Gelişmişlik belirtileri-1

Gelişmiş ülke gelişmişliğinin bedelini ödemiş ülkedir. Türkiye gelişmiş ülkeler ligine katılsın istiyorsak bunu bilmeliyiz. Bunun için düşünme ve davranma biçimimizi kökten değiştirmemiz gerekiyor.

Millet olarak güzel şeylerin çalışarak kazanılacağına olan inancımızı kaybetmiş durumdayız. Bu düşüncemiz bizim geri kalmamıza neden oluyor. Sokakta çok pahalı bir araba görünce ilk aklımıza gelen şey o arabanın çalıntı olacağı veya en iyi ihtimalle miras kalmış olduğudur.

Gelişmiş ülkelere bakınca ne görüyoruz? Zenginliklerinin, huzurlu ve konforlu hayatlarının kaynağı ne? Çalıp mı zengin oldular? Yoksa çalışıp mı zengin oldular? Cevabınız “çalıp zengin oldular” şeklindeyse kaybettiniz demektir. Bu düşünce tamamen yanlış olduğu için değil. Bu düşünce yanlış da olsa doğru da olsa insanın çalışma motivasyonunu öldürdüğü ve onu yanlış yönlendirdiği için…

Evet, sömürgecilik ölmedi. Devam ediyor. Irak ve Afrika hala sömürülüyor. Fakat tüm gelişmiş ülkelerin tek para kaynağı sömürgeleri değil. Okumanın, sorgulamanın, açlıkla, salgın hastalıklarla ve savaşlarla uğraşmanın da bugüne kadar gelmelerinde büyük etkisi var. Tüm gelişmiş ülkeler çalarak gelişmediler. Çalışarak, kafa yorarak geliştiler. Farklı düşünerek geliştiler. Teknolojiyi nasıl kullanacaklarına ve geliştirebileceklerine odaklandılar…

Gelişmiş ülkelerde önemli, önemsiz, değerli ve değersiz olan şeyler iyi ayırt edilir. En değerli şey ise insan hayatıdır. Bir şey insan hayatının daha kaliteli ve sağlıklı olmasına katkıda bulunacaksa o şey temin edilir. Onun değeri sorulmaz. Parası verilir ve alınır. İnsan hayatı başka şeylerle ölçülmez.

Gelişmiş ülkelerde daha sade hayat tarzlarına şahit olursunuz. Gelişmiş ülke israfın olmadığı veya çok az olduğu ülkedir. Sokaklarda daha gösterişsiz arabalar görürsünüz. Gökdelenlerin sayısı daha azdır ve sadece belli bölgelerdedir. Dev alışveriş merkezleri çok hoş karşılanmaz.

Gelişmiş ülkelerde çalışanlara saygı vardır. Hiçbir meslek diğerinden daha değerli değildir.

Gelişmiş ülkeler kendi dillerine saygı duyarlar, onu yozlaştırmazlar. Ayrıca başkalarının dillerine de saygı duyarlar ve hiçbir dili yok etmeye kalkışmazlar. En az bir yabancı dili iyi derecede kullanmak esastır. İkinci yabancı dil de teşvik edilmektedir.

Gelişmiş ülkeler kuralcıdır. Az kural vardır, bu kurallar karmaşık değildir ve titizlikle uygulanır. Bir kural konmadan iyice düşünülür, o kural konduktan sonra ise kolay kolay değiştirilmez. İlla değiştirmek gerekiyorsa esnek davranılır. Kanunlar çiğnenmez de putlaştırılamazlar da.