Ruhul-Beyan tefsirini Arapça ve Farsçadan tercüme eden Dr. Ömer Faruk Hilmi, bu değerli eseri, önce Arapça şerhetti. Kitabına,  وقاية من الطاعون والوباء بالطرق المعنوية ismini verdi. Daha sonra  bu değerli kitabı "Virüs ve Mikroplarla Yayılan Bulaşıcı TÂUN VEBÂ VE KARA ÖLÜM Salgınlarından Kurtulmanın Manevî Yolları" ismiyle Türkçeye tercüme edip yayınladı. Bu kitapta veba (salgın hastalıklara) yakalanmamak ve bulaşıcı hastalıklardan kurtulmak için Ehl-i Beyt ile Tevessül duaları bulunmaktadır.

Alimler, vebadan (bulaşıcı hastalıklardan) korunmak için, ehl-i beyt ile tevessül ettiler:

Hafız İbn-i Hacer el-Askalanî Rahimehullah Hazretleri بَذْلُ الْمَاعُونِ فِي فَوَائِدِ فَصْلِ الطَّاعُونِ ismiyle bir kitap yazdı.

Daha sonra Şeyhül-İslam Zekeriyya el-Ensarî Rahimehullah Hazretleri bu kitabı ihtisar etti. Risale haline getirdi. Bu risalesine تُحْفَةُ الرَّاغِبِينَ فِي أَمْرِ الطَّوَاعِينِ ismini verdi.

Yusuf Nebhanî Kuddise sırruhû Hazretleri de bu değerli risaleyi veciz bir şekilde ihtisar etti. Özetin özetini çıkarttı. Ve bunu da Saadetü'd-Dareyn" kitabına bir bab (küçük bir bölüm olarak) koydu. Buna فَوَائِدٌ لِدَفْعِ الطَّاعُونِ وَالْوَبَاءِ "Veba ve Taunu Def İçin Okunacak Dualar" ismini verdi.

Ruhul-Beyan tefsirini Arapça ve Farsçadan tercüme eden Dr. Ömer Faruk Hilmi, bu değerli eseri, önce Arapça şerhetti. Kitabına, وقاية من الطاعون والوباء بالطرق المعنوية ismini verdi. Daha sonra bu değerli kitabı "Virüs ve Mikroplarla Yayılan Bulaşıcı TÂUN VEBÂ VE KARA ÖLÜM Salgınlarından Kurtulmanın Manevî Yolları" ismiyle Türkçeye tercüme edip yayınladı. Bu kitapta veba (salgın hastalıklara) yakalanmamak ve bulaşıcı hastalıklardan kurtulmak Ehl-i Beyt ile Tevessül duaları bulunmaktadır.

Tevessül

Tevessül, ihtiyaç sahibinin Allahü Teala Hazretlerinden, Rasûlüllah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Hazretlerinin hürmetine, O'nun Allahü Teala Hazretleri katındaki hürmetine veya O'nun bereketiyle Allahü Teala Hazretlerinden istemesidir.

Dört Büyük Halife ve Âl-i Âba ile Tevessül

وَبِحُرْمَةِ مُحَمَّدٍ مُصْطَفَي صلى الله عليه وسلم وَاَبُو بَكْرٍ ذِي التُّقَى

وَعُمَرٍ ذِى الصَّفَا وَعُثْمَانٍ ذِي الْحَيَاءَ وَعَلِيِّ الْمُرْتَضَا وَخَدِيجَةِ الْكُبْرَى

وَفَاطِمَةِ الزَّهْرَى لِي خَمْسَةٌ أَطْفِي بِهَا نَارَ الْوَبَاءِ الْحَاطِمَةِ مُصْطَفَي وَ

الْمُرْتَضَا وَابْنَاهُمَا وَفَاطِمَةِ

اَللَّهُمَّ يَا لَطِيفًا لَمْ يَزَلْ أُلْطُفْ بِنَا فِيمَا نَزَلَ إِنَّكَ لَطِيفٌ لَمْ يَزَلْ أَنْتَ الْقَزِيُّ نَجِّنَا

عَنْ قَهْرِكَ يَوْمَ الْخِلَلِ أَغِثْنَا أَغِثْنَا يَا غِيَاثَ الْمُسْتَغِثِينَ وَياَ رَبَّ الْعَالَمِينَ

