Cinsellik Üzerine

Bu köşedeki ilk yazımdan itibaren çokluklar dünyası ve obezlikler üzerine yazıyorum. Daha önce denk gelmemişler önceki yazılarıma ilk yazıdan itibaren bakabilirler. Bu yazı serisi içinde ilişki obezliklerindeyiz ve ilişki obezliklerinde de sıra cinsel obezliğe geldi aslında. Ama cinsel obezliğe ilişkin yazımdan önce cinselliğe dair yazma ya da konuşma konusu üzerinde biraz durmam gerekiyor. Ne kadar dolambaçlı bir cümle oldu değil mi? Ama bu da dolambaçlı bir konu...

Öncelikle cinsellik de yeme/içme kadar, konuşma kadar, aklınıza ne geliyorsa onun kadar doğal bir konu. Ama hayatımızın hemen başlarında değil epeyce sonra, olgunlaşmamızla yaşamımızın içine giriyor. Ve öğrenilmesi, başa çıkılması hayli zorlu bir olgu.

Ama bu, köklü bir olgu olduğunu değiştirmiyor. Birkaç örnekle konunun önemini izah edeyim:

- Binlerce kuşaktır cinselliği keşfetmiş ve başarmış bir atalar zincirinden geliyoruz hepimiz. Cinselliği uygun bir şekilde başaramayan bir bireyin soyu kesiliyor. En azından günümüze kadar böyleydi. Teknoloji o kadar gelişti ki, cinsellik olmadan soyun devam etmesini sağlayan gelişmeler de mümkün.

- Ergenlik dediğimiz o zorlu sürecin özü, bireyin cinselliğinin sancılı ve yıllara yayılan bir süreçle oluşması.

- Yetişkinlik dediğimiz şey, aslında bireyin cinsel olgunluğa eriştiğini varsaydığımız yaş sınırı. Bir insanın yetişkin sayılmasının temel ölçüsü, aile kurabilir, özgür iradesiyle sağlıklı bir cinsellik yaşayabilir olduğunu düşündüğümüz yaş.

Öte yandan beyinlerimiz ya da psikolojimizle ilgili çalışmalara biraz girenler görürler ki, insan zihninin önemli bir orta direği cinsellik. Pek çok şey onun etrafında dönüp duruyor, ona göre şekilleniyor.

Yani obezliklerden bahsedip de cinsel obezliği konu edinmemek, çok ama çok büyük bir eksiklik olurdu. Dolayısıyla bahsetmek zorundayız. Ama bir yandan da çekiniyorum, çok fazla yanlış anlaşılmalara müsait bir konu.

Cinselliği tamamen bir tabu olarak görmek çok saçma. Çünkü hayat onunla devam ediyor, yeni nesiller onunla oluşuyor. Öte yandan bu konuyu sıradan ve bayağı bir hale getirmek de çok saçma. İki kişinin arasında çok özel bir yakınlık hali bu. Yemek yemek gibi sıradan bir şey değil.

Sonraki yazımda, konuya ilişkin farklı bakış açılarına sahip herkese olabildiğince faydalı olacak şekilde ve kimsenin hassasiyetlerini incitmeden cinsel obezlik konusunu ele almaya çalışacağım.