Yaratılanların içinde müstesna bir yere sahip olan insanı hayvanlardan ayıran en temel özelliklerinden birisi de utanma duygusudur. İnsan fıtratında var olan utanma duygusu bilinçli veya bilinçsiz çeşitli etkenlerle zafiyete uğratılarak ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır.

Yaratılanların içinde müstesna bir yere sahip olan insanı hayvanlardan ayıran en temel özelliklerinden birisi de utanma duygusudur.

İnsan fıtratında var olan utanma duygusu bilinçli veya bilinçsiz çeşitli etkenlerle zafiyete uğratılarak ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır.

Utanmanın en önemli göstergelerinden biri de örtünmedir. İnsanın yaratılışından bu tarafa her insan belli bölgelerini içinde bulunduğu imkanlar çerçevesinde örtmeye çalışmıştır.

İnsanının vücudunu örtmesi sadece soğuk ve sıcaktan korunmak için değil; inancının gereğinin yerine getirilmesi içinde çok önemlidir.

Dinimiz İslam'da erkek ve kadının avret mahalli dediğimiz vücudunun belli bölümlerini örtmesi kesin olarak FARZ'dır.

Yani, şartlarına riayet edilerek örtünme kişiye sevap kazandırırken uymayanlara ise günah olarak geri dönmektedir.

Günümüzde erkek giyimlerinde de sıkıntılar yaşanmakla birlikte kadınlarda utanma sınırlarını aşmış durumdadır.

Popüler veya dayatılan kültür kadınları erkeklerden daha fazla etkilediğinden bu utanılası durumun yansımalarını hemen hemen hayatın tüm alanlarında görebiliyoruz.

Açıkça, başkasını bilmiyorum ama beni bu giyimler utandırmaktadır. Utandırmakta; çünkü, bu tarz giyimler bırakınız sıradan Müslüman çocuklarını muhafazakar/dindar ailelerin çocuklarında bile görülmeye başlanmıştır.

Özellikle son yıllarda giyilen nişan elbiseleri ve gelinlikler duyarlı her Müslümanı utandırır, utandırmıyorsa diyecek bir şeyim yok!

Yeni tip nişan elbiseleri ve gelinliklerde göğüsün üst kısmı dahil olmak üzere omuz kısımları tamamen açıktır.

Bir de düğünlerde giyilen elbiseler var ki şaşırıyorum; sanki, düğünlerde giyilen elbiselerde belli oranda dekolte şartmış gibi.

-Bu hale nasıl geldik veya getirildik?

Özellikle gençler üzerinde etkili olan medya bu tür giyim tarzlarını körüklemektedir.

-Filim, dizi, program hatta reklamlarda bu giyim tarzını yoğun olarak görmüyor muyuz?

Birileri haklı olarak sana ne milletin giyiminden senin başka uğraşacak işin yok mu, adalet, kul hakkı ihlallerini, geçim sıkıntısını dile getir diyebilir, diyorlar da.

Elbette ki, yeri geldiğinde birçok konuya yazılarımda yer veriyorum; ancak, yaşadığımız maneviyat bunalımın yansımalarından olan örtünme yani tesettür Müslümanlar için çok çok önemlidir.

Buna benzer yazılarımın muhatabı Müslümanlar; çünkü, yaşanan bu durumlara bire bir muhatap olduğumuz gibi özellikle sosyal medyada sık sık rastlıyoruz.

Muhafazakar/dindar bir aile, kızı veya oğlunu evlendiriyor, gelin kızın gelinliği yukarıda tam anlattığım gibi omuz kısmı tamamen açık.

Normal şartlarda bu gelinliği muhafazakar/dindar bir ailenin çocukları giymemesi gerekir.

Bu durum ailelerin çocuklarına sözünün geçmediğini, çocuklarında ailelerinin sosyal durumlarını dikkate almadıklarını göstermektedir.

Maalesef bu acı durumu sadece geleneksel Türk tipi aileler değil, kendilerini modern tanımlayan ailelerde farklı şekillerde yaşamaktadır.

Aslında bu sorun toplumun genel sorunudur.

-Bilmiyorum sosyal bilimciler bu konu üzerinde çalışıyorlar mı?

Çalışmıyorlarsa çalışsınlar; çünkü, ülkemizin geleceği için bu durumun düzelmesi çok önemlidir.

Bir de beni derinden etkileyen bir hususu da belirteyim:

Sosyal medya denen bir alan var ki, bu alan faydalı işlerde kullanılırsa iyi de; ancak, genel itibariyle zararı faydasından oldukça fazladır.

Muhafazakar/ dindar bir ailenin çocuklarının nişan veya düğünü var. Nişan elbisesi ve gelinlik aynen yukarıda açıkladığım gibi olmasına rağmen bu utanılası durumu anne veya baba sosyal medyada paylaşıyor.

Müslüman niye paylaşıp başka muhafazakar/dindar ailelere kötü örnek oluyorsunuz, anlamak mümkün değil!

Paylaşma kardeşim paylaşma; sen paylaştıkça bu durumun normalleşmesine katkı yapacağını, bununda bir vebali olduğunu unutma!

Yazımın muhatabı tamamen Müslümanlar olup diğerleri üzerine alınmasın!