E-Sigara Hakkında Neler Biliyorsunuz?

Tütün ürünlerinin kullanımını bırakma konusunda elektronik sigaranın (e-sigara) olumlu bir etkisinin olmadığına dikkat çeken göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Salih Emri “E-sigara, sigara içmeyen gençlerin sigaraya başlamalarına, e-sigara içenlerin ise normal sigaraya geçmelerine yol açıyor” uyarısında bulunuyor.
Virginia Üniversitesi’nde e-sigara kullanımı ile normal sigara içimi arasındaki ilişkiyi incelemek için 3 bin 757 öğrenci üzerinde bir araştırma yapıldı. Bir yıl boyunca takip edilen öğrencilerin incelendiği çalışmada, başlarda hiç sigara içmeyenlere bir yıl sonra normal sigara içip içmedikleri soruldu. Demografik ve davranışsal değişkenler kontrol edildiğinde bulguların, e-sigara kullanıcılarının, bir yıl sonra e-sigara kullanmayan genç yetişkinlere göre 3-4 kat daha fazla normal sigara içme olasılıklarını arttırdığı görüldü.

Pazarlama Stratejisi E-Sigara

Prof. Dr. Emri, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), 4 büyük uluslararası sigara firmasının konvansiyonel tütün ürünlerinden elektronik sigara ürünlerine doğru bir pazarlama stratejisi izlediğine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Emri, bu stratejiyle konvansiyonel sigara içimine gelen yasakların ardından ‘her yerde içilebilen’ tütün ürünlerine geçişin hedeflendiğinin altını çiziyor. Prof. Emri, bu pazarlama stratejisini, Tütün Çerçeve Antlaşması’nın uygulanmasının başarıya ulaşmasını engelleme stratejisi olarak nitelendiriyor.
Ayrıca elektronik sigaralar her ne kadar erişkinler için pazarlansa da dünyada çocukların ve gençlerin bu ürünleri artan oranlarda kullandığı bilinen bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

Elektronik Sigara Masum Değil

Prof. Emri, DSÖ’nün, elektronik sigaraların oluşturduğu buharın içeriklerinin (aerosol) tam olarak bilinmemekle beraber bu konuda zararlı olduklarına dair artan sayıda yayınların biriktiğine dikkat çektiğini dile getiriyor. Ayrıca bu aerosollerin içerdikleri nanopartiküllerin ileride ne gibi sağlık sonuçlarına yol açacağı da henüz bilinmiyor. Yine e-sigaralarda bulunan bazı tatlandırıcıların toksik etkileri olduğunu bildiren Prof. Emri, “Bu sigaralardan çıkan aerosolü soluyan ikinci kişilerin (pasif aerosol solunması) nikotine maruz kaldığı açıktır. Yine üçüncül olarak bu aerosol ile bulaşmış özellikle yer döşemelerinde küçük çocukların nikotine maruz kalacağı rapor edilmektedir” diyerek pasif içicilik konusunda da e-sigaranın zararlarını vurguluyor.
Prof. Emri, ayrıca bu tip elektronik sigara içenlerin gerçek sigara alışkanlıklarını da devam ettirdiğini, çalışmaların bunu gösterdiğini açıklıyor.

Zararsız Tütün Ürünü Yoktur

Çok uluslu sigara firmalarının bir pazarlama stratejisi olarak zararın azaltılması stratejisi izlediklerini dile getiren Prof. Emri, “Türkiye’de elektronik sigaraların satışı, ithali ve reklamı yasaklanmış olup, e-sigara tütün ürünü olarak kabul edildiği için diğer tütün ürünleri ile aynı kategoride değerlendirilmektedir. Bu kazanımdan taviz verilmesi uygun değildir. Zaten dünya da bu yöne doğru gitmektedir. DSÖ’nün de belirttiği gibi zararsız tütün ürünü yoktur” uyarılarında bulunuyor.
Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu da bir açıklama yaparak, bir tütün ürünü olan e-sigara satışlarının tüm dünyada belirgin ölçüde arttığına dikkat çekiyor ve açıklamada “Ürünü pazarlayan tütün endüstrisinin ana hedef kitlesini oluşturan gençlerde e-sigara kullanımındaki artış çok süratli ve endişe vericidir. Yakın gelecekte e-sigara satışlarının klasik sigara satışlarını geride bırakabileceği öngörülmektedir” ifadelerine yer veriyor.
E-sigaranın internette satışının yaygın olması, zamanının çoğunu bilgisayar başında geçiren gençlerin e-sigaraya ulaşmasına neden oluyor. Yapılan çalışmalar gençlerin, web sitelerinde e-sigaranın daha az zararlı olduğu, sigarayı bırakmak için kullanılabileceği, pasif maruziyete sebebiyet vermeyeceği iddialarından etkilendiklerini ortaya koyuyor.
E-sigara, sigarayı taklit eden, kullanıcısının nikotin çekmesini sağlayan bir cihazdır. E-sigarada nikotinin yanı sıra propilen glikol, gliserol gibi kimyasal maddeler, uçucu organik bileşenler ve ince partiküller bulunuyor, ayrıca gençlerin ilgisini çekecek meyveli, tatlı, alkollü katkı maddeleri yer alıyor. Farklı markalarda farklı içerikleri olabilen e-sigaraların içerikleri etiket bilgileriyle de uyuşmuyor.
Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı ise, köşeye sıkışan sigara firmalarının tarihte birçok kez sergiledikleri oyunu yeniden sahneye koyduklarını ifade ederek, “Geleneksel sigaraya göre daha güvenli olduğu iddiasıyla ısıtılmış nikotin ve tütün ürünlerini dünyada piyasaya sunmuşlardır. Bu ürünlere ‘riski azaltılmış ürünler’ ismini vermişlerdir. Japonya başta olmak üzere birçok ülkede önemli pazar payına ulaşan bu ürünler ile sigara içen müşterinin sözde sağlığı düşünülmüş ama bırakması engellenmiştir. Endüstri bazı ülkelerde bu yeni ürünlerin ‘tütün kontrolü’ yasalarından muaf olması için pazarlığa girişmiştir” açıklamasında bulunuyor.
Prof. Dr. Dağlı ayrıca, nikotin ve tütün içeren hiç bir ürünün sağlıklı olamayacağını belirterek, “Tütünden elde edilen bir ürünün tütün kontrolünden muaf olması da söz konusu olamaz. ‘Riski azaltılmış’ deyimi tütün kontrolünde kabul edilemez, halkın sağlığı için riskin sıfır olması gerekir” diyor.
Sağlıkla kalın. Bize yazın, sizin için araştırıp yazalım.