Eğitim Bir Memleket Meselesi

Hayvanlara yakışan hayvan gibi davranmaktır. İnsanlara yakışan ise insan gibi davranmak. Çoğu hayvan eğitildikçe bozulurken çoğu insan eğitildikçe düzelir. İnsan düzeldikçe de memleket düzelir. İşte tam da bu yüzden “Eğitim bir memleket meselesidir”.

İnsan çirkin doğar, eğitildikçe güzelleşir. Eğitilmezse ömür boyu çirkin kalır. Eğitimli olmayan insan seçemez. İyi ve kötü gibi güzeli ve çirkini de ayırt edemez. Önüne konan yemeğe ve yaşama razı olur. Eğitimsiz insanın damak tadı ve yaşam tarzı oluşmaz.

Eğitimsiz insan üretemez. Ne yeni bir tarih yazabilir ne yeni bir coğrafya keşfedebilir ne de yeni bir felsefe kurabilir. Eğitimsiz insanla ne müzik ne şiir ne roman ne de mimari konuşabilirsiniz. Mimari ile ilgili konuşacağı 2+1 ve 3+1 daire fiyatlarıdır.

Eğitimsiz insan plansızdır. Ya bir planda takılıp kalır ya da anlık plan değiştirir. Ne A planı sağlamdır ne de B planı. Yaptığı şeye plan denmediği için en sonunda kendisine ve ona güvenenlere hayal kırıklığı yaşatır. O hayal kırıklığından ne ders çıkaracağını da bilemez.

Eğitimsiz insan rol model olamaz. Etrafında gençleri göremezsiniz. Onunla oturduğunuzda kitaplardan, filmlerden, tarım ve sanayinin geleceğinden konuşmayı beklemeyin. Derdi günü kurtarmaktır. İlham vermemeye ayarlanmıştır. Tam bir motivasyon bozandır.

Orta yoldan uzak duran insanlardan uzak durun. Eğitimsiz insanla orta yolu bulmaya çalışmayın. Uzlaşmak zorunda kaldığı için uzlaşıyor gözükse bile sonradan vazgeçer. İşleri şiddetle çözmeye çalışır. Çünkü başka yöntem bilmez.

Eğitimsiz insan sever mi? Sever. Âşık olur mu? Olur. Ama bu işin inceliklerini uzun süre taşıyamaz. Ömür boyu sevemez. Ne zaman gereksiz bir kıskançlık krizi geçireceğini ve söylentilerden dolayı o çok sevdiği kişinin canına kastedeceğini kimse bilemez.

Eğitimsiz insan sabırsız insandır. Ne tohum ekilecek zamanı bekler ne de hasat yapılacak zamanı. Yemeği pişmeden meyveyi olgunlaşmadan yemek ister. Ne tat alır ne de hazmedebilir. Sürekli bir karın ağrısı ile dolaşır durur. Kimseye derdini anlatamaz.

Eğitimsiz bir insanın nazik olabileceğine siz de inanmadınız değil mi? Nezaketi deneyimlemek eğitime giriş gibi bir şeydir. Nezaket görmeyen nezaket göstermez. Nezaket göstermeyen ise nezaket bulamaz. Eğitimsiz insan en ağza alınmayacak sözlerle anılır.