Evlilikte mutluluk, bekârlıkta huzur vardır (?)

Başlığı okuyup hemen panik yapmayalım. Evliyseniz mutlusunuz, bekarsanız huzurlusunuz. Sorun yok (relaks).

Buradan, bekarsanız huzurlusunuz ama mutlu değilsiniz, evliyseniz mutlusunuz ama huzurlu değilsiniz anlamı da çıkıyor. Yani mutluysanız huzurlu, huzurluysanız mutlu değilsiniz gibi…

Mutlu olmakla, huzurlu olmak aynı şey mi? Ayrı şey mi? Aralarında ne fark var?

Mevzu bulaşık teline döndü. Ayıtla pirincin taşını… Gerçi eskisi gibi pirinçlerde taş olmuyor ama… Son kullanma tarihinin üzerinden iki yıl geçmiş pirinçlerde böcek oluyor.

Konuya biraz balıklamasına daldık. Özüne birkaç kulaç atalım. İşin mizahi boyutundan ciddiyet boyutuna uzanalım.

Çok değerli bir dostumun şöyle bir önerisi oldu. Sürekli aynı konular üzerine yazıyormuşum gibi gelmiş ona! Bir tık mizah katabilirmişim yazılarıma. Bir şeyin mizahını yapabilmek için izahında zorlanmak lazım. Attığım başlıkta bu mizahın ürünü…

Engin ARDIÇ gibi olmalıymışım: bol mizah, bol maydanoz. Bu kişi, yaşım kadar yıldır kelimelerle dans eden, binlerce makalesi yayınlanmış usta bir yazar. Biz geçen yıl bir, bu yıl iki. Hızlı gidip seyrek düşürmemek lazım…

İnsanın kendisi olarak kalmakta zorlandığı bir çağda, başkası olamaya gerek yok. Başkası olma kendin ol! Böyle çok daha iyisin diyorum kendime.

Siyasi konularda yazı yazmamak gibi bir prensibim olduğundan dolayı, haliyle malzeme biraz yavan kalıyor gibi.

Siyasi yazılar yazıp pusuda bekleyen jurnalcilere de meydan vermemek gerekiyor.

Allah dostlara fırsat vermesin.

Ayrıca gazetenin saygınlığına, yayın politikasına da riayet etmek gerekir.

Ha! Bu arada; İSTİKLAL GAZETESİ çok güzel ve dolu dolu bir gazete… Sağlık, ekonomi, analiz, kültür sanat, edebiyat, tarih, din, bilim, teknoloji, bulmaca ve spor sayfalarıyla, kelimenin tam anlamıyla on numara beş yıldız.

Özellikle yazarları donanımlı ve kaliteli insanlar. Bence gazetenin amiral yazarı Ramazan Ercan Bitikçioğlu. Ömer Akdağ tek kelimeyle süper. Sorun ve sorunsalı yazı dizileriyle çok önemli konulara temas eden Zeki Özdemir kardeşim; bütün yazılarını okuyorum, saklıyorum, arşivliyorum. Seyfi Uzunkök, Ahmet Öztürk, Yakup Şimşek, Hadi Önal, Mustafa Tunç, Koray Kamacı, ekonomi yazılarıyla Yalçın Şimşek ve tüm yazarları, ekmeği bandırıp bandırıp okunabilecek yazılarıyla harika!

Anlatmaya gerek yok. Şu an okuyorsunuz. Mükemmel!

Kendisini muhafazakâr olarak tanımlayan, tam sayfa at yarışı, ganyan, iddia, pişpirik ve mahremiyete ait taktikler verip traj yapan gazetelerden çok çok daha iyi ve okunmayı hak ediyor.

İnanmıyorsanız, denemesi günlük 5 kuruş, aylık 15 lira. Gazeteyi alışveriş yaptığınız markette, bakkalda, bayide bulamadığınız da, kendinize en yakın bayiden dağıtıcı firmaya sipariş verip getirttirebiliyorsunuz.

Meseleye iki kulaç atalım dedik. Kendimizi “Kardak Kayalıklarında bulduk. Kara sularımızı aşmadan asıl mevzumuza dönelim.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 yılında yapmış olduğu Yaşam Memnuniyeti yani mutluluk araştırmasının sonuçlarını yayınladı.

Araştırmaya göre mutlu olduğunu söyleyen insanların oranı 2016 ya kıyasla yüzde 3 düşerek %58 olmuş.

Mutsuz olduğunu söyleyen insanların oranı ise %10,4’ten %11,1’e yükselmiş.

Kadınların erkeklerden daha mutlu olduğu tespit edilmiş. Mutluluk oranları kadınlarda %62,4 erkeklerde %53,6 olmuş.

Araştırmanın en ilginç verileri de şunlar; mutluluk oranlarının en yüksek olduğu yaş grupları 65 yaş ve üzeri kişilerde tespit edilmiş. Daha ilginci eğitim arttıkça mutluluk oranlarının düştüğü saptanmış.

Evlenen çift sayısı 2017 yılında bir önceki yıla göre %4,2 azalmış. Boşanan çiftlerin sayısı %1,8 artış göstermiş. Başlıktaki mantığa göre, huzurlu kalmak isteyenlerin oranı artarken, mutlu olup huzuru tercih edenlerin oranlarında da artış gözlenmiş.

Hulasa! İster mutlu olun, ister huzurlu olun.

Ama en önemlisi!

Kalın Sağlıcakla…