Çinuçen Tanrıkorur’un Bestesi

UST (Ukalâlıkta Sınır Tanımayanlar) takımından biri, İstiklâl Marşı bestesiyle alâkalı tartışmaya ahkâm kesmiş…

Bu güruh-i lâ yüflihûndan kişi, “Mehmet Akif’in şiiri marş olarak bestelenmeye uygun değil” demiş. Bu kadarla kalsa “hadi ordan” der geçerdik ama adam ukalâlıkta sınır tanımadan devam ediyor:

Cumhurbaşkanımızın İstiklâl Marşı’na ilişkin, “En büyük üzüntüm bu emsalsiz marşın hakiki mánâsını yüreklere nakşedecek bir bestenin bulunamamış olmasıdır. O beste ile güftenin birbirini tamamlaması çok önemlidir. Burada bestekârlara büyük iş düşüyor” sözlerine itiraz ediyor:

“Ama ben tersini düşünüyorum, Mehmet Akif’in şiiri marş olarak bestelenmeye uygun değil. İsteyen ciddî bestecilere sorsun! (......) Prozodi sorunları da var” diye zırvalayıp, bir de utanmadan, “konuyu benden iyi bilmesi olanaksız!” demiş...

Bir kere prozodi (tecvid) hatası, sözleri mûsikîsini beraberinde taşıyan muhteşem güftede değil, okumakta olduğumuz ve Osman Zeki Üngör’ün batı marşları tarzında 1930'da yaptığı bestesindedir..

Ve diyelim ki Cumhurbaşkanı bilmiyor... Zaten her konunun üstadı olduğunu zát-ı âlileri de söylemiyor..

Pekâlâ bayım, acaba siz hangi “ciddî bestecilere sordunuz iddianızı? Keşke “benden iyi bilmesine imkân yok” demek yerine bunu yazaydınız...

Burada muhterem Cumhurbaşkanmıza da hatırlatmamız gereken bir husus var... “Bestekârlara büyük iş düşüyor” derlerken, zát-ı âlilerine merhum Tanrıkorur’u hatırlatan bir danışmanı olmamış galiba..

***

Mevlevî âyini, münâcât, na‘t, tevşîh, durak, mersiye, ilâhi, şuğul, nefes, peşrev, saz semâisi, medhal, oyun havası, longa... Şarkı, destan, gazel, ağıt, Türk film müziği, ud etüdü, marş, ninni, mâni.....ilh.

Hemen her formda eser bestelemiş, hattâ usta bir hattat da olan velûd sanatkâr merhum Çinuçen Tanrıkorur’un eserleri arasında Mehmed Âkif’in yazdığı “İstiklâl Marşımızın alternatif bestesi de var...

Bendeniz merhumun bestesini dinlemedim fakat İslâm Ansiklopedisinde “TANRIKORUR, Cinuçen” maddesinde var.. Kaynağım sağlam yani..

Mehumun ömrü alternatif bir bestenin milletçe severek terennüm edildiği günlere yetmedi fakat bıkmadan usanmadan uyardı bizi.

Allah aşkına yeter artık, şu sakil Osman Zeki Üngör bestesinden kurtulup milletçe sevinelim, merhumun da ruhu şâd olsun.

“O be...” ve "larda yüzen alsancak” diyip güldüğüm ilkokul çağı halim aklıma geliyor da...

O yaşta, notaları bile hakkıyla bilmeyen bir çocuğa bile tuhaf gelmişse, bu Avrupa bando marşları taklidi beste fıtrata da aykırı demektir...

Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Çinuçen Tanrıkorur bestesi bulunur ve hazık (uzman, üstad) bir heyet tarafından da incelenir, hattâ uygun görürlerse teklifim, bu beste için bir de REFERANDUM yapılır, kabul edilerek resmîyet kazanır..

#HARBİDEN: Zát-ı âlileri cahilce konuşan, atıp tutan UST (Ukalâlıkta Sınır Tanımayanlar) vesayetçi takımına aldırmasınlar. Merhum Ömer Seyfettin “Nádân ile sohbet âlime cehennem azabınan beterdir” demişti. İt ürür kervan yürür, yola devam efendim, yola devam... 22.03.2018