CHP’liler akıl dağıtılırken neredeydiler...

CHP yönetimi, parti örgütüne yönelik tavsiyelerin bulunduğu “Radikal Sevgi” isimli bir kitapçık hazırlamış... Güler misin, ağlar mısın? Kitapçık “Atatürk bugün gelse ne yapardı?” diye soruyor ve CHP aklıyla (!) cevaplar veriyor üye ve sempatizanlarına...

“Allah akıl fikir versin..” diyelim ama olmayacak duâya amin demek olur diye endişeliyim.. Zira bu çağda hálâ ruh çağırabilen bir zihniyete Allah hidayet de vermez akıl da..

Belediye başkan adayları ile önümüzdeki seçim kampanyasını yürütecek parti görevlilerine, seçmenlere nasıl davranmaları gerektiği bu mantalite ile öğretilmek isteniyor!..

Kitapçığın arka kapağında John Fowles’e ait bir söz yer alıyor ki bu da masonik çağrışımlar yaptı bende: “Yaptığın muhalefet, muhalif olduğun şeyi güçlendiriyor mu, zayıflatıyor mu?”

Kitaplığımda Rotaryenlere ait bir kitap var. Orada dört maddelik bir mason sevgi manifestosu yer alıyordu...

Kadıköy sahaflarından birinden almıştım. 1982 yılında Türkiye Rotaryenlerince hazırlanmıştı. “Rotary International 243. Bölge Türkiye” antetiyle yayınlanmıştı. Hazırladığı kitabın takdimini “Roteryen sevgi ve saygılarımızla” diyerek bitiren kişi Rtn. Hanefi ULUTEKİN. (Tarih: Kasım 1982. Önsözünü, 243. Bölge Guvernör’ü imzasıyla Ünver EĞRİKAVUK isimli bir başka rotaryen yazmış.)

Okudukça masonluk hakkındaki bilgim artıyordu tabi. Herşeyden önce Dünya çapında mükemmel bir teşkilât kurmuşlar. Azim ve kararlılıkla tavizsiz çalışarak neredeyse imkânsız olanı başarmışlar. İnanın kızmaktan ziyade gıbta etmiş, ve müslümanlar adına da bir hayli hayıflanmıştım...

Toplantıları, istişareleri, istişareye çağırdıkları üyeler, gençlik faaliyetleri, hanım faaliyetleri, yemekli toplantılar, bağışlar, aidatlar, ticari münasebet ve yardımlaşmalar, üyelerin seçiminde gösterilen hassasiyet, aranan nitelikler, üyelerin istim üzerinde tutulabilmeleri için düzenlenen envayı çeşit faaliyetler, faaliyetlerin cinsleri ve yöneldiği kütleler, yardım ve hizmet kampanyaları, afetlere yardım fonları..

Ve tüm rotaryenlerce tatbik edilmesi bir teşkilat emri ve prensibi haline getirilmiş, “Dörtlü Deney” adını verdikleri bir uygulamaları var “Dörtlü Deney”de yer alanlar esasen bizlerin malı ancak bugün itibarıyle malesef pek tatbik edilmiyor: Şöyle diyordu mason biraderler:

“Düşündüğümüz, söylediğimiz veya yaptığımız şeyler:

1) Gerçeğe uygun mu?

2) İlgililerin hepsi için adil mi?

3) İyi niyet ve daha iyi karşılıklı anlaşma doğuracak mı?

4) İlgililerin hepsi için hayırlı mı?”

“Yaptığın muhalefet, muhalif olduğun şeyi güçlendiriyor mu, zayıflatıyor mu?” sözü ile yakinen irtibatlı değil mi sizce de.. Neyse CHP keşke yalnızca bunları da tatbik etsin. Lâkin o hortlak çağırma işini behemahal terketmek şartıyla.. Yoksa hiçbir formül onları kurtaramaz çağ gerisinde kalmak ve seçim kaybetmekten...

İstiklâl marşı şairimiz Akif’in ruhundan özür dileyerek “Azmi bırakmak..” isimli şiirindeki iki mısrayı CHP’liler için istismar edeceğim:

“CHP tünek olmuş, ötüyor bir sürü baykuş... / Sesler de: Vatan tehlikedeymiş... Batıyormuş!” Hoşgelişler ola, Mustafa Kemal paşa...