“Evet” yüzde 60’ı aşar

Anayasa değişiklik teklifinin geneli oylandı ve 339 oyla referandum yolu açıldı.

Meclis görevini yaptı, şimdi sıra asıl söz sahibinde, yani halkta…

Önümüzdeki 2 ya da 9 Nisan’da yapılması düşünülen referandumdan ne çıkar?

Kamuoyu araştırma şirketleri henüz sahaya inmedi. ORC, teklif Meclis’te görüşülürken bir anket yapmış ve katılımcıların yüzde 62’si değişikliğin referanduma gitmesi halinde “Evet” oyu vereceğini bildirmişti.

Son olarak da A&G Araştırma Şirketi Başkanı Adil Gür, bugün yüzde 53’lerde gezinen “evet” oyunun iyi bir kampanya yapılması halinde yüzde 60’lara çıkacağını söyledi.

Tahminimi ben de yazayım: Bence anayasa değişikliği en az yüzde 58, en fazla da yüzde 64 “evet” oyu ile referandumdan geçer.

Nedenini anlatayım:

AK Parti’nin bugünkü oyu bana göre en az yüzde 50. Ve AK Parti referandumda söylenenlerin aksine fazla fire vermez.

Hatta CHP seçmeninden de değişikliğe “evet” oyu verenler olacak. AK Parti’nin firesiyle, CHP’den gelen “evet” oyları birbirini dengeler…

MHP’nin oyunu da bugün için yüzde 14 kabul ediyor ve bu oranın en az yüzde 10’unun “evet” diyeceğini düşünüyorum…

HDP yönetimi de CHP gibi anayasa değişikliğine karşı olup “hayır” oyu vereceğini vurgulasa da, HDP seçmeni ağırlıklı olarak “evet” oyu kullanacak.

Neden mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgede sevilen ve sayılan bir lider. Hem bölgeye yaptığı yatırımlar, hem de çözüm sürecini başlatan lider olarak Kürtlerin gönlünü de kazanmış durumda.

Kimi HDP’li milletvekili ve belediye başkanlarının tutuklanmış olmalarının bile bölgede Erdoğan’a yönelik sevgi ve saygıyı azaltmadığını, aksine artırdığını düşünüyorum.

Kim ne derse desin, bölge halkı çözüm sürecini kimin bitirdiğini, Türkiye’yi Suriyeleştirmek için kimlerin çaba sarf ettiğini ve kimlerin destek olduğunu çok iyi biliyor.

Zaten bugün seçim yapılsa HDP’nin alacağı oy yüzde 7-8 ve bu oranın yarısının referandumda “evet” oyu kullanacağını düşünüyorum.

AK Parti’den yüzde 50, MHP’den yüzde 10, HDP’den yüzde 4 “evet” oyu ile anayasa değişikliği yüzde 64 ile referandumdan geçer.

Yüzde 58’lik alt sınır ile yüzde 64’lük üst sınırı toplayıp ikiye bölersek eder yüzde 62… Ve bu oran referandumdan çıkacak “evet” oyudur.

Benden söylemesi.