Coco Cola fabrikasını niye açtı?

Geçtiğimiz günlerin meşhur konusu; ‘’Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Isparta’daki Coco cola’’ fabrikasını açmasıydı. Bu haber duyulur duyulmaz, Sosyal medya da kazan gibi kaynamaya başladı. Bir taraftan eleştirenler öbür taraftan savunanlar. Sosyal medya öyle bir hale geldi ki bir haber görülmesin yetişin savaş çıktı…

****

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fabrikayı açması bir dert, açmaması öbür dert ama dikkat ediyorum da eleştirilere veya övgülere çoğu bilinçli bir şekilde yapılmamış. Ülke de her haber siyasete çekiliyor. Çekilmesinde bir sıkıntı yok da doğru şekilde doğru konuları siyasete taşısak olmaz mı? Siyasi rant ve çıkar yerine eleştiri yaparken alternatif sunsak mesela olmaz mı? Sırf eleştiri yapmak neye yarayacak? (Not: Filistin de 4 Adet Coco Cola’nın fabrikası mevcut.)

****

Serbest piyasa ekonomisinin tanımını yapmaya gerek yok herhalde herkes biliyordur. Serbest piyasa ekonomisine karşı çıkmayanların paylaşımlarına dikkat ettim de Coco Cola’ ya karşı çıkan paylaşımlar yapmış. Cumhurbaşkanı’nın bu açılışı yapmadığını varsayalım. Sizce yine eleştiri olmayacak mıydı? Hiç olmaz demeyin birisi çıkıp “Yabancı sermaye ülkeden neden gidiyor “ deyip başlayacaktı ver yansına yani dediğim gibi bizim sosyal medya mutlaka bir bahane bulur. Bir laf var ya ‘“Ne İsa’ya ne Musa’ ya yaranırsın” diye bu olayı da tam buna benzetiyorum.

****

Hatırlarım; çocukken yerli kola markalarını kullanırdık şimdi bunların çoğu piyasa da yok durumunda ve sahip çıkamadığımızdan piyasada çoğu yok olup gittiler. Defalarca protesto edilen Coco cola ise halen ülkemiz de satışlarına devam ediyor. Bir gariplik yok mu?

****

Sırf eleştiri ile bir yere varmayacağımız kesin bunun için Coco cola eleştirisini yaparken bir taraftan da alternatif göstermemiz şart! Söz de eleştiri değil, öz de yerli markalara destek olmamız lazım. Yerli kola markalarımız eskiden olduğu kadar güçlü olmasa da piyasada yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Samimi olalım. Yerli firmalarımızı ve markalarımızı destekleyelim yoksa bu tartışma ne yazık ki 2 gün konuşulur sonra unutulur! Tartıştığımız marka da her zaman ki gibi varlığını sürdürmeye devam eder. (Not: Şahsım da Cumhurbaşkanı’nın bu açılışa katılmamasından yana fakat mutlaka bilmediğimiz geçerli bir sebebi vardır. Gönlüm isterdi ki yerli bir kola fabrikasının açılışını gerçekleştirsin. Bu da sektördeki iş adamlarımızın harekete geçmesi ile olur. Bu yazıyı yazmamdaki amaç bu açılışla ilgili olumlu ya da olumsuz bir yönlendirme yapmak değil sadece algı operasyonun önüne geçmek ve Yerli markaları özde değil sözde savunmamız gerektiğini anlatmak.)