CSU patronu Söder, ihtiyaç zamanlarında olası bir kurtarıcı olarak nükleer enerjiyi bir kez daha devreye sokar. Federal Ekonomi Bakanı Habeck ise Almanya'nın doğalgazının bitmesi durumunda iklim adına zararlı olan taş kömürüne güveniyor.

CSU patronu Söder, ihtiyaç zamanlarında olası bir kurtarıcı olarak nükleer enerjiyi bir kez daha devreye sokar. Federal Ekonomi Bakanı Habeck ise Almanya'nın doğalgazının bitmesi durumunda iklim adına zararlı olan taş kömürüne güveniyor. Kimin tarafında daha iyi argümanlar var?

Bavyera Başbakanı Markus Söder, aşamalı olarak kapatma kararının aksine, kalan üç Alman nükleer santralinin yıl başında çalışmaya devam etmesini istiyor. CSU parti lideri "RTL" ile yaptığı bir röportajda, "yaklaşmakta olan bir gaz kıtlığı göz önüne alındığında, nükleer enerjiyi kapatarak, ek bir elektrik kıtlığı yaratmak mantıklı değil" dedi.

Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck (Yeşiller) ise elektrik üretmek için daha az gaz kullanacağını, bunun yerine daha fazla elektrik üretmek için taş kömürü kullanacağını açıklamıştı. Habeck, nükleer santrallerin yeniden etkinleştirilmesine direniyor, bunu ZDF'de yakıt elemanlarının olmamasıyla gerekçelendiriyor.

Söder, "Kömürü yeniden etkinleştirmek kesinlikle mantıklı, ancak iklim için zararlı" diyor. Aynı zamanda nükleer enerjinin 'uzun vadede kolay olmadığını' da itiraf etti. Söder şöyle devam ediyor: "Ancak mevcut perspektiften bakıldığında, iklim için daha iyi, daha ucuz ve bu durumda hızlı bir şekilde etkinleştirilebilir."

Söder iklim argümanında haklı olabilir, zira bir nükleer reaktörde CO2 salınmaz. Ancak bunu nükleer güç lehine tek argüman olarak kullanan herkes bunu çok kolaylaştırıyor.