Erken teşhis hayat kurtarıyor

Dünyada her yıl 14 milyon kişi kansere yakalanıyor ve 8.2 milyon kişi kanserden hayatını kaybediyor. Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada,Türkiye’de de kanserin en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu belirtiyor.
Ülkemizde yılda yaklaşık 180 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor ve hastaların 2/3’ünü erkek hastalar oluşturuyor. Erkeklerde en sık akciğer kanseri, prostat kanseri ve barsak kanserleri ilk 3 sırada yer alıyor. Kadınlarda ise meme kanseri, tiroid ve barsak kanserleri en sık görülüyor. Yaş gruplarına göre kanserlerin görülmesi de değişkenlik kazanıyor. Tüm hastalarda erken teşhis oldukça önem taşıyor. Ülkemizde 40 yaş ve sonrasında mamografi çekimi ve kontrollerin yaygınlaşmasıyla artık meme kanseri sıklıklaerken evre olarak tespit edilebiliyor. Fakat sigara içen kişilerde öksürük, balgam gibi sık görülen şikayetler önemsenmediği ve doktor kontrolleri geciktiği için hastalar genellikle yaygın evrede tespit edilebiliyor.

Protein Zengini Besinler Kanser Kalkanı

Prof. Dr. Sağlam, beslenmenin de önemine dikkat çekerek “Düzenli ve doğru beslenmek, kanser hastaları ve diğer hasta olmayan kişiler için de önemli. Kanser hastalarında vurgulamak istediğimiz süreç, kanser tedavileri sırasında vücuttaki yıkıma paralel olarak yapım ve onarım oranlarını artırmamız lazım. Yani protein ile yoğun ve düzenli beslenmek önemli. Daha az tatlı ve şekerli gıdalar, daha az yağlı gıdalar tüketilebilir. Karbonhidratlardan uzak durun. Daha az tuzlu gıdalar tüketin” önerilerinde bulunuyor.
D vitamini eksikliğinin kanser üzerindeki etkisini de değerlendiren Prof. Dr. Sağlam,“Ülkemiz, Akdeniz ülkesi olmasına rağmen halkımızda D vitamini düşüklüğü oldukça yüksek oranda. Bu vitaminin düşüklüğü meme kanseri, kolon ve bağırsak kanseri gibi bazı kanserlerle ilintilileştirilebiliyor. Dolayısıyla D vitamini düşüklüğü olan hastaların, bu düşüklüğün dozlarını tespit edip tamamlamalarını öneriyoruz. Gerek damlalarla gerek ampullerle doktor kontrolünde tamamlamak önemli. Çünkü aşırı yüksek dozlarda toksik olup hastaya zarar verebilir” uyarılarında bulunuyor.
Sağlıkla kalın.