Osmanlı'da 1839'dan beri resmi hafta tatili Cuma günü idi. Cumhuriyetin ilanından sonra da 1924'te yapılan bir mevzuat düzenlemesi ile Cuma gününün resmi hafta sonu tatili olduğu hüküm altına alındı.

Osmanlı'da 1839'dan beri resmi hafta tatili Cuma günü idi. Cumhuriyetin ilanından sonra da 1924'te yapılan bir mevzuat düzenlemesi ile Cuma gününün resmi hafta sonu tatili olduğu hüküm altına alındı. 1935 yılında çıkartılan bir yasa ile Batı dünyası ile ekonomik ve ticari ilişkilerde kayıpları azaltmak ya da kayıplara uğramamak gerekçesiyle hafta sonu tatili Cuma olmaktan çıkartılıp, pazar olarak belirlendi, cumartesi günü de yarım gün tatil ilan edildi. Daha sonra 1974 yılında ise Bakanlar Kurulu kararı ile cumartesi günü de tam gün tatil edildi.

Müslümanların kutsal günü ve bayramı Cuma günüdür. Yahudilerin kutsal günü ve haftalık ibadet günü cumartesi, Hristiyanların kutsal günü ve haftalık ibadet günü de pazar günüdür.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti insan haklarına bağlı, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Devletimiz dün (geçmişte) ekonomik, ticari, stratejik, taktik ve dış politika vb. gerekçelerle resmi hafta tatilini pazar, cumartesi gününü tam gün tatil kararı aldı. Yani, cumartesi ve pazar günlerini hafta sonu tatili yaptı.

Ancak, günümüzde dünya değişti, şartlar değişti, Türkiye değişti…

Bu adaletsizlik, hakkaniyetsizlik ve irrasyonalite artık Türkiye'ye yakışmamaktadır.

Türkiye'de alınan kararlarda bir gerçekliğin dikkate alınmadığını hatırlatmak isterim. O gerçeklik te şudur: Türk Milletinin % 99.9'unun İslam dinine inanan Müslüman olduğu gerçeğidir.

Şimdi artık laikliğin, demokrasinin, insan haklarının, yaşam tarzlarının, dini hassasiyetlerin, adaletin, hakkaniyetin, dünyada yeni ekonomik ve ticari gerçekliklerin gereği olarak yeni kararların alınmasına ihtiyaç ve zorunluluk vardır.

Burada üç seçenek ya da senaryo üzerinde durulmalıdır.

Birincisi: Batı dünyası ile ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla; pazar gününün Hristiyanların kutsal günü ve haftalık ibadet günü, cumartesi gününün Yahudilerin kutsal günü ve haftalık ibadet günü olması gerçekliği nedeniyle; cumartesi ve pazarın hafta sonu tatili olmasının yanı sıra; ilave olarak Doğu, Kuzey, Güney dünyası ile de ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla, Müslümanların kutsal günü ve Bayramının da Cuma günü olması gerçekliği nedeniyle; sosyoloji, insan hakları, adalet ve hakkaniyet gereği, yasal düzenleme ile, CUMA GÜNÜ RESMİ HAFTA TATİLİ yapılmalı, cumartesi ve pazar günleri ise hafta sonu tatili olmalı ve bu günlerde özel sektör isteğe bağlı çalışabilmeli,

Kamuda mesailer, haftanın diğer 4 gününde 10 saate çıkartılmalı ve çalışma sabah saat 08:00'de başlamalı, akşam saat 20:00'da son bulmalıdır.

İkincisi: Cuma günü resmi hafta tatili, cumartesi günü ise hafta sonu tatili olmalı, diğer günler standart mesai saatleri ile mesai olmalıdır.

Üçüncüsü: Türkiye Devletinin, Milletinin Müslüman ve Türk olduğu gerçeğinden hareketle Cuma günü yine resmi hafta tatili, perşembe günü de hafta sonu tatili olmalı, diğer günler standart mesai saatleri ile mesai olmalıdır.

Türkiye, tarihi yolculuğunda bu yönde karar almak gerçekliği ve kaçınılmazlığı ile karşı karşıyadır.

Aynı zamanda bundan sıyrılmak olanaksızlığı ile de…

Saygı ve selamlarımla…