Cemalettin Afgani Muhammed Abduh ajan mı

Ehli sünnet içinden çıkıp, kendine yeni bir din anlayışı oluşturmaya çalışan kişilere, bizim ehli sünnet savunucusu hocalarımız tarafından yanlış bir cevaplama türü var. Bu tür bir tavrı okuyunca, ben o söyleme sahip olan hocanın hiçbir fikrini önemsemiyorum. Çok basit bir savunma geliyor.

***

Cemalettin Afgani, Reşit Rıza, Muhammed Abduh gibi kişilerin fikrini incelerken, önce onların mason olmasında bahsedilir. Ajanlığından bahsedilir. Mustafa İslamoğlu’nun fikirleri incelenirken, iran ajanı olduğundan bahsedilir. Sanki hocamız, Milli İstibarat Teşkilatı’na adam alacakta, bahis konusu olan insanların, ajan olup olmadığını araştırıyor. Bir bilim adamı, doğru ya da yanlış başka bir insanın düşüncelerine cevap verirken, o kişinin hangi devletin veya hangi gizli örgütün ajanı olduğuna bakmaz. Sunulan fikri, kuran ve sünnet doğrultusunda incelemekle yetinmelidir. Bir sonra ki adımı atıp, yanlış fikrin savunucusunu ajanlıkla suçladığı zaman inandırıcılığını yitirir. Çünkü fikirleri, fikirlerle çürütemeyenler, başka yollardan rakiplerini susturmaya çalışırlar. Orta da bir fikir varsa, başka bir veriye ihtiyaç olmadan yanlışlığı ispat edilebilir.

***

Bir alim fikre fikirle karşılık verir. Ama bir devlet başkanı veya bir istihbarat örgütü kendi ile aynı düşünceyi bile paylaşan bir insanı dahi görevlendirirken, görev vereceği insanın ajanlığını, farklı gizli ve zararlı örgütlere mensubiyetini araştırmak zorundadır.

***

Kendisini mutlak doğru kabul eden, bizim ehli sünnet savunucularımız, mutlaka haklı çıkmak ve karşı tarafın zararlı fikirlerinin etkilerini ortadan kaldırmak için ajanlıktan bahseder. Bu durum, halkı yanlış fikirlerden korumak için yapılan gereksiz bir yöntemdir. Kimsenin imanından sorumlu değiliz. Hidayet sadece insanın gayreti ile olan bir şey değildir. Hidayet insanın gayretine karşılık Allah tarafından verilen bir yardımın adıdır. Bir kişi iyiliği amaç edinmiş olursa, bir zaman doğrulardan sapan fikirleri savunsa bile Allah’ın yardımı ile mutlaka doğruya yönelir. Acele etmemek lazımdır. Gereğinden fazla yanlış fikirlerden halkı korumaya çalışmak, bana göre ehli sünnet fanatizmini doğruyor. Bu durumu ben yaşadım. Sonra ehli sünnet fanatizminin gereksiz olduğunu düşündüm. Benim görevim anlatmak. Hidayet Allah’tandır.

***

Gerçekten ajanlarsa ne olacak? O tür bilgileri de tarih uzmanları araştırsın. Fikir adamları fikirlere cevap versin. Herkes kendi görevini yapsın. Ama önce fikirler çürütülmelidir. Fikirler çürütülmeden, ajanlık iddiaları ile insanların o fikirlere kapılmasının önüne geçilmiyor. Sadece bir kısım avam gaza geliyor. Diğerleri acaba sorusunu sorarak, her fikri araştırıyor. Hain, ajan demek en kolay yoldur, önemli olan karşı fikir öretebilmektir. Ajan takip merkezi olmaya gerek yok.

***

İnternet çağında insanlar daha iyi araştırma yapıyor. Halkı korumak istiyorsak, yanlış fikirleri çürüten fikirler üretmenin yollarını bulmalıyız.