Haberin detaylarına bakarsanız Deutsche Bank’ın çalışan sayısının bu operasyon öncesinde 91.500 olduğunu görebiliyorsunuz. Yani yaklaşık her beş çalışandan biri işten çıkarılıyor.

Haberin kaynağını verelim öncelikle: https://www.theguardian.com/business/live/2019/jul/08/deutsche-bank-staff-18000-job-cuts-restructuring-asia-london-business-live

Haberin detaylarına bakarsanız Deutsche Bank’ın çalışan sayısının bu operasyon öncesinde 91.500 olduğunu görebiliyorsunuz. Yani yaklaşık her beş çalışandan biri işten çıkarılıyor.

Roma ordularında ‘decimation’ diye bir ceza vardı. (Detaylar için: https://militaryhistorynow.com/2014/02/26/no-safety-in-numbers-a-brief-history-of-decimation/) Özetle isyan eden ya da büyük başarısızlık gösteren birliklerin cezalandırılması için on kişilik gruplara bölünmeleri, her on kişilik grupta kurayla birinin seçilmesi ve gruptaki diğer dokuz kişinin o onuncu kişiyi döve döve öldürmesi.

Bu ancak büyük başarısızlıklar ya da ihanetlerde uygulanan bir ceza. Böyle bir cezada bile on kişiden biri katlediliyor.

Deutsche Bank nasıl bir ekonomik başarısızlık içindeydi de kadrosuna kahredici decimation cezasının güncel bir versiyonunu üstelik onda bir değil de beşte bir olarak uyguladı? Ne dersiniz?

Grafiğin kaynağı: https://qz.com/1540072/deutsche-bank-finally-reported-an-annual-profit-but-all-anyone-cares-about-are-merger-rumors/

O da ne! Bu insanlar, 2015’te 7 milyar Euro civarındaki yıllık zarardan 2016, 2017, 2018’de ciddi büyük bir mücadeleyle bankayı tekrar kara geçirmişler. Bu mücadelenin ödülü mü beşte birlerinin katledilmesi?

Olan şu: Hibrit Dünya oldu! Hibrit Dünyada bankacılık bambaşka bir şey. Dijital şubeler var artık. Gerçek şubelere ne gerek? Müşteriler kitle kaynak olarak ücretsiz kendi işlerini kendileri öğrenip yapıyorlar artık. Şube çalışanlarına ne gerek? Finansal analizleri akıllı yazılımlar yapıyor ve tavsiyeler veriyorlar artık. Finansal analistlere ne gerek?

Şimdi her beş Deutsche Bank çalışanından birisi Hibrit Dünyada nasıl var olacağını düşünüyor mu dersiniz? Ya her beşten kalan dördü, onlar düşünmemeli mi?

Tüm bankacılar, hibrit dünyayı anlamalı ve hibrit dünyada nasıl var olacaklarına kafa yormamalı mı?

Tüm çalışanlar?

Tüm insanlar?

Not: Hibrit Dünyada Var Olmak canlı kitap setimi son teslimiyle okumak için: https://drive.google.com/file/d/1RQLL6Bw3y88Evq5WpO458-ZnArY5G7yb/view