Çin Hükümetinin hukuksuz faaliyetleri basında yer almaya devam ediyor. Çin'in siber zorbalık faaliyetlerine yönelik her geçen gün farklı olaylar medya ve basına konu oluyor. Çin hükumetinin, Xinjiang (Sincan Uygur Özerk Bölgesi) bölgesindeki Uygur Müslüman nüfusunu izlemek için kullandığı yüz tanıma veritabanlarından biri, internet ortamında yayımlandığı açıklandı. İddiaya göre veritabanı, video tabanlı kalabalık analizi ve yüz tanıma teknolojisi sağlayan SenseNets adlı bir Çinli şirkete ait.

Güvenlik araştırmacısı Victor Gevers, geçtiğimiz günlerde sızan MongoDB veritabanlarını bularak, SenseNets'in MongoDB veritabanlarından birini, kimlik doğrulama olmadan çevrimiçi olarak açığa çıkardığını iddia etti.

'Yayımlanan veritabanı eski verilerden oluşan ölü bir sunucu değil..' Son 24 saatte yaklaşık 6.7 milyon GPS koordinatının kaydedildiğini söyledi; bu da veritabanının aktif bir şekilde kullandığı anlamına geliyor. Yapılan diğer bir açıklamada ise Uygur Müslümanı olan her bireyin GPS koordinatlarının bir listesi de vardı.

Gevers, ZDNet'e bu koordinatların hepsinin Çin'in Uygur Müslüman azınlık nüfusunun evi olan Çin'in Xinjiang eyaletinde bulunduğunu, Uygur Müslüman nüfusunu izlemek için kullanılan veritabanında; isimler, doğum tarihleri, adresler, işverenler, fotoğraflar ve geçmiş GPS koordinatları dahil olmak üzere 2,5 milyon kullanıcı hakkında bilgi içerdiğini açıkladı

Yine başka haber kaynaklarına göre bunlara ,Komünist Parti'nin egemen olduğu Çin hükümetinin Uygur Türkleri aleyhine yürüttüğü yıldırma politikalarına telekomünikasyon şirketi Huawei de ortak oldu.

2018'de yapay zeka destekli , yüz tanıma teknolojileri geliştiren Çin merkezli Megvii şirketi ve Huawei, Uygur Türkleri'ni Çin Hükümetine siber casusluk için kullanılan eden yüz tanıma sistemi kullanıldı.

ABD merkezli araştırma kuruluşunun yaptığı paylaşımda IPVM'nin ortaya çıkardığı, Huawei ve Megvii şirketlerinin yetkili imzalarının bulunduğu bir belge yayınlandı.

The Washington Post'a göre, insan hakları aktivistleri bu tür teknolojilerin Çin Hükümetinin son yıllarda bu tür siber casusluk faaliyetlerini arttırdığını ifade ediyor. Ayrıca, ortaya çıkan belge, dünyanın en büyük telekomünikasyon cihazları üreten Huawei'nin bütün teknolojik altyapısını, bu yapay zeka kamerasının gelişimi için nasıl kullanıldığını da açıklıyor.