Cumhurun reis seçimi ve temennilerimiz

“Türkiye Devleti'nin hükümet şekli cumhuriyettir.” Nutuk’ta bu tarihi karar süreci anlatılırken şu bilgilere yer verilir: Gazi Mustafa Kemal Paşa, 28 Ekim 1923 Pazar günü akşamı Çankaya’daki yemekli toplantının ardından misafiri İsmet Paşa ile beraber bir kanun tasarısı müsveddesi hazırlar. 1921 tarihli Teşkilât-ı Esasiye Kanunu’ndaki devlet şeklini tespit eden maddelerinde değişiklik öngören kanun tasarısı müsveddesiyle devletin hükümet şeklinin cumhuriyet olduğu vurgulanır. Kendileri de 29 Ekim 1923’te ilan edilen Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk reisicumhuru olarak seçilir.

Söz konusu tarihi seçimin 100’üncü yılına beş kala, 24 Haziran 2018 Pazar günü, milletimiz tarafından Recep Tayyip Erdoğan yeniden cumhur reisi olarak seçildi. Seçimin devletimiz ve milletimiz için hayırlı olmasını dileyerek, kendilerini tebrik ederiz. Seçimde onaylanan yeni hükümet sisteminin de huzur, güven, istikrar ve kalkınmanın güvencesi olmasını dileriz. Ülkemiz için tüm güzellikleri ihya ve inşadan yana çalışmaları sürdürerek, milli ve manevi emanetlerimizi koruyup, milletimizin teveccühüne karşılık vermelerini ümit ederiz.

Her ne kadar son 16 yıldır başbakan ve reisicumhur olarak ekibiyle devletimizin üst yönetiminde önemli eserler ve çalışmalara imza atmış olsalar da her yeni seçim ve yeni başlangıçlar sebebiyle taze ümitler ve taleplerimizi de kendilerine hatırlatmayı vatandaşlık borcu olarak görmekteyiz: “O halde önemli bir işi bitirince hemen diğerine koyul.” (İnşirah, 7)

Öncelikle son haftalarda gündeme gelen millet kıraathaneleri konusunu hatırlatmak isteriz. Bayram yazımızda kısaca değindiğimiz bu konuyu biraz açmak gerekirse, millet kıraathaneleri “okuma” sürecine doğrudan katkı oluşturacaktır. Okumak, ilmin en güvenilir yoludur; kıraathaneler de doğru kitabı okumanın güvenli zeminidir. Günün her vaktinde uygun ortamda yapılacak okuma faaliyetlerinin nitelikli sonuçları için bu kıraathanelerde, kütüphane alanının haricinde, temalı periyodik okuma grupları için gerekli alanlar da oluşturulmalıdır.

En heyecan verici yatırım olarak görülen ve bu nedenle ilk sırada yatırımlar yapılan eğitim alanında atılan adımların, kökü mazide bir âti yaklaşımıyla muasır medeniyetlerin üstünde olması çok önemlidir. Bu nedenle dile getirilen donanımlı bilim merkezlerinin, Haliç Bilim Merkezi gibi, bir an önce hayata geçirilmesi elzemdir. Merkezi yönetimin ülke çapında atacağı bu adımların yanı sıra yerel yönetimlerin de benzeri alanda, Zemin İstanbul gibi, inovasyon merkezleri oluşturması, eğitim kurumlarıyla doğrudan işbirliği içinde bulunulması gerekmektedir.

Eğitim alanında hatırlatma ihtiyacı hissettiğimiz diğer bir husus da özel yetenekli çocuklarımızın, dehâlarımızın gönüllerinin alınmasıdır. Konuyla ilgili bir yazımızda da ifade ettiğimiz gibi, özel yetenekli çocuklarımız genellikle ilk yıllarda yeterli tanılanamadıkları için kendilerine uygun olmayan sınıflara yerleştiriliyor, farklı müfredat programlarını takip etme riskiyle karşılaşıyorlar. Öte yandan yaşıtlarının kendilerini kabul etmeleri için de yeteneklerini saklama çabasına giriyorlar. Bu gibi çocuklarımızın eğitimiyle ilgili olarak da, özerk yapıda, kayıtlarına müdahil olunmayan okullar yapmak, böylece onların gönüllerini almak gerek bir an önce… Hem alt sınırda hem de üst sınırdaki çok sayıda insanımızın özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, hastanelerde terapi ve tedavi gördüğünü, bu durumdaki deha seviyesinde zeki çocukların hiç de azımsanmayacak sayıda olduğunu belirtmek isteriz.

Şehirlerimizde yaşayan vatandaşlarımızın sağlık konusunda karşılaştığı güçlüklere derman olan ve hayat kalitemize doğrudan katkı sağlayan şehir hastaneleri, ayrıca her zaman ihtiyaç hissettiğimiz millet bahçeleri, aslında biraz da geç kalınmış projelerdir. Özellikle sağlık turizminde marka değeri olan ülkemiz, yetişmiş beyin göçünü bu hastaneler sayesinde tersine çevirecektir. Millet bahçeleri de bize ailece huzur ve dinlenme ortamlarını sunacak doğal terapi alanları vazifesi görecektir.

Diğer tüm alanlarda milletimizin ümit ve beklentilerine muhatap olan devlet ve hükümet büyüklerimizle ilk planda öne çıkardığımız temennilerimizi bu satırlarda paylaşıyor ve her alandaki çalışmalarında başarılar diliyoruz.