Doğru Liseyi Bulmak

Anaokulu ve ilkokulda doğru öğretmeni ortaokul ve lisede doğru okulu seçin. Anaokulu veya ilkokuldaki bir öğrenci öğretmeni dışında kimseyle muhatap olmadığı için okul ortamındaki olumsuz şeylerden daha az etkilenir. Ortaokul ve lisede ise okul öğretmenden daha baskındır. Buradaki öğrenci farklı öğretmenlerden farklı dersler alır. Dışa açılma döneminde olduğu için ortamın disiplininden ve okulun genel havasından daha fazla etkilenir.

Ülkemizdeki ortaokullar adrese göre kayıt almaktadırlar. Kısacası çocuğunuz evinize en yakın ortaokula gider. Özel okullar ayrı tutulmak üzere seçme şansınız azdır. Lisede ise çok fazla lise türü arasından tercih yapma imkânı var. Tabi ki bu kadar lise türü içinden yerleşme puanlarına göre tercih yapmak velilerde büyük bir kafa karışıklığına neden olabilmektedir. Zaman zaman beni arayan veli ve tanıdıkların sorularından anladığım kadarıyla liselere öğrenci alma yöntemi veliler tarafından son derece karmaşık bulunuyor. Bu anlamda lise tercihleri(bu sene 14-24 Temmuz arasında yapılacaktır) konusunda birkaç yazı yazma niyetindeyim.

Milli Eğitim Bakanlığı lise tercihlerinin doğru şekilde yapılması için gerekli önlemleri almaktadır. Okullardaki rehber öğretmenler yıl boyu ve tercih döneminde gerekli yönlendirmeleri yapıyorlar. Şehir dışında olan öğrenciler herhangi bir ortaokuldan da yardım alabilirler. Bu anlamda veliler öncelikle ortaokullardan destek almalı. Sonrasında çocuklarının TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) sisteminde 500 üzerinden aldıkları yerleşme puanlarını ve sahip olduğu yüzdelikleri iyi analiz etmeli. Milli Eğitim Bakanlığı’nın web sitelerinden yararlanmalı.

Lise türlerinin bilinmesi de tercihi oluştururken işimizi kolaylaştırır. Ülkemizdeki liseleri temelde 3 kategoride değerlendirebiliriz. Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri ve Anadolu Liseleri… Bu kategorilerin dışında bir de daha çok ilgililerin bildiği ve genelde Anadolu liselerinin alt kategorileri sayılabilecek türler var. Meslek liseleri, imam hatip liseleri, güzel sanatlar ve spor liseleri, proje okulları gibi kavramlara da aşina olmalıyız. Hiçbir liseye yerleşememiş adayların kayıtlarının açık liseye yapıldığın da akılda tutmalıyız.