PKK terörünün sivilleri de hedef alan saldırıları sabırları taşırırken, kimi HDP milletvekilinin teröre destek veren eylem ve söylemleri dokunulmazlık konusunun gündeme getirdi…

PKK terörünün sivilleri de hedef alan saldırıları sabırları taşırırken, kimi HDP milletvekilinin teröre destek veren eylem ve söylemleri dokunulmazlık konusunun gündeme getirdi…

HDP doğal olarak dokunulmazlıklar ın kaldırılmasına karşı çıkarken, CHP kamuoyunda oluşan tepkiyi de dikkate alarak kerhen de olsa destekleyeceğini açıkladı…

Halkın sinirleri gerilmiş, sabrı tükenmişti… Kamuoyu yoklamalarına göre halkın yüzde 75-80’i dokunulmazlıklar ın kaldırılmasını istiyordu…

CHP lideri Kılıçdaroğlu, bu rüzgara karşı duramayacağını anlayınca AK Parti’nin teklifine “evet” diyeceğin açıkladı…

…Ve o gün 17 Mayıs’ta geldi çattı. 2 maddeden oluşan teklif TBMM gündemine gelince, bu kez CHP’nin dansı başladı.

CHP’li vekiller, “Karakolda doğru söyler, mahkemede şaşar” misali teklife ya “ret”, ya “çekimser” ya da “boş” oy kullandılar. Ve teklifin 1. ve 2. maddesine “evet” oyu sırasıyla 350 ve 357’de kaldı.

Bunun anlamı, eğer oylar 2. turda da 367’yi aşamayıp 330 ile 367 arasında kalırsa “referandum”a gidileceği idi…

Bu CHP için tam bir intihar olurdu!..

Çünkü her gün şehit cenazelerin kalktığı, halkın sabrının tükendiği bir süreçte “dokunulmazlık”l arın kaldırılmasını referanduma götürmek CHP’nin sonunu getirebilirdi.

Nasıl ki seçmen, hükümet kurulma aşamasında her teklife “hayır” diyen MHP’yi cezalandırmış; Haziran 2015 seçimlerinde aldığı yüzde 16.3’lük oy oranını, Kasım seçimlerinde yüzde 11.9’a indirmiş, milletvekili sayısının da yarı yarıya azaltarak 80’den 40’a düşürmüştü, aynı şey CHP’nin da başına gelebilirdi.

CHP’li vekillerin bir kısmı ani bir refleksle 2. turda teklife “evet” oyu vererek adeta partilerini ipten aldılar…

Teklifin 1. ve 2. Maddesi 2. turda sırasıyla 373 ve 374 oyla kabul edildi.

Meclis’te, AK Parti’nin 316, CHP'nin 133, MHP'nin 40, HDP'nin ise 59 milletvekili bulunuyor.

374 kabul oyuna karşılık, 136’sı “ret”, 4’ü “çekimser”, 11’i “boş”, 1’i de “geçersiz” olmak üzere teklife karşı 152 oyluk bir blok var.

AK Pakti ve MHP’nin oy toplamı 356’yı buluyor. “Evet” oyu 374 olduğuna göre CHP’den teklife 18 vekil “evet” demiş.

Hadi AK Parti ve MHP’den de bazı fireler olduğunu varsayalım, demek ki CHP’den teklife sadece 20 ya da 25 “evet” oyu çıkmış…

Teklif referanduma takılmadan direkt olarak kabul edildi, CHP ipten döndü ama yine de işi zor…

Çünkü yapılacak ilk seçimlerde AK Parti ve MHP, CHP’nin bu tutarsızlığını halka anlatma yolunu seçecek ve CHP bayağı zorlanacak…