Biden kongreyi Delaware’deki evinden takip ediyor ve Perşembe günü akşamı yapacağı konuşmayı da buradan yapacak, Bu şekilde Trump yönetiminin toplantılarında maskeyi zorunlu dahi tutmadığı bir ortamda kendilerinin salgını ne kadar ciddiye aldıklarını göstermiş oluyor.

Demokrat Parti Kongresi Çarşamba günü üçüncü akşamında Hillary Clinton, Barack Obama gibi konuşmacılara sahne oldu.

Konserler ve çeşitli video gösterileriyle süren Kongrede, Salı günü, Demokratik Parti'nin başkan adayı Joe Biden resmen aday oldu. Çarşamba günü de başkan yardımcısı adayı Kamala Harris için onay günüydü. Sanal olarak süren kongrede Harris'in kız kardeşi, üvey kızı ve yeğeni konuştu. Nasıl sevgi dolu büyütüldüklerini anlattılar.

Kamala Harris'in adaylığı neden tarihi olarak aktarılıyor? Jamaikalı ve Hindistanlı göçmen aile köklerine sahip ve kadın olarak büyük partiden gösterilen ilk başkan yardımcısı adayı.

ABD tarihinin ilk sanal kongresinde önceki günlere göre Çarşamba günü ABD'nin yapısal sorunlarına atıf yapılan videolar yayınlandı.

Özellikle Biden'ın başkan yardımcılığı döneminde silahlı şiddete karşı verdiği çaba vurgulandı.

Şiddet olaylarında hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla geçirdiği zamanları gösteren videolar yayınlandı. Bu saldırılarda ağır yara alıp kurtulan ve ayakta kalmayı başarmış siyasetçiler, şiddet mağduru kadınlar ekranda yer aldı.

Kadınların siyasette yer almasının önemi vurgulandı. Trump'ın kadınlara karşı tavırları Pelosi'nin koşumasında eleştirildi.

Basın mensupları Milwaukee'de gerçekleşen kongreyi ayrı bir salonda büyük ekrandan izleyerek takip etti. N95 maskelerle katılan gazeteciler sosyal mesafeye göre seyrek şekilde oturdu.

Joe Biden ise Perşembe günü konuşacak.

Biden kongreyi Delaware'deki evinden takip ediyor ve Perşembe günü akşamı yapacağı konuşmayı da buradan yapacak, Bu şekilde Trump yönetiminin toplantılarında maskeyi zorunlu dahi tutmadığı bir ortamda kendilerinin salgını ne kadar ciddiye aldıklarını göstermiş oluyor.

Trump'tan önceki başkan Barack Obama konuşmasında coronavirüs nedeniyle 170 bin kişinin öldüğünü hatırlattı. İşsizlik sorununun çözülemediğini ifade etti. Trump'ın en çok övündüğü konu, salgınla yerle bir oldu.

Trump'ın sert politikalarla anıldığı göçmenlik alanında, Obama siyah beyaz görüntülerin oynadığı fonda konuştu ve yerliler hariç çoğu Amerikalının farklı bölgelerden geldiğini hatırlattı.

Ekranda Müslümanlar, Asyalılar yerel kıyafet kodları içinde görüldü. İster 5 yıl önce ister 200 yıl önce gelmiş olsunlar, eşit oldukları vurgulandı.

Özellikle polis şiddeti ile George Floyd'un ölümü ardından başlayan protestoların sürdüğü bir atmosferde gerçekleşen seçimlerde, ülkeye kendi isteğiyle gelenlerin yanısıra zorla getirilen kölelere de atıf önemliydi.

Hillary Clinton, Amerikalılara hitaben 'başkanı yabancı ajanlar değil biz seçeriz' dedi ve 2016'da kendi adaylığı dönemine vurgu yaparak 'Kamala ve Biden 3 milyon farkla kazanabilir ama yine kaybedebilirler' diye ekleyerek uyarıda bulundu. Rusya'nın seçimlere müdahale ettiği idialarıyla ilerleyen Mueller soruşturmasına atıf yapmış oldu. 3 milyon farktan bahsederken Bernie Sanders ile ilgili izlediği stratejiye dair sorular aklımıza geldi elbette yine.

Clinton, Kamala'nın karşı karşıya kalabileceği zorluklar ve dezenformasyonla başa çıkacağına inandığını söyledi.

Harris ise konuşmasında Amerikan Posta Hizmetleri üzerinden yaşanan posta yolu ile oy kullanma tartışmasını hedef alarak Amerikallıların oy kullanılmasına engel olunduğu imasında bulundu.

'Neden oy kullanmamızı ve sesimizin duyulmasını istemiyorlar çünki oy kullanırsak herşey değişir ve daha iyi olur' diyen Harris, Çarşamaba günü resmi olarak Demokratik Parti'nin başkan yardımcısı adayı oldu.

Bu tarihi günlerde Amerika, Posta Hizmetleri'nin Trump yönetimi tarafından fonunun kısıtlanmasını, bu şartlar altında postayla oy kullanmanın sağlıklı ilerleyip ilerleyemeyeceğini tartışıyor.

Bazı Cumhuriyetçiler de posta yolu ile oy kullanmaya sıcak bakıyor. Bu, salgına karşı alınmış bir önlem. Daha önce de seçim dönemi oy kullanamayacak kişilere oy pusulası gönderiliyordu ve posta yolu ile kullanılmış oylar sayılıyordu.

Ancak son dönemde posta servislerinin kısıtlanmış bütçeden ve salgın dönemi alışverişlerin posta yoluyla yapılmasından kaynaklanan bir yoğunluk içerisinde olduğu gerçek.

Yani Trump endişelenmekte Demokratlar da oy kullanma haklarında ısrarda haklı.

Demokratik Parti kongresi için tüm gazeteler internet üzerinden canlı yayın yaparken, bütün kanallar Biden/Harris'in adaylığı üzerinden kongreyi yayınladı. Ancak Trump kampanyası Trump ile amansız mücadele eden Washington Post'un anasayfası dahil olmak üzere YouTube dahil internetin en pahalı yerlerini satın alarak dijital kampanya hamlesi başlattı. Kongrenin ardından haber için tıkladığınız her yerde Trump/Pence ikilisine dair reklamlar görüldü.

Bu arada Perşembe günü Irak Başbakanı Beyaz Saray'ı ziyaret ediyor. ABD'nin Irakta'ki varlığı tartışılmaya devam ediyor. Trump Çarşamba günki konuşmasında Suriye sınırından asker çektiğinde herkesin itiraz ettiğini sonra hak verdiğini, askerlerin eve dönmesinin iyi olduğunu hatırlattı. 'Türkiye o bölgeyle ilgili sorumluluk alabilir, Başkan Erdoğan ile iyi ilişkilerim var' dedi.

Gelecek hafta ise Cumhuriyetçi Parti'nin kongresi var.