Çin'i ancak oldukça fazla parayla yenebilirsiniz. Pekin'deki diktatörlük, 2013'ten bu yana "Yeni İpek Yolu" girişimiyle pek çok ülkeyi satın alarak, onları politik olarak esnek, kendisine bağımlı hale getirmekte lakin bu duruma artık bir son vermeli.

Çin'i ancak oldukça fazla parayla yenebilirsiniz. Pekin'deki diktatörlük, 2013'ten bu yana "Yeni İpek Yolu" girişimiyle pek çok ülkeyi satın alarak, onları politik olarak esnek, kendisine bağımlı hale getirmekte lakin bu duruma artık bir son vermeli.

Almanya'nın güneyinde Elmau'daki G7 zirvesinde ABD Başkanı Biden, özgür dünyanın değerlerine ve fikirlerine göre tasarlanmış altyapı projelerini finanse etmek adına 600 milyar dolarlık bir yatırım programını açıkladı.

Bu arada, Çin Komünist Partisi'ndeki bazı kişiler, Xi Jinping'in amiral gemisi projesinin hiçbir şekilde ekonomik kriterlere dayalı bir yatırım olmadığını anladı.

Bazı ülkeler, kredilerini ödeyemiyor ve Sri Lanka gibi Çin'e bir liman bırakmak zorunda kalıyor. Çin Halk Cumhuriyeti'nin artık askeri de dahil olmak üzere 99 yıl boyunca kullanabileceği bir liman olup, kötü deneyimler birikiyor, bu yüzden ülkeler şimdi başlangıçta Çin ile üzerinde anlaşmaya varılan projeleri küçültme girişiminde.

Yeni İpek Yolu: Çin ve Xi Kendilerini Aştı

Afrika, Zambiya artık kredilerini ödeyemiyor ve yeniden yapılandırılması gerekiyor. Çin bu süreçte para kaybedecek. Pekin'deki herkes bu durumdan hoşnut değil, zira hesap yapabilen, ancak aksi takdirde baskı ve hapis cezasıyla karşı karşıya kalacakları için konuşmalarına izin verilmeyenler, Çin'in Xi'nin yönetimi altında aşırıya kaçtığının bilincinde.

Yeni İpek Yolu, hükümdarın başta ABD olmak üzere siyasi muhaliflerini kışkırtmasına hizmet ediyor. Örneğin, Pekin'in Caracas'a verdiği 67 milyar doların başka bir açıklaması yok. Ülke borcunun bir kısmını petrolle geri ödedi. Bu, kesinlikle Pekin'in işine geldi lakin daha da önemlisi, Çin'in Venezüella ile Amerika'nın kapısının eşiğinde kurduğu yatırım, bağlantılı askeri ortaklıktı.

'Şeffaf şekilde' ödüllendirilmeyen Çin, altyapı projelerinin aksine, G7 programı, diğer unsurların yanı sıra, ülkelerin borç tuzağına düşmesini önleyen net kriterler izlemelidir. 2027 yılına dek 300 milyar Avrupa'dan, 200 milyar ABD'den, 65 milyar Japonya'dan ve 5,4 milyar Kanada'dan gelecek.

Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen'e göre, bu, Hint-Pasifik'ten, Batı Afrika'ya kadar demokratik ülkeleri teşvik etmelidir. ABD Başkanı Biden, Çin'in verdiği kredilerin aksine bu kredilerin nihayetinde ekonomik olarak da geri ödenmesi gerektiğini açıkça belirtti.