Kiracı olmanın zorluğunun iliklere kadar hissedildiği bir dönem yaşıyoruz. Fahiş kira artışları ile birlikte çevremde en çok duyduğum “Akrabam gelecek gerekçesi ile ev sahibi bizi çıkartıyor” cümlesi!

Kiracı olmanın zorluğunun iliklere kadar hissedildiği bir dönem yaşıyoruz.

Fahiş kira artışları ile birlikte çevremde en çok duyduğum 'Akrabam gelecek gerekçesi ile ev sahibi bizi çıkartıyor' cümlesi!

Dünyanın ölümlü ve asıl mülk sahibinin Allah olduğunu unutanlara sözüm…

Ya siz ev sahibi değil de kiracı olsaydınız?

Mutlaka ekonomik açıdan geçtiğimiz bu zor süreçten ev sahipleri de etkileniyor ama bu işi fırsatçılığa çevirmenin de vicdani hiçbir yanı yok.

Aldığı maaş kadar kira nasıl ödesin bir insan!

Bu konu ile ilgili Batı Asya Araştırmaları Enstitüsü (BAAE) Başkanı Prof. Dr. Mahmut Yardımcıoğlu'nun sözlerini çok değerli buldum.

Aynen sizlerle de paylaşmak istiyorum;

'Biz ne ara bu hale geldik bilmiyorum ama bu insanların fakirin, fukaranın, evsizin halinden anlamaları ve Allah'tan korkmayı unutmamaları gerek. Kira artış oranları ev sahiplerinin vicdanına bırakılmamalıdır. Hani komşu açken tok yatan bizden değildi.

Borçlar Kanunu'nda kira artış oranı TÜFE ile sınırlandırılmıştır. İlgili maddeye uyulmaması halinde öngörülen yaptırımlar daha caydırıcı hale ivedilikle getirilmelidir.

Büyük kentlerde memur, işçi, esnaf ve sabit gelirli insanlar için ev sahibi olmak da ev kiralamak da her geçen gün zorlaşıyor. Sadece iktidarın değil muhalefetin de kira konusuna eğilerek çözüm ve çare üretmeleri gerekir. Aynı geminin içindeyiz, unutmayın.

Mali kuralları koyarsın ve buna uyarsın, enflasyon hızla düşer. Önemli olan iradedir ve istemektir. Ama enflasyonu düşürmek yetmez. Gelir dağılımını bozan, zengini daha zengin yapan, vurguncu, soyguncu ve talancı sistemi değiştirmek ve adaleti sağlamaktır esas olan!'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'da 3 bakanlığın yürüttüğü kira düzenlemesi çalışmalarına dair açıklamalarda bulundu.

Hem ev sahibi hem de kiracının haklarının gözetileceğini ve düzenlemenin 1 hafta 10 gün içinde tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuyla paylaşılacağını söyleyen Kurum 'Yürüttüğümüz çalışma çerçevesinde de vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğimiz' vurgusu yaptı.

Bakan Kurum, artışlarla ilgili bir yaptırım olacak mı sorusuna ise 'Düzenleme de bunlarla ilgili de çalışacağız. Fırsatçılığa müsaade etmeyeceğiz. Fahiş artışları takip ediyoruz. Denetimlerimiz devam ediyor." dedi.

Düzenleme de haksız kira artışının önüne geçilmeli. Gıda fırsatçılığına soyunanların neler yapabileceğini gördük.

Gördüğümüz bir şey daha var.

Gıda fırsatçılığı yapanlara tepki gösteren bazı ev sahiplerinin ne yazık ki benzer bir tutumu kendilerinin de sergilemesi.

İnsan olmanın bizlere kattığı değerleri bir bir kaybetmemizin verdiği üzüntü de maruz kalınan muamelenin cabası.

Özümüze dönelim, geçici dünya nimetlerinin tadından insana bu daha büyük bir huzur verecektir.

İyilikte bulunmanın rahatlatıcı özelliğinden faydalanmanın hırs ile dünyaya bağlanmaktan çok daha evla olduğunu görmek arasında sadece bir tercih var.

Tüm bu söylenenler vızıltı geliyorsa da ne diyelim herkes tercihlerinin sonuçlarını yaşayacak.