Üniversite sınav maratonu bugün itibariyle başladı. Peki, gençler geleceğini şekillendiren bu sınavdan neler bekliyorlar? Dün hepsi de birbirinden efendi dürüst kişilikli  gençlerden oluşan bir gruba rastladım.

Üniversite sınav maratonu bugün itibariyle başladı. Peki, gençler geleceğini şekillendiren bu sınavdan neler bekliyorlar?

Dün hepsi de birbirinden efendi dürüst kişilikli gençlerden oluşan bir gruba rastladım. Onlarla konuşma fırsatım oldu ve biraz vidalar biraza bu sınav meseleleri hakkında konuştuk. Önce sonucu söyliyeyim. Açıkcası umutsuzlar ve geleceğe dair hiç bir beklentileri de yoktu!

Nedenini sordum hemen

-'Gençler neden bu kadar umutsuz duruyorsunuz. Yolunda gitmeyen nedir?'

Bir tanesi atıldı aradan ve;

-'Abi orta da bir yol yok ki cevabını verebileyim. Yıllarca emek verip hazırlanıyoruz. Bilgimiz ve birikimimiz var ancak epi topu bir kaç saatlik sınavla rotamızı belirliyorlar. Bu acımasızca ve adaletsizce' dedi.

Başka bir genç ise;

-'Abi ailelerimiz uzun yıllar hem maddi hem de manevi açıdan bizlerin yanında oluyorlar. En azdın olmaya çalışıyorlar. Biz de onlara karşı sorumluluk hissediyoruz ve emeklerimizin karşılığını almak, ailemizi mutlu etmek için iyi bir üniversite kazanmaya çalışıyoruz. Ama mezun olduktan sonra ne olacağını bilemiyoruz? İş olanakları yok denecek kadar az. Ekonomik açıdan okumanın verdiği bir ağırlıkta var. Açıkcası bazen okumak yerine çalışmayı düşünüyorum. İmkanını bulursam da yurtdışına gitmeyi istiyorum. Psikolojik olarak bazen ne hissettiğimizi ne yaptığımızı anlayamıyoruz'.

Varış Noktası

Gençlerle konuşmalarımdan sonra farkettim ki, geleceğimiz gözüyle baktığımız nesillerin kaygıları bizim bildiğimizden çok daha fazlası.

Geleceğimizin nefesleri, gelecekleri hakkında endişeliler. Atılan somut bir adım göremiyorlar.

Gençlere yönelik hiçbir atılım/yatırım yapılmadığına yönelik genel bir şikayetleri var.

Dahası gençler eğitim-öğretimin siyasallaştığını savunuyor. Politikaya ve belli ticari kurumlara heder edildiğini düşünüyorlar.

Beyin Göçü Kapıda

Ülkesini seven ancak küsmüş gençlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Anlaşılamaz bir ilgisizlik var. Kendi yarınlarımızı batıya uğurlarken, neredeyse uzakdoğuya yakın ülkelerden yeni yarınlar getiriyoruz kentlerimize!

Gençler Her şeyin Farkındalar!

Hiç boşuna 'üniversite sınavının kalkması gerekiyor' işgüzarlığını yaparak politikaya malzeme sağlamaya çalışmayın. Böylesi bir manifestonun gençler nezdinde hiç bir karşılığının olmadığını bilin ve kendinizi sıyırmaya çalışmayın. Çünkü inanmıyorlar bu tür söylemlere. Hele hele de sınava bir gün kala konuştuğunuz bu sözle onların gözünde küçük düşüyorsunuz. Tüm bunların yerine onların ayağına gidin ve dinleyin. Dikkate alın. Değer verin. Önemli olduklarını hissettirin.

Yoksa gelecek imarınızı tek başınıza yapmak zorunda kalacaksınız! Onun için eğitimde değişim değil devrim lazım. Değişim aşamalı ve yerine göre yapılan düzeltmeleri ifade ederken devrim ani ve eksiksiz dönüşü ifade eder. Bizden söylemesi.