağlıkla kalın.
Sağlıkla ilgili sormak istediğiniz soru ve konuları bize iletebilirsiniz, alanında uzman doktorların görüş ve cevaplarını sizler için araştırıp yazacağım.