Hani baraj inecekti?

Kısır tartışmalardan bıkıp usanınca, 11 Aralık 2017 tarihinde son vermiştim yazmaya.

Kafamı dinledim biraz olsun, ama olmadı işte; dünyanın çivisinin çıktığı, dost ve düşmanın sürekli saf değiştirdiği, algının gerçeği esir aldığı, yalanın makine çağına geçtiği böyle bir zamanda yazmayacaksam, ne zaman yazacaktım ki?

“Kendini yormadan, kafanı takmadan yaz” dedim kendi kendime.

Ve döndüm, tekrar merhaba…

Dönmüşken şöyle geçmiş yazılarıma bir göz atayım dedim; 20 Kasım 2017’de yazdığım “Bir ihtimal daha var” başlıklı yazım ilişti gözüme.

MHP lideri Bahçeli’nin yüzde 10’luk barajın indirilmesini istediği, yazar taifesinin de baraj yüzde 5, ya da yüzde 7’ye inecek diye tutturduğu o günlerde ben barajın yüzde 10’da kalacak diye yazmışım.

Bu iddialı çıkışı yaparken, şu argümanı kullanmışım: “Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP’nin barajı konusundaki hassasiyetini seçim ittifakı çerçevesinde aşmaya çalışacak. En güçlü argüman olarak da HDP ve İYİ Parti’nin durumunu kullanacak.”

Cümlenin devamı şöyle gelmiş: “Erdoğan, Bahçeli’yi ikna etmek için, ‘eğer baraj yüzde 7, ya da yüzde 5’e çekilirse hem HDP, hem İYİ Parti meclise girebilir ve tüm dengeler değişir. Eğer baraj yüzde 10’da kalır ise iki parti de meclise giremez ve siyasi istikrar bozulmaz’ tezini savunabilir. Bu durumda AK Parti ile ittifak yapacak olan MHP için bir baraj sorunu da yaşanmamış olur.”

Yazımın devamında şu cümlelere yer vermişim:

“Ancak diyebilirsiniz ki İYİ Parti ile HDP de CHP ile ittifak yapabilir. Zaten Erdoğan, sadece MHP’yi rahatlatmak için değil, CHP’yi de böyle bir ittifaka yönlendirmek için bu konuyu gündeme getiriyor.”

“Çünkü CHP’nin İYİ Parti ile ittifak yapması çok büyük bir anlam ifade etmiyor. Ancak HDP ile ittifak, CHP’nin kolay karar vereceği bir mesele değil. Çünkü böyle bir ittifaka CHP seçmeninin azımsanmayacak bir bölümünün onay vermesi zor.”

“Eğer HDP ittifak dışında kalır ve yüzde 10 barajını da aşamaz ise, bu AK Parti’nin en az 60-70 sandalye daha fazla kazanması anlamına gelir.”

Geçtiğimiz günlerde, AK Parti ve MHP’nin üzerinde anlaştığı ittifak meselesi kamuoyuna açıklandı.

Baraj yüzde 10’da kaldı, CHP ve diğer partileri de ittifaka zorlayan bir yasa tasarısı ortaya çıktı.

Demek ki neymiş? Gazetecilik atıp tutmak değil, mantık temelinde fikir yürütmekmiş.

Baraj inecek diye mangalda kül bırakmayana ithaf olunur.