Diyabeti Kadın Önleyebilir


Dünyada 200 milyondan fazla kadın diyabetli. Bu rakamın 2040 yılına kadar 300 milyona ulaşması öngörülüyor. Tip 1 diyabetli kadınlar erkeklere kıyasla yüzde 40 daha fazla erken ölüm riski altında, tip 2 diyabetliler ise yüzde 40 daha fazla inme ve koroner kalp hastalığına yakalanma riski ile karşı karşıya bulunuyor.
Hacettepe Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Dağdelen ile diyabetle yaşayan veya diyabet riski taşıyan kadınlar için diyabet tedavisi, diyabet eğitimi ve kendi kendine diyabet yönetimi eğitiminin önemini konuştuk.
Diyabetin kadınları erkeklerden daha fazla etkilediğine dair veriler giderek artıyor. Bu nedenle, bu yılki tema dünyada kız çocukları ve kadınlarda diyabetin önlenmesi, tedavisi ve eğitimine yönelik özel yaklaşımlara duyulan ihtiyacın farkındalığını artırmak. Prof. Dr. Dağdelen, diyabetli her beş kadından ikisinin, dünyada 60 milyondan fazla kadının üreme çağında olduğunu ve hastalığın olumsuz etkilerinin özellikle gebelik planlayanlar için büyük problemler doğurabildiğine dikkat çekiyor.
Gebelik Öncesi Tıbbi Planlama
Her 7 doğumdan 1’inin gebelik diyabetinden etkilendiğini belirten Prof. Dr. Dağdelen, Hacettepe Üniversitesi Hastanelerinde yapılan bir çalışmanın, gebeliği nedeniyle ilk kez hastaneye başvuran diyabetli kadınların yüzde 70’inin gebelik öncesi herhangi bir tıbbi hazırlık veya uygun planlama yapılmaksızın gebe kaldığını ortaya koyduğunu açıklıyor. Diyabetli kadınlarda hastalığın kontrol altında olmaması durumunda erken düşük yapma veya özürlü bebek doğurma riski oluşuyor. Özellikle gebelikte kan şekeri yüksekliğinden etkilenen bebek hayatının ileri dönemlerinde obezite, diyabet ve kalp hastalıklarına yakalanıyor.
Kadınlar Gelecek Nesillerin Sağlığında Etkin
Sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek tip 2 diyabet vakalarının yüzde 70'i önlenebiliyor. Prof. Dr. Dağdelen, yetişkinler arasındaki erken ölümlerin yüzde 70'inin büyük oranda ergenlik çağında başlayan davranışlardan kaynaklandığına işaret ederek, “Kadınlar, anne olarak, çocuklarının uzun vadeli sağlık durumu üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Yapılan bir araştırmaya göre, annelere kaynaklar üzerinde kontrol imkanı verildiğinde, çocuğun beslenmesi, sağlığı ve eğitimine daha fazla aktarım yaptığı görülmüştür. Kadınlar, yaşam tarzının gelişiminde başroldedir. Bu nedenle gelecek nesillerin sağlığının korunmasında en önemli rol kadınlardadır” diyor.
Kadınlar ve kız çocuklarının, kendi sağlıklarını koruyabileceği ve aile içinde tip 2 diyabet önleme kapasitelerini kullanabilecekleri, bilgi ve kaynaklara erişebilmelerinin önemine değinen Prof. Dr. Dağdelen, “Ergen (adölesan) kızların fiziksel egzersiz yapmalarının teşvik edilmesi, diyabetin önlenmesi için bir öncelik olmalıdır. Sağlık sistemi, kadınlara özel önceliklere ve ihtiyaçlara önem vermelidir. Hastalığın en iyi düzeyde kontrol altına alınabilmesi için, diyabetli kadınların diyabet teknolojilerine, kendi kendini idare edebilmelerini sağlayacak eğitime ve bilgilere erişmi sağlanmalıdır” önerilerinde bulunuyor.
Sağlıkla kalın.