Yavuz Sultan Selim Köprüsü var. Bir de Osman Gazi Köprüsü. Tarihe damga vurmuş, isimlerini gururla andığımız iki mümtaz şahsiyetin adını taşıyan iki köprü! Hak yemeyen...

Yavuz Sultan Selim Köprüsü var. Bir de Osman Gazi Köprüsü. Tarihe damga vurmuş, isimlerini gururla andığımız iki mümtaz şahsiyetin adını taşıyan iki köprü!

Hak yemeyen, adil, zalime şedit, mazluma müşfik, iki mümtaz şahsiyet.

Köprülere isimlerinin verilmesi elbette takdir edilesi; ancak köprülerin işletiliş şekli ne Osman Gazi'nin ne de Yavuz Sultan Selim'in tasvip edebileceği şey değil.

Biri İstanbul'un iki yakasını, diğeri Kocaeli ile Yalova'yı birbirine bağlayan bu iki köprü açıldıkları günden bu yana hep gündemdeler. Lakin ne trafiği rahatlattıkları için ne de ekonomiye katkı sağladıklarından dolayı.

Sürekli gündemde olma nedenleri '3G'

Bu bildiğiniz 3G değil, köprüleri yapan firmalara verilen Günlük Geçiş Garantisi.

Bugüne kadar her iki köprüden de firmalara garanti edilen geçişler sağlanamadı. Köprülerin geçiş ücretlerinin pahalı olması bunda büyük etken. Ancak firmaları kedere gark edecek bir durum yok ortada. Çünkü köprüden geçiş olsa da olmasa da kendilerine verilen garanti ücretleri taraflarına tıkır tıkır ödeniyor devlet tarafından. Yani senin benim vergilerimizle, tüyü bitmemiş yetimin hakkından kısılarak!

Osman Gazi ve Yavuz Sultan Selim böyle bir garabete razı gelirler miydi?

Hele hele isimlerinin böylesi bir garabette kullanılmasına!

Malum, koronalı günlerdeyiz…

Ve bu iki köprü yine gündemde.

Halkımızın önemli bir kısmı 'Evde Kal' çağrılarına uyup dışarı çıkmıyor. Hafta sonları ise sokağa çıkma yasağı var.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü şehirlerarası yolcu taşıyan otobüslerle, kamyonlar zorunlu olarak kullanıyor. Koronalı günlerde şehirlerarası yolcu taşımacılığı yasaklandığı için şimdi otobüsler de kullanamıyor. Sadece kargo ve gıda taşıyan kamyonlar şu an bu köprüyü kullanıyor.

Osman Gazi Köprüsü ise adeta 'yasaklı köprü'. Çünkü Büyükşehirlere giriş ve çıkış yasak. Bu köprü, büyükşehir olan Kocaeli'ne giriş-çıkış sağlıyor. Yani koronalı günlerde 'mecburen' kullanılamıyor.

Ama gelin görün ki 3G'den dolayı bu köprülere para ödenmeye devam ediyor.

Osman Gazi ve Yavuz Sultan Selim Han yaşıyor olsalardı bu durumda ne yaparlardı?

3G'li köprülere geçtiğimiz hafta sonu ödenen para ne kadar biliyor musunuz?

Vatandaştan 'İyilik seferberliği' etiketiyle toplanan paradan fazla.

12 Nisan 2020'de başlatılan 'Biz bize yeteriz' kampanyasıyla bu güne kadar toplanan para (14 Nisan 2020 itibariyle) 53 milyon 524 bin lira.

3G'li köprülere bu hafta sonu için hazineden ödenecek garanti bedeli ise 56,6 milyon lira.

Ey Osman Gazi ve Yavuz Sultan Selim Han, feryadım varır mı barigahınıza...

Vesselam.