İnsan sosyal bir varlıktır. Toplu olarak yaşamak ister.

İnsan sosyal bir varlıktır. Toplu olarak yaşamak ister. Kendini diğer insanlardan soyutlayarak yaşaması, mutsuz olmasındaki en önemli nedendir. Bu nedenle tek başına yaşamak isteyen kişilerin normal bir insan psikolojisine sahip olmadığı kabul edilir. Topluluklar halinde yaşayan insanın oluşturduğu en küçük topluluk ise ailedir. Ailelerin birleşmesinden klanlar, aşiretler ve sülaleler meydana gelir. İnsanların oluşturduğu en üst topluluk ise devlettir. Devletin ortaya çıkması insanın diğer insanlar ile birlikte yaşamak istemesinden meydana gelir.

İnsan bencil bir nefse sahip olduğu için kendileri üretmeyip başka insanların ürettiklerine sahip olmak isterler, kendilerine karışılmasını istemezler ama başkalarının yapacaklarını belirlemek isterler. Bencil insanlar, yönetilmek istemezler, yönetmek isterler. O nedenle yönetenin ve yönetilenin olduğu tüm topluluklarda, organizasyonlarda, teşkilatlarda yönetenlerin yerinde olmak isteyen yönetilenler vardır. Bu yönetilen bazen alt kademe yönetici olurlar, bazen en üst yöneticinin bir altındaki yönetici olurlar bazen en alt kademe yönetici olurlar.

Bir üst yöneticinin konumunda yönetici olmak isteyenler ise güçlerinin yettiği oranda üst yöneticilerinin yerine gelmek için çeşitli faaliyetlerde bulunurlar. Bazen bunlar üst yöneticinin yerine gelmeyi başaramayacaklarını düşünürler ise onun vereceği kararları etkilemek için çeşitli faaliyetler yaparlar. İşte görünen, yöneticilerin kararların etkileme çabasında olan kişiler güçlü olduklarına inandıkları andan itibaren en üst seviyede karşı durmaktan ve görünen yöneticileri kaba kuvvetle dahi indirmekten geri durmazlar.

Görünen ve yetki sahibi yöneticilerin karar ve eylemlerini etkilemeye çalışan veya imkan buldukları zaman onların yerine geçmek için her tür eylemi yapmaya hazır olan alt kademe yöneticilerin oluşturdukları birliktelikler devletin için de var olmuşsa buna Derin Devlet denir. Şirketlerin içindekilere de Derin Şirket, partilerin içindekileri de Derin Parti denilebilir.

Bütün dünyadaki devletlerde, yöneticilerinin kararlarını etkilemeye çalışan ve imkan bunlunca onların yerine geçmek için çaba sarf eden derin devlet oluşumları vardır.

Derin devlet başarılı olursa kendileri devletin yöneticileri konumuna geçer; devrilen yöneticiler ise yargılanır, hapsedilir, sürgüne gönderilir. Bu nedenle her zaman devletin yönetim kademelerine belli bir yönetici grubu vardır, yani her zaman iktidar vardır ve her zamanda bu grubu devirmek isteyen başka gruplar vardır ve faaliyetlerini açık ve gizli şekilde yürütürler.

Demokrasi haricindeki bütün devletlerde, devlet yöneticilerini yerine geçmek isteyenler mücadelelerini gizli olarak yönetmek zorundadır. Ancak demokratik yönetim modelinde, devletin yöneticilerinin yerine geçmek isteyenler, muhalefet grubu adı altında faaliyet göstererek, iktidardaki yöneticileri indirip onların yerine kendilerinin geçmek istediklerini açıkça beyan edebilirler. Demokrasi, iktidarın açıkça eleştirilebildiği ve “mevcut iktidardakilerin değil de kendilerin daha iyi yöneteceği” iddiasını halkın önünde söylediği, bir muhalefetin kurumsal olarak faaliyet göstermesini kabul eder.

Oysaki demokrasinin olmadığı toplumlarda, iktidarın halk önünde eleştirilmesine ve onların yerine kendilerinin geçmesinin daha iyi olacağı söyleyen bir muhalefete izin verilmediği için gizli bir muhalefet çalışması vardır. İşte bu gizli muhalefete meydan vermemek ve mevcut iktidarın kararlarını dolaylı yollardan etkilenmesini önlemek için ileri demokrasinin kurulması gerekir. Ne var ki en demokratik sistemi dahi kursanız, bu sistemi yürütecek olan insanlar olduğu için, her demokratik seçimle iş başına gelen muhalefetin demokrasiden yana tavır alacağı anlamına gelmez. Demokrasinin korucusu toplum bireylerinin sahip olduğu demokratik kültür ve demokrasi ile yönetilme arzusudur.

Bir de derin devlet, azınlığın çoğunluğu yönetmek istediği zamanlarda kurulur. Bunlar genel de ideolojik gruplardır, kendilerinin fikirlerinin her ne olursa olsun devlette iktidar olmasını isterler. Mevcut iktidarı silahla dahi yıkmaktan geri durmazlar.

Halka rağmen halk için olmamak lazım.