Günümüz şartlarında, çiftlerin evlilik öncesi mutlaka profesyonel danışmanlık alması gerekiyor. Bu yazımda düğün öncesinde çiftler için merak edilenler hakkında bilgiler yazdım.

Günümüz şartlarında, çiftlerin evlilik öncesi mutlaka profesyonel danışmanlık alması gerekiyor. Bu yazımda düğün öncesinde çiftler için merak edilenler hakkında bilgiler yazdım.

Evlenmeyi planlayan birçok çift için evin düzeni, balayı planı, gelinlik, damatlık, saç, dekorasyon, davetiyeler ve daha birçok şeyin oldukça önemli, evlilik öncesi danışmanlık almak ise bunlar arasında genellikle görmezden gelinen fakat en önemlilerinden birisidir.

Evlilik öncesi danışmanlık almak, çiftler için önemli son kontrol olduğu gerçeği hiçbir zaman unutulmamalıdır çünkü yakında hayatlarını birleştirecek olan çiftlerin iletişim, uyum, öfke. çatışma vb… sorunlarının olup olmadığı evlilik öncesi danışmanlık seanslarıyla kontrol ediliyor.

Eşlerde keşfedilen herhangi bir iletişimsizlik, çatışma, öfke kontrolsüzlüğü veya uyum sorunun ilişkiyi zora sokma ihtimalini önlemek amacıyla alınan birkaç seanslık evlilik öncesi danışmanlık ve evlilik öncesinde yapılan kontroller ile çiftlerin birbirleri ile nasıl ilgileneceği, iletişim kuracağı, bir takım sorunlarla baş etme konusunda birbirlerine nasıl yardımcı olacağı öğretiliyor.

Evlilik öncesi danışmanın evlilikten önce herhangi bir zamanda yapılabildiği gibi tavsiye edilen zaman diliminin evlilikten önceki üç ay olduğunun altını çizmekte yarar var. Bu süreçte genellikle çiftlerin OKB, panikatak, anksiyete, depresyon gibi bir sorununun olup olmadığını belirlemek için psikolojik test ve analizlerinin yapıldığı gibi ayrıca çiftler arası iletişim, uyum, çatışma, öfke kontrolsüzlüğü gibi sorunlarının olup olmadığının da öğrenildiği gibi bu sorunlarının nasıl çözüleceği konusunda seanslar yapıldığını vurgulamakta yarar var.

Çiftlerin evlenmeden önce tecrübeli aile evlilik çift terapistlerinin hizmet verdiği Aile Evlilik Çift Danışma Merkezlerinde terapi hizmeti alması gerekiyor. Böylece çiftlerin evliliğe hazır mı, evlilikte yaşayacakları problemleri nasıl çözecekler, maddi zorluk, işsizlik, hastalık ve gelinen kök ailelerin çatışması gibi durumda nasıl çözüm üretecekler gibi sorulara yanıt bulmalarını sağlıyor. Böylece ileri de meydana gelebilecek problemleri önceden tespit edip, çözüm yollarını bulunuyor. Bu yüzden çiftlerin evlenmeden önce evlilik check-up'ı yaptırmaları çok önemlidir.

Evlilik Öncesi Psikolojik Check Up Testi Yapılması Gerekli mi?

Evlilikten önce birçok kişinin kafasında evlilik öncesi psikolojik danışmanlığının gerekli olup olmadığına dair soru işaretleri bulunduğunu ifade etmekte yarar var. Evlilik öncesi yapılan check up testinin evlenmeden önce zorunlu tutulması ve kanunlar gereği evlenmeden önce bütün çiftlerin evlilik öncesi danışmadan geçmesi zaruret halini aldı. Çünkü depresyon, OKB, anksiyete bozuklukları gibi sorunlara sahip olan kişilerin evlenmesinin kurulan yeni çekirdek ailenin temellerini baştan sarsabilir bu nedenle evlenmeden önce mutlaka Evlilik Öncesi Psikolojik Check Up yaptırması, bu konuda tecrübeli uzman yetiştirmek toplum ve aile ruh sağlığı açısından çok önemlidir.

Aile Evlilik Çift Danışmanı Prof Dr Ekrem Çulfa