آَمِين آمِينْ آَمِين

Muhammed Mustafa (sallallahu aleyhi ve sellem) Hazretlerinin hürmetin,

Takva sahibi Ebû Bekir (radiyallahu anhu) Hazretlerinin,

Safa sahibi Ömer (radiyallahu anhu) Hazretlerinin

Haya sahibi Osman (radiyallahu anhu) Hazretlerinin

Aliyyi Mürteza (radiyallahu anhu) Hazretlerinin

Hatice-i Kübra (radiyallahu anha) Hazretleri

Ve Fatıma-tü-Zehra (radiyallahu anha) Hazretlerinin hürmetine…

Beşi benim tevessül kaynağımdır. Onlar hürmetine bu yakıcı (insanların kökünü kurutan) Veba ateşini söndür. (O, beşi) Mustafa (sallallahu aleyhi ve sellem) Hazretleri, Murteza (radiyallahu anhu) Hazretleri, iki oğulları (radiyallahu anhuma) Hazretleri ve Fatıma (radiyallahu anha) Hazretleri …. Allahım! Ey her zaman latif olan Rabbim! İnen bu veba (musibet ve bela) hakkında bize Lütfü'nle muamele et. Muhakkak ki sen her zaman latifsin! Hayyun Kayyum, Samed Bakî. Genişlik ve korumak sana mahsustur. Sen Kaviyy (kuvvetli)sin. Halel (sağlığımıza zarar geldiği günde) bizi kahrından kurtar. Ey yardım edici! Ey yardım edici! Ey yardım dileyenlere yardım eden yüce Rabbim. Ey Alemlerin Rabbi. Amin. Amin. Amin,

Âl-i Âba ile Tevessül

Taun Veba ve salgın hastalıkların def'in mücerrep olan dualardan biri de şu duadır.

لِي خَمْسَةٌ أَطْفِي بِهِمْ حَرُّ الْوَبَاءِ الْحَاطِمَةِ

مُصْطَفَي وَ الْمُرْتَضَا وَابْنَاهُمَا وَفَاطِمَة

Benim (kendileriyle tevessül ettiğim) beş büyük zat var. Onların hürmetine sönsün bu yakıcı veba harareti. O zatlar.

Mustafa (sallallahu aleyhi ve sellem) Hazretleri

Ali (radiyallahu anhu) Hazretleri

İki oğulları (Hasan ve Hüseyin radiyallahu anhuma) Hazretleri Ve Fatıma (radiyallahu anha) Hazretleridir (Ya Rabbi bunların hürmetine veba salgınını kaldır. Amin)…"

Hüseyin (radiyallahu anhu) Hazretleriyle Teevessül

Şeyh Abdülazîz bin Ahmed ed-Dîrinî rivayet ederek buyurdu:

'Kutb-ül-arifîn Şeyh Aliyyül- Mülcî'den işittim, kendi talebelerine diyordu ki:

'Size bir keder ve sıkıntı eriştiğinde veyahut memleketinizde ta'ûn (veba) hastalığı ortaya çıktığında,

1-istiğfar

2-salevat şerîfe okuyun ve şöyle dua ediniz:

أَللَّهُمَّ أَسْأَلُكَ بِحَقِّ حُسَيْنٍ وَأخِيهِ وَ جَدِّهِ وَأَبِيهِ وأُمِّهِ وَبَنِيهِ وَذُرِّيَّتِهِ ومٌحٍبِّهِ

وعِتْرَتِهِ فَرِّجْ عَنَّا وَعَنِ الْمُسْلِمِينَ مَا نَحْنُ فِيهِ وَأَنْتَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ

Allahım senden Hüseyin (radiyallahu anhu) Hazretlerinin hakkı için diliyorum, onun dedesi, babası, annesi, oğlu, zürriyedi, evladı, onu sevenlerin, ve sonnu evladının hakkı için bizden ve Müslümanlardan içinde bulunduğumuz bu bu hali (veba, musibet ve belayı) gider. Def. Ve sen erhamrrahimin (kahmet edicilerin en rahimisin)." Böyle yaparsanız elemleriniz ve kederleriniz yok olur. Allahü teala, sizleri ta'ûn belasından korur.

Salih zatlardan birçokları bunu tecrübe ettiler ve bereketini gördüler… "Virüs ve Mikroplarla Yayılan Bulaşıcı TÂUN VEBÂ VE KARA ÖLÜM Salgınlarından Kurtulmanın Manevî Yolları, sh. 123-125. Dr. Ömer Faruk Hilmi; Rabbanî Yayınlar-İstanbul, 2020;