6 haziran 1933  yılında  Yunanistan da  çok önemli bir olay oldu.Aslında dolaylı olarak bizideilgilendiryordu.Fakat  nedense bizim tarihçiler bu konu üzerine yoğunlaşmadılar.Konu geçiştirildi.

6 haziran 1933 yılında Yunanistan da çok önemli bir olay oldu.Aslında dolaylı olarak bizideilgilendiryordu.Fakat nedense bizim tarihçiler bu konu üzerine yoğunlaşmadılar.Konu geçiştirildi.

Eski başbakan Elefterios Venizelos ve eşi Elena Venilzelos yakın aile dostları Penelope Delta' nınKifissia'daki evine akşam yemeğine davet edilmişlerdi.İkili saat 23:00 da evden ayrılıp.Atinadaki evlerine dönüşe geçtiler. Venizelos çifti Pakar marka otomobildeydi.Arkalarında onları koruyan görevlilerin kullandığı Ford marka otomobil vardı.Saat 23:30 sularında Konvoyun yolu kesildi.

Araba çapraz ateşe tutuldu.KorumalardanMarkakis vurularak hayatını kaybetti.Çatışma esnasında Elana Venizelos vurularak yaralandı.Çatışma 20 dakika sürdü.Venezilos çiftini taşıyan araba olay yerinden kaçırıldı.ElenaVenezilos hastaneye kaldırıldı.

Başbakan PanagisTsaldaris eylemi kınadı .Sorumluların derhal yakalanacağını duyurdu.İkisi üst düzey polis 18 kişi yapılan sorgulamalar sonucu tutuklanıp hakim önüne çıkartıldı.Yapılan soruşturmada suikast için bilinmeyen bir kaynaktan 2 milyon Drahmi para ayrıldığı tespit edildi.Yapılan yargılamalardan hiç bir sonuç çıkmadı.Sanki gizli bir el olayı örtbast edin emri vermişti.Dava bir daha açılmamak üzere kapandı.Belkide bu suikast bir tezgahtı Türkiye üzerine atılacaktı .Venizelos un o dönem yüzbinlerce fanatik sempatizanı vardı. Eğer suikast girişiminde ölseydi neler olurdu kim bilir .Emperyalistler barış ortamından hoşlanmazlar .Silah satmak için savaşa ihtiyaçları vardır....

Bu cografyada buna benzer provakasyonlarısuikastleri daha evvel gormedikmi ? yaşamadık mı ?

Suikast sonrası Atatürk Venezilos a telgraf çekti.

Atina da Mösyö Venizelos Hazretlerine

Zatı devletlerinin bir hüsnü tesadüf eseri olarak kurtuldukları suikastten çok müteessir ve Madam Venizelos‘un aldığı yaradan ziyadesilemüteellim olarak nezdlerinde derin teessürümün tercümanı olmanızı rica ederim.Kendilerine çabuk afiyet temenni eder ve en samimi hislerime inanmanızı dilerim.

Venizelos 1864 o dönem Osmanlı toprağı olan Girit adası Hanya şehri doğumludur.

Venizelos gençliğinde Türk düşmanı yapının lideriydi.Girit in Osmanlı dan koparılması için çalıştı.1897 Dömeke harbinde bulunmuştu.Küçük Asya savaşında oğlu Sofokles Venizelos Bursa da subay bulunmuş ,çeşitli zulümler yapmıştı.En meşhuru Bursa da Osman Gazi nin Türbesine gelip kalkta Bursa yı kurtar diye bağırıp ,beylik tabancasıyla sandukaya bir mermi sıkmıştı.Bes altı sene evvel Sandukaya yapılan restarasyon esnasında mermi çekirdeği bulunup çıkartılmıştı.

1923 Lozan sonrası Türkiye Yunanistan dost oldu. 2 tarafın başbakanları karşılıklı ziyaretlerde bulundular.Hatta Venizelos Atatürk ü Nobel barış ödülüne aday göstermişti.2 Ülkenin barış havası Menderes döneminin sonlarına doğru Kıbrıs meselesi yüzünden bozuldu.Avrupalı dayılarının tahrikleriyle sürekli gelişmiş silahlara yatırım yapan Yunanistan yarım asır sonra ekonomisi iflas etti.Şuanda ülkede % 30 işsizlik va .Borç gırtlağı geçti.Ama her fırsatta Türkiye yi tehdit etmeyi sürdürüyorlar.Çünkü arkalarında onları sürekli tahrik eden Avrupalı dostları var...

Yunanistan ın kuruluş tarihi resmi olarak 1830 dur.1824 Mora isyanı esnasında bir ingiliz ajanı LordBryron adlı eli kanlı bir katilin kışkırtmasıyla isyan başlar. 30 Bin civarında Türk, Arnavut ve Musevi vahşi şekillerde öldürüldü.2. Abdülhamit dönemi 1897 de yapılan Dömeke harbinde kazanılan zafer layıkıyla kullanılamadı.İstense bu devlet haritadan silinebilirdi.Lakin Rus çarının tehditleriyle Atina ya girmek üzere olan ordu geri çekilip, mütareke imzalandı.Dost göründüğü zamanlarda bile içten içe kuyumuzu kazmıştır Yunanistan .Umarım tarihten aldığı dersleri kulağına küpe ederler.Yoksa emperyalist güçlerin kuklası olarak yok olup gidecekler .

Venizelos un Hanya dakievi müze olarak korunmuştur.Suikast esnasında kullanılan arabada bu müzede sergilenmektedir.Evde Venizelos ailesine ait çok sayıda eşya ve evrakta sergilenmektedir.Elefterios Venizelos Yunanistan a onca hizmet ettiği halde Sürgünde Paris te 72 yaşında öldü.Cenazesi sonradan Girit Hanya şehrine getirilip toprağa verildi.

Venizelos azıllı bir Türk düşmanı iken Sonradan İngilizlerin kendisini kullandığını anladı.Bunun için Atatürk le dost oldu.Yaptığı zulümlerin tabiki bu dünyada hesabını vermedi .İşi Ahirete kaldı

Venezilos un müze haline getirilmiş baba evi.Girit Hanya

Elefterios Venizelos un Hanyadaki mezarı.

1920 lerde basılmış Büyük Yunanistan haritası sol üstte Venizelos resmedilmiş.Sevr uygulansaydı durum bu olacaktı.

Venizelos'un arabası, 1933'te Kifissias Caddesi'ndeki suikast girişiminden sonra polis garajında .Araba bugün Hanya daki müze evde sergilenmektedir.Araba üzerinde yan ve arka tarafta 30 dan fazla mermi deliği var.