A&G Araştırma Şirketi’nin, FETÖ ile mücadele ve partilerin son oy oranlarını ortaya koyan son anketi çarpıcı sonuçlar içeriyor.

A&G Araştırma Şirketi’nin, FETÖ ile mücadele ve partilerin son oy oranlarını ortaya koyan son anketi çarpıcı sonuçlar içeriyor. Anket, geçtiğimiz eylül ayının son haftasında Türkiye’nin 7 ayrı bölgesindeki 42 ilde, 3 bin 18 denekle, yüz yüze görüşmeyle yapılmış…
Anket, hükümetin FETÖ ile mücadele performansından, bu mücadele liderlerin karnesine, OHAL’den bugün partilerin alacağı oy oranına dek önemli konularda halkın nabzını tutuyor…
Anket sayesinde, CHP’nin son dönemde ısrarla sürdürdüğü mağduriyet söyleminin de halk tarafından nasıl karşılandığını görme olanağı buluyoruz.
Ankete göre, CHP mağduriyet söylemiyle ofsayta düşüyor. Çünkü ankete katılanların yüzde 64.1'i devletin FETÖ mücadelesini başarılı bulurken, “Başarılı ancak yetersiz” görenlerin oranı yüzde 23.9. “Başarısız” bulanların oranı ise sadece yüzde 10.6. Yani halkın yüzde 90’a yakını FETÖ'ye karşı mücadelenin bir mağduriyet oluşturmadığı görüşünde…
Anket, FETÖ ile mücadele liderlerin karnesini de ortaya koyuyor. Ankete katılanların yüzde 78.6’sı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, FETÖ ile mücadelede başarılı bulurken, Başbakan Binali Yıldırım’ı başarılı bulanların oranı yüzde 68.0. MHP lideri Devlet Bahçeli, FETÖ ile mücadelede başarılı liderler arasında yüzde 47.6’lık oranla üçüncü sıraya yerleşirken, mağdur edebiyatı söylemiyle hareket eden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 38.8’lik oranla 4. sırada yer alıyor. HDP lideri Selahattin Demirtaş’ı başarılı bulanların oranı ise sadece yüzde 13.5.
Bu sonuçlar da “mağdur” edebiyatının halkta karşılığı olmadığını ortaya koyuyor.
Anketten çıkan diğer ilginç bir sonuç ise, OHAL uygulaması meselesi. Kılıçdaroğlu, mağdur edebiyatının yanı sıra OHAL’i de sık sık eleştiren bir politika izledi. Ancak halkın yüzde 87.4'ü darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL'in hayatlarını etkilemediğini ifade ederken, etkiledi diyenlerin oranı sadece yüzde 12.6'da kalıyor.
Bu sonuç da halkın, Kılıçdaroğlu’nun “mağdur” söyleminin yanı sıra OHAL uygulamasına yönelik eleştirilerini desteklemediğini ortaya koyuyor.
Kılıçdaroğlu’nun söylemlerinin halkta karşılığının olmaması doğal olarak CHP’nin oy oranını de olumsuz etkiliyor.
Bugün bir seçim yapılması halinde, seçmenin yüzde 54.6'sı AK Parti'ye oy vereceğini belirtirken, CHP’ye oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 24.8'de kalıyor. Seçmenin yüzde 12'si oyunu MHP'ye, yüzde 7.9'u da HDP'ye oy vereceği söylüyor.
Bu tabloyu 7 Haziran 2015 seçimleriyle kıyasladığımızda, AK Parti’nin oy oranını son 2 yılda yüzde 14 gibi rekor bir oranda artırdığını, HDP’nin ise rekor oranda oy kaybettiğini görüyoruz.
MHP’nin izlediği politika nedeniyle, 7 Haziran’da aldığı yüzde 16.3’lük oyun dramatik bir şekilde azalarak 1 Kasım 2015’te yüzde 11.9’a gerilediğini biliyoruz.
Ancak MHP, muhaliflerin aylarca devam eden Kurultay söylemiyle büyük oranda güç kaybetmesine rağmen, başta FETÖ olmak üzere Hükümetin terör örgütlerine karşı verdiği mücadeleye destek olan politikasıyla, oy oranı yükseltmeyi başarmış gibi gözüküyor.
MHP oylarını artırırken, CHP ve HDP’nin oylarının 1 Kasım seçimlerine kıyasla hızla eridiğini görüyoruz. CHP’de oy kaybı yüzde 1’lere, HDP’de ise yüzde 3’lere ulaşıyor.
Sonuç ortada; halk başta FETÖ olmak üzere terör örgütüne karşı mücadele edenleri ödüllendirirken, bu mücadeleye gönülden destek vermeyenleri cezalandırıyor.