Ülkemizdeki domuz gerçeğine dikkat çekmek maksadıyla geçen yıl “Kimse Domuz Eti Yemedim Diyemez” başlığıyla bir yazı yazmıştım. Yazı çok dikkat çekmiş ve biraz hayret biraz da tepkiyle karşılanmıştı.

(Domuz Eti Gerçeği)

Ülkemizdeki domuz gerçeğine dikkat çekmek maksadıyla geçen yıl 'Kimse Domuz Eti Yemedim Diyemez' başlığıyla bir yazı yazmıştım. Yazı çok dikkat çekmiş ve biraz hayret biraz da tepkiyle karşılanmıştı.

Tepki çekmişti çünkü, domuz etinin haramlığına inanan Müslüman kardeşlerim 'Müslüman bir ülkede olmaz böyle bir şey' diyerek inanmak istememişlerdi.

Maalesef, inanmak istemesek hatta hiçbir şekilde kabul edemesek de 'Ülkemizdeki Domuz Eti Gerçeğini' buhar edip yok edemeyiz.

Bu hafta gündemin yoğun olmasından kaynaklı önemli bir haber, haber değeri taşımasına rağmen görsel medyada çok fazla yer bulamadı. Haberde kısaca;

'Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan 96 firmaya ait 150 parti ürünü, Bakanlığın internet sitesinden teşhir etti. Açıklanan listede Aydın'da üç firmanın 5 ürününde domuz eti tespit edildi. Domuz eti tespit edilen firmaların yemek şirketi ve lokanta türü yerler olması olayın vahametini gözler önüne serdi. Bu firmalar vatandaşlara, domuz etinden yapılmış; 'İzmir Köfte, Sulu Köfte, Dana Kavurma ve Dana Kıymalı Patlıcan Musakka' yedirmişler!' denilmektedir.

-Güler misin ağlar mısın?

Aslında buna 'ağlanacak halimize gülmek' denilebileceği gibi 'trajikomik' olarak da tanımlayabilir hatta 'bu ne perhiz bu ne lahana turşusu' demek de uygun düşebilir.

Bilindiği gibi domuz, 'Türk Gıda Kodeksi Çiğ Kırmızı Et Ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları Tebliği' ne göre kasaplık hayvanlar içerisinde yer almaktadır.

Tebliğ Madde4-(1): a) Kasaplık hayvan: Büyükbaş, küçükbaş hayvanlar ve diğer kasaplık hayvanları; b) Büyükbaş hayvan: Sığır, manda ve deveyi; c) Küçükbaş hayvan: Koyun ve keçiyi; ç) Diğer kasaplık hayvanlar: Domuz, yaban domuzu, at ve tavşanı,..

Yani, domuz yetiştirmek, etini satmak şartlarına riayet ederek serbesttir. Öyle olunca lokantalarda pişirilip yenilmek üzere sunulmasında yasalarımıza göre bir sakınca olmaması gerekir.

Bakanlığın firmaları ifşa etmesi güzel olmasına güzel de bu firmalar ve sahipleri ile ilgili bir yaptırım uygulanıyor mu onu bilmiyorum.

Müslümanlıkta olduğu gibi Yahudilikte de domuz eti yemek haramdır. Yahudi İsrail'de domuz eti satarken yakalanan kişinin cezası 12 ile 16 yıl hapis'.

Acı mı desem vahim mi desem bilemiyorum! Kahir ekseriyetinin kendisini Müslüman olarak tanımladığı ülkemde domuz kasaplık et!

-Yan ağla dön ağla!

Türk Gıda Kodeksine göre domuzun kasaplık etler arasında yer alması, kasaplarda satılmasının veya lokantalarda etinin kullanılmasının serbest olduğu anlamını taşıyıp taşımadığını bilmiyorum; bilen varsa açıklasın.

Kasaplık et olmasına kasaplık et; ancak, alınıp satılması, yenilmesi yasak deniyorsa onu da bilemem. Benim anladığım kasaplık hayvanlar arasında sayılan sığır, manda, deve, koyun ve keçi ne ise domuzun da aynı olduğunu düşünüyorum.

Toplumsal tepkiden çekinildiği için açıklanmak istenmiyorsa onu bilemem; ancak, herkesin bir şekilde sucuk, salam, yemek ve diğer şekillerde domuz etini bilmeyerek bile olsa yediğini düşünüyorum.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın açıkladığına göre bazı firmaların domuz etinden yapılmış 'İzmir Köfte, Sulu Köfte, Dana Kavurma ve Dana Kıymalı Patlıcan Musakka' yedirdikleri anlaşılmaktadır.

Bu yemekleri yiyenlerin tamamı yemeklerde domuz etinin kullanıldığını hatta domuzun kasaplık et olduğunu da bilmez.

Abartmıyorum ülkemizin dağı taşı domuz dolu olup bütün çiftçiler muzdarip; çünkü, müthiş zararlı bir hayvan. Hadi bunlar kaçak olarak avlanıp yasak olarak vatandaşa yediriliyor.

-Büyük çoğunluğu Marmara Bölgesi'nde olmak üzere ülkemizdeki yasal domuz çiftliklerine ne diyelim?

-Bu domuzlar, domuz etinin haram olmadığı ülkelere mi ihraç ediliyor yoksa çeşitli şekillerde vatandaşa mı sunuluyor?

Gerçekleri kabul etmekte zorlanan bir kısım insanımızda yetiştirilen domuzlardan elde edilen etlerin turizm bölgelerindeki otellere gittiğini buralarda yabancı turistlere sunulduğunu söyleyerek gerçekleri görmezlikten geliyor.

Türkiye'ye gelen tüm turistler hiçbir gıda tüketmeden sadece domuz eti veya türevlerini tüketseler yine tüketemezler.

Yani, domuz etinin kullanıldığı 'İzmir Köfte, Sulu Köfte, Dana Kavurma ve Dana Kıymalı Patlıcan Musakka' gibi yemeklerin sadece Aydın'daki birkaç firma tarafından vatandaşa sunulduğunu düşünmeyin, her tarafta bu gibi olaylarla karşılaşılabilir.

Sonuç olarak; zorunlu olmadıkça her kasaptan et almayın her lokantada da yemek yemeyiniz. En azından et türü yemeklerden kaçınınız.