GELECEĞİ TAHMİN...

Azıcık faydalı, kurtarıcı, çare ve çözüm üreten ilim, irfan, kültür; binlerce gevezelik, zevzeklik, dedikodu, polemikten evlâdır...

Kâhin olmaya hacet bırakmayan tahminler yapmaya Batı, FÜTÜRİZM diyor. Fütürizm (gelecek tahminciliği), 20.yüzyıl başlarında İtalya'da ortaya çıktığında isyancı bir sanat akımıdıydı sadece.

İtalyan edebiyatçı Filippo Tommaso Marinetti, FÜTÜRIZM BILDIRISIni hazırlayıp yayınlamış ve bu akımının öncüsü olmuştu..

Batı menşeli her harekette olduğu gibi bu akım da başlangıcında bir isyan hareketiydi.. Geleceğe pesimist (karamsar) bakan insanların isyanı...

Fakat çok geçmeden Batı entelijansiyası bu isyankâr akımın yönünü değiştirip, farklı bir mecrada yararlı bir hale gelmesini sağladı...

* *

Fakirin kanaatine göre bunda İslâm etkisi var..

Siyeri bizden ziyade araştıran müsteşrikler (oryantalist, doğu bilimciler) Peygamberimizin (sallallahü aleyhi ve sellem), geleceğe dair haberlerini inceleyip, bunu “akıllı bir adamın trendleri değerlendirmesi ve gelecek tahmini” varsayıp fütürizmin evrilmesini sağladılar.

Çağdaş fütüristler, trendleri (yönelimleri), insanların bugünkü hallerini, arzu ve umutlarını, büyük hadiseleri araştırıyor, takip ediyor, sonuçlarını da kronolojik olarak kitaplaştırıyorlar..

Bizde böyle çalışmalar maalesef fevkalâde az..

Öyle olduğu için de bas bas bağırarak gelen tehdit ve tehlikeleri değil de entipüften şeyleri tartışıyor, fevkalâde kıymetli zamanı israf ediyoruz..

* *

Türkiye’nin mega trendleri nelerdir?

İktidar 2002’den bu yana hayli hayırlı, güzel, faydalı iş yaptı.. Bunları inkâr nankörlük olur.. Lâkin yeterli midir?

BAYINDIRLIK madalyonunun bir yüzünde maddî çevreyi imar, refah düzeyini arttırma; diğer yüzünde ise yaşayacağımız (geleceğe dair) hadiseleri tahmin ile hayırlı bir istikbâl hazırlamak vardır..

2018 yılı; Türkiye için, Ortadoğu için, dünya için çok vahim, çok önemli, çok sıra dışı hadiselere gebedir!..

Hayır İngiltere Kraliçesi öleceği için değil!. O tahmin bizi aşar..

Moralinizi bozmak istemem ama, Türkiye üç tarafı denizlerle, dört tarafı belâlara çevrili bir coğrafya..

İstanbul’da yüzlerce büyük yangına sebebiyet vereceği uzmanlarca söylenen deprem, ciddî tedbirler alınamaz ise, ülkenin belâsı olacak..

Bırak gökdelenleri, yeni bir tek bina inşaatına bile izin vermemek lazım ama, inşaat mafyası devleti bile tehdit eder hale gelmiş diyorlar..

İran’a yapılanlar yarın Türkiye’ye yöneltilecek.. Türkiye 15 Temmuz gibi, Taksim Gezi Olaylarını da asla unutmamalıdır.

* *

27 Mayıs 2013’te gûya birkaç ağacın kesilmesini engellemek için Gezi Park’ında nöbete başlayan 50 kişi, kendi ifadeleriyle sabit, iktidarı devirmeye evrilecek bir kalkışmanın parçası olduklarını bilmiyorlardı bile..

Sosyal medya devreye girdi, 50 kişi, binlerce kişiye çıktı..

Biliyor musunuz? Facebook kullananların sayısı iki milyara yaklaşmış.. WhatsApp’ı 500, Twitter’ı 284, Instagram’ı 200 milyon kullanıyor..

#harbiden: Görünen köy kılavuz istemezmiş.. Trendleri takip etmeyenlerin çağın dünyasında yeri yok!. Pür neşe gülüp eğlenirken apışıp kalmayalım. Son pişmanlık fayda vermez.. 09.01.2018