Engel değil

İnsanlar engel değil. İnsanlar fırsat. Yeter ki herkesin her sözüne takılma. Kimi seni kullanamadığı için eleştirir kimi anlayamadığı için. Seni kullanamayan için yapabileceğin bir şey yok. Ama seni anlayamayan eğer anlamak için çabalarsa eninde sonunda başarılı olacaktır.

Parasızlık engel değil. Dünya kısıtlı imkanlarla çok güzel işler yapmış kişilerle dolu. Fazla para mutluluk ve başarı için değil lüks ve fantezi için gereklidir. Senin güzel bir fikrin olsun ve bu fikri zaman içinde besle. Dünyada gördüğün her şey bir zamanlar sadece fikirden ibaretti.

Yalnızlık engel değil. Hedefine kilitlenirsen kendini bir ordu kadar güçlü hissedersin. Yeni arkadaşlıklar ve dostluklar zamanla ve belli bir güven kazanıldıktan sonra ortaya çıkıyor. Zaten ortada hiçbir şey yokken samimi olan kişi de çoğunlukla iticidir.

Uzaklık engel değil. İletişim ve ulaşım olanaklarının fazlasıyla arttığı bir zamanda dünyanın her yerinden herkese ulaşabilirsin. Yeter ki iletişim kurmaya değer bir amacın olsun. Kimseyi boşu boşuna rahatsız etme. Ama anlamlı çabaları beraber göstermek için gerekirse insanların kapısında yat.

Tecrübesizlik engel değil. Sadece biraz zamana ve bilgiye ihtiyacın olduğunu gösterir. Önemli olan tecrübesiz kalmakta ısrar etmemendir. Bir işi yapmaya başladıktan yıllar sonra bile o işten yeterince dersler çıkarmamışsan büyük bir yanlışın içindesindir.

Diploma ve sertifika hayatta hiçbir başarıya engel değildir. Gelişen teknoloji ile hayat boyu öğrenme imkanına daha çok sahipsin. Halk eğitim merkezlerinde neredeyse her şeyin kursu var. Ayrıca internet yoluyla yurt içinde ve dışında üniversite bile okuyabilirsin.

Hapiste olmak da engel değil. Bedenini hapsedenler ruhunun daha fazla bilenmesine vesile olurlar. Dayanıklılığına dayanıklılık katarlar. Sesinin daha gür çıkmasına davanın insanlar tarafından daha da iyi anlaşılmasına somut katkıları olur.

Hasta ya da sakat olmak da engel değil. Tedavi edilebilir olanları tedavi edersin. Tedavi edilemez olanlara sabredersin. Özellikle belli bir yaştan sonra onlarla birlikte yaşamayı öğrenirsin. Anlamlı koşturmacalarının acılarına en iyi ilaç olduğunu da zamanla keşfedersin.

Bana bir engel gösterenin kırk yıl kölesi olurum. Bir şeyler yapmak istiyorsan ölüm bile engel değil. İyiliğin, eylemlerin ve kişiliğin ölümsüzdür. İnsanlar geride bıraktığın güzel çalışmalardan istifade eder. Sözlerin insanların kafasında döner durur. İnsanları aydınlatır ve hayırlı olana çağırır.