Genç işsizlik

TÜİK verilerini ekonomistler ve siyasiler haricinde halkta değerlendiriyor. “Ne olacak ileride” diye de yorumlamaya başlıyorlar.

****

2016 Şubat’ta genç işsizlik oranı % 18,6 iken, Şubat 2017’de 4,7 puan artışla % 23,3 olmuş. Bu oranlara bakan gençler sonlarının ne olacağını sorgulamaya başladılar. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün yayınladığı 2017 küresel genç işsizliği raporuna göre, genç işsizliği dünyada yükselişte ancak oranlar Türkiye'nin altında gerçekleşiyor. Türkiye’nin de içinde yer aldığı gelişmekte olan ülkeler kategorisinde olan ülkelerde genç işsizlik oranı 2016 yılında yüzde 13,6 olarak gerçekleşmiş.

****

Yüksek eğitimde işsizlik oranı yüzde 10,1’den yüzde 13,1’e çıkarken yükseköğretim mezunu erkeklerde bu oran yüzde 7’den yüzde 9,4’e, kadınlarda ise yüzde 14,7’den yüzde 18,6’ya fırlamış. Üniversiteden yeni mezun olan gençler istihdam edilmiyor. Bu durum ise ülkemizde ‘ne kadar okursan o kadar işsizsin modeli’ni ortaya çıkıyor.

****

Özel sektörün genel ilanlarına baktığımızda da “Deneyimli personel aranıyor” yazısını sıklıkla görmeye başladık. Özel sektör genelde ekibini büyütmek gibi bir riske girmiyor. Ayrılan elemanın yerine eleman bulmak istiyor. “Nasıl yetişecek bu kişiler ?” diyen yok. Hükümet tarafından bu duruma karşı önlem alınıyor mu? Evet, alınıyor tabi ki fakat bu önlemler tek başına bu soruna çözüm olmuyor. Devletin bu konuda desteklerinden bir örnek verecek olursak, yeni mezunların istihdam edilmesi durumunda yarı maaşının yüzde 25’ini devlet karşılıyor. Özel sektörün bu konuda elini taşın altına koyması şart.

****

Girişimci olan gençlerdeki mevcut cevheri de göremiyoruz. Yol göstericileri ve yönlendiricileri de yok. Bu konuda bana sosyal medyada yüzlerce mesaj geliyor. Üniversitelerdeki mezun olunan bölümlerin çoğunda ya iş olanakları az ya da piyasada bir karşılığı yok. Kısacası eğitim ile istihdam arasında ilişkimiz oldukça zayıf.

****

Türkiye’de 4 gençten 1’i işsiz. Bu durumu bir futbol takımına benzetirsek, 11 kişi çıkacağımız maça 4 kişi eksik başlıyoruz. Elimizdeki genç nüfus potansiyelini tam olarak kullanamıyoruz.