Elazığ’ımızın yetiştirdiği ömrünü Türk kültürüne adayan mümtaz insan, insanlığı, dostluğu, sevecenliği, kadirşinaslığı, dik duruşu ile gönüllerde taht kuran; bayrak, vatan ve Elazığ sevdalısı; yazar, şair Dr. Ahmet Tevfik Ozan da Hakk’ın rahmet kervanına katılarak bedenen aramızdan ayrıldı.

Elazığ'ımızın yetiştirdiği ömrünü Türk kültürüne adayan mümtaz insan, insanlığı, dostluğu, sevecenliği, kadirşinaslığı, dik duruşu ile gönüllerde taht kuran; bayrak, vatan ve Elazığ sevdalısı; yazar, şair Dr. Ahmet Tevfik Ozan da Hakk'ın rahmet kervanına katılarak bedenen aramızdan ayrıldı.

15 Ocak 2021 Cuma öğlen sonuydu. Telefonum çaldı, açtım. Telefon eden Manas Gönül ve Kültür Evi'nin Süvarisi Şener Bulut'u. Sesi ağlamaklıydı. 'Ahmet Abi'yi kaybettik', dedi. 'Ahmet Abi?' 'Dr Ahmet Tevfik Ozan', dedi. 'Deme be Şener Bey!', dedim. İçimden sanki bir şeyler koptu.

Dr. Ahmet Tevfik Ozan; dosttu, sırdaştı; duruşu ile güven, yüzünün güleçliği ile umut aşılardı gönüllere. Doyum olmaz sohbetlerinin aralarına sıkıştırdığı her biri bir hayat dersi olan anıları ile dinleyenlerine ders verirdi. Çalışkanlığı, üretkenliği ile örnek bir insandı. Türk kültürünün yaşaması ve yaşatılması için olağanüstü gayret sarf ederdi. Onun, Elazığ'ımızın markası olmanın yanı sıra Türk dünyasını kucaklayan, Türk'ün büyük kurultayı Uluslararası Hazar Şiir Akşamları'nın düzenlenmesindeki gayreti bizi de hareketlendirirdi. Elazığ'ın kültür mahfili, kültür akademisi olan Manas'ın gerçekleştirdiği hemen her faaliyete mutlaka katılır, engin tecrübesi, pratik önerileri ile yapılan faaliyetin güzelleşmesine katkı sağlardı.

Ahmet Tevfik Ozan tepeden tırnağa bir Harput beyefendisi, bir Elazığ sevdalısı kelimenin tam anlamı ile Gakgo'du. Yunus'un gözü ile severdi insanları. Çevresinin, şehrinin, ülkesinin ve insanlığın her derdini kendisine dert edinirdi. Onun engin gönlü, insan için insanlık için çarpardı.

"Bu sırlar ölüme kalmış/ Yağmur yağmur çözülecek/ Bir bulut dolanır durur,/ Ölüm ha geldi, gelecek!', diyen şair Dr. Ahmet Tevfik Ozan için de ölüm geldi ve bir bulut onu aramızdan çekip aldı. Her ölümün bir sebebi olacaktı elbet. Ozan'ın ölümünün sebebi de kalp kriziydi.

Dünyamızı kasıp kavuran korona salgını nedeni ile sokağa çıkma yasağı vardı. Buna rağmen 16 Ocak Cumartesi günü Elazığ Tıp Fakültesi Hastanesi'nin bahçesinde değerlerimize değer katan bu güzel insan için cenaze törenin düzenlendi. Cenaze törenine Elazığ Valisi Erkaya Yırık, Belediye Başkanı Şahin Şerifogulları, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Fahrettin Göktaş, İl Jandarma Komutanı Albay Ali Yıldız, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, FÜ Hastanesi Başhekimi İrfan Kaygusuz, FÜ fakülte dekanları, öğretim üyeleri, Manas Kültür ve Gönül Evi mensupları, arkadaşları ve sevenleri katıldı.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Fahrettin Göktaş, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Kaya Gürgöze ve mesai arkadaş Prof. Dr. Erhan Deveci üzüntülerini dile getirdiler; Dr. Ahmet Tevfik Ozan'ın, Fırat üniversitesi için, Elazığ için, Türkiye için bir değer olduğunu belirttiler.

'Ölüm, buzdan parmaklar örmüş dal uçlarına

Sükût, bir yılan gibi kıvrılıp bükülüyor…

Bahar uzak mı uzak üşümüş kuşlarına

Ve hayret, gözümüzden aydınlık çekiliyor.' Şair Ahmet Tevfik Ozan'ın bu dizeleri ile konuşmalarına başlayan Elazığ Valisi Erkaya Yırık, Dr. Ahmet Tevfik Ozan'ı erken kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını söyledi. 'Ozan; insan dostu, vatanperver, milliyetçi, ilimizin çok sevdiği şair, yazar ve tüm güzellikleri ukdesinde toplamış bir güzel insandı', dedi. Sözlerini; 'mekanı cennet olsun. Bir mübarek günde gerçekten güzel bir ölümle ruhunu teslim etti. Rabbimiz Peygamber Efendimize komşu kılsın" diyerek sözlerini tamamladı.

Ozan soyadını babasının ozanlığından alan, umutsuzluğa ve karamsarlığa kapı aralamayan, hak bildiği yoldan şaşmayan bu gönül erinin, Dr. Ahmet Tevfik Ozan'ın, cenaze namazını Elazığ il müftüsü Selamı Aydın kıldırdı. Cenaze namazının ardından Ozan'ın naaşı Harput aile mezarlığına defnedildi.

'Dağlar Ardı Şiirleri', 'Kainat Şiiristan', 'Şeyma Ceylan Yüreği' ve 'Şiirden Taşan Sözler' 'Şiirin ABC'si' adlı eserlerin sahibi bu güzel insana Allahtan rahmet diliyorum. Mekanı cennet ruhu şad olsun, diyor ve Ozan'ı yazdığım bir dörtlükle uğurluyorum.

15 Ocak, yaman vurdu ondandır bu figanım

Harput derdin işte şimdi Harput oldu mekanın

Sen gittin ya dinmez artık yürekteki nalanım

'Hazar' öksüz, 'Ardıç Dalı' yetim kaldı Ozan'ım.