FLÖRT OBEZLİĞİ 2

Geçen yazı flört obezliğiyle ilgili tanımlar üzerineydi daha çok. Biraz daha derinleşelim.

Bir eyleme flört amaçlıdır ya da değildir diyebilmek çok da kolay değil. Kimsenin davranışlarını bu anlamda etiketlemeye çalışmak ya da eleştirmek de doğru değil. Ama çevrenizde yakın tanıdığınız insanlarla ilgili bir düşünün... Özellikle kendi cinsinizden olan insanlarla ilgili.

Pek çok davranışlarında bir flört tadının peşinde olmayı görebilirsiniz. Bu, insanın doğasında vardır çünkü. İnsanların çok büyük bir kısmı, karşı cins tarafından beğenilir olmayı ve karşı cinsten hoş bulduğu birilerini etkilemeyi sever.

Zaten ilişkilerin bunca karmaşası ve zorluklarına rağmen insan soyunun devam edebilmesi de bu hoşlanma duygusu sayesinde mümkün. Ama sorun şu ki, flörtün fazlası da obezliğe sebep oluyor.

Nasıl ki yediğimiz şeylerin çokluğu sindirim sistemimizi ve tüm bünyemizi bozuyorsa... Nasıl ki ilgi duyduğumuz şeylerin kaldıramayacağımız kadar çok olması bizi paralize ediyorsa... Benzer şekilde flört obezliği de duygusal dengemizi sarsıyor.

Pekçok kötülüğün altında masum olduğu sanılan flörtler yatıyor. Mesela zaten bir flört dönemi yaşamış ve evlenmiş çocuğa karışmış bir insanı düşünün. Ne var ki canım zararsız flört davranışları içinde olsa ne olur? Diyebilir miyiz? Kibar, nazik ve sosyal davranışlar sadece...

Oysa gönül bu, insan bir kere aşık olur diye bir kural yok ki! Ufak flört oyunları derken kişi gönlünü kaptırıverir yeri gelir. Ya da kendisi kaptırmasa da karşısındaki kişi bu ufak oyunları ciddiye alabilir ve derin bir bağ geliştirebilir.

Ayrıca insanın enerjisinin de zamanının da bir sınırı var. Bir insan, enerjisi ve zamanını sonu olmayan, anlamı da kalmamış flört aksiyonlarına harcamaya devam edip duruyorsa, odaklı davranış gerektiren işlere yoğunlaşması da pek kolay olmayacaktır.

Ben olası bazı sakıncalarından ipucu verdim sadece. Başka örnekleri kendiniz de düşünebilirsiniz... Peki ne yapmalı, flört obezi olacağım korkusuyla kaba mı davranalım? Öyle ya artık kadın erkek çok daha iç içe bir toplum olarak yaşıyoruz?..

Şöyle de diyebiliriz belki: Aslında yapılması gereken karşımızdakini erkek ya da kadın olarak değil de sadece insan olarak görmek! İyi de dile kolay. Bunu gerçekten ve sürekli olarak yapabilsek, o zaman aseksüel hale gelirdik.

Yani aslında yapmamız gereken, durumsal olarak yeri geldiğinde karşımızdakine sadece bir insan olarak yeri geldiğinde de bir kadın ya da erkek olarak bakabilmek. Kolay bir şey olmadığı kesin. Yerinin nasıl geldiğini birinin başka birine dayatması da mümkün değil.

Yeme obezliğinin çözümü, bu bol ve çeşitli yeme ortamında elimizi az şeye uzatmak. İlgi obezliğinin çözümü, bu bereketli zamanlarda elimizi az şeye uzatmak. Flört obezliğinin çözümü de, bolluğun içinde kendimizi denetlemekten geçiyor.

Flört obezliğiyle bir ölçüde başa çıkmayı öğrenemeyen bir insanın, sağlıklı bir duygusal bütünlüğe sahip olması pek olası değil